Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Glasförsegling

Glasförsegling är ett enkelt och effektivt sätt att öka bekvämligheten och trafiksäkerheten. Det finns olika typer av glasbehandlingsmedel med olika appliceringsmetoder och hållbarhetstid, och det är svårt att ge en enhetlig bild av vilken typ av medel som ger bäst hållbarhet eftersom det varierar stort mellan de olika produkterna. En tumregel är att ju längre det tar att applicera, desto längre är hållbarheten – men självklart finns det undantag även där.

Översiktligt sagt kan man säga att det finns tre olika former av glasbehandlings-/förseglingsmedel.

 • Dryga, koncentrerade glasförseglingar som appliceras med duk eller appliceringssvamp, t.ex. Gtechniq G1 eller Gyeon Q² View. Har generellt mycket lång hållbarhet (>12 månader), precis som lackförseglingar, men är lite krångligare att applicera.
 • Glasförseglingar med inbyggd applikator, t.ex. Soft99 Ultra Glaco eller Aquapel. Dessa har ofta lång hållbarhet (>6 månader) och är mycket lätta att applicera.
 • Glasbehandlingar på sprayflaska. Dessa kan egentligen inte ses som riktiga förseglingar, utan är snarare glasbehandlingar. De är allra lättast att applicera men har generellt inte lika lång hållbarhet. Exempel på produkter är Soft99 Glaco W Jet Strong eller Angelwax H2GO.

HÄR HITTAR DU ALLA PRODUKTER FÖR GLASBEHANDLING OCH -FÖRSEGLING.

Hur fungerar glasförseglingar?

Glasförseglingens funktion beror på förändringar i ytspänningen och friktionen. När ytspänningen blir tillräckligt låg kommer ytan att stöta ifrån sig vatten och smuts mycket effektivt.

När vindrutan är förseglad behöver man inte använda vindrutetorkarna vid landsvägskörning. Vattnet börjar glida av på egen hand redan vid hastigheter på ca 50 km/h, tack vare vinddraget. Därför kallas glasförseglingar ibland för "osynliga vindrutetorkare".

Nyttan med glasförsegling

En av de största fördelarna med glasförsegling är att det förbättrar sikten och därmed också trafiksäkerheten. En smutsig och repig vindruta minskar sikten ordentligt, och en glasförsegling hjälper till att hålla rutan ren och i bra skick länge. Dessutom fyller vissa glasförseglingar i mikroskopiska repor i glaset, vilket gör det klarare och mer genomskinligt. Större stenskott biter det däremot inte på.

Ur miljösynpunkt är glasförseglingar positiva eftersom de minskar behovet av att använda spolarvätska och andra kemikalier som sliter på både miljön och bilens vaxlager.

Hur använder man glasförseglingar?

Glasförseglingar är generellt lätta att använda. Det viktigaste är bara att få glaset helt rent innan applicering.

Vindrutan måste rengöras från all smuts innan den förseglas. Om man har möjlighet och tillräckliga kunskaper är det till fördel om man polerar glaset för att få en så jämn och ren yta som möjligt. På så sätt ger man glasförseglingen de bästa möjliga förutsättningarna att fästa och binda till glaset – och därigenom får man också maximal hållbarhet.

Innan applicering är det bra att använda IPA eller liknande djuprengöringsmedel för att få bort eventuella fetter och medelrester.

När ytan är rengjord och glaset är torrt är det dags att applicera förseglingen. Tillvägagångssättet ser olika ut för varje produkt, så du bör läsa bruksanvisningen för just den produkt du väljer att använda. Vissa produkter appliceras som tidigare nämnt med appliceringssvamp eller duk, medan andra har en applikator inbyggd i förpackningen. Vad man föredrar är helt individuellt, och det är omöjligt att säga att något alltid är bättre än det andra. En tumregel är att ju längre det tar att applicera, desto längre är hållbarheten – men självklart finns det undantag även där.

Här är några av våra mest populära glasförseglingar, både bland oss på Autodude och våra kunder:

 • Soft99 Ultra Glaco – Vår bästsäljande glasförsegling. Appliceras enkelt med den inbyggda applikatorn och ger en hållbarhet på upp till 12 månader.
 • Gyeon Q² View – Mycket populär glasförsegling som appliceras med svamp och duk. Hållbarhet på 12 månader (vindruta) eller 36 månader (sidorutor).
 • Gtechniq G1 ClearVision Smartglass – Högkvalitativ och populär glasförsegling som appliceras med svamp och duk. Ger en hållbarhet på upp till 24 månader.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.