Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Borttagning av tjära (och andra svåra fläckar) på bilens lackerade ytor

Borttagning av tjära/asfalt ingår också i den grundliga rengöringen. Detta bör man utföra ett par gånger om året, gärna på våren och på hösten. Detta är inte nödvändigt varje gång man tvättar bilen.

Borttagning av små fläckar bestående av tjära, lim, bränsle eller liknande är viktigt för att få en helt ren lack. Detta är speciellt viktigt inför en polering eller applicering av vax/lackförsegling. Vi rekommenderar att det utförs efter en grundlig förtvätt och handtvätt. Dessa föroreningar kan skada bilens yta när de kommer i kontakt med direkt solljus eller värme. Tjära, lim m.m. lossnar inte från bilen med vanliga rengöringsmedel/schampo utan det krävs rätt medel. Då gör en tjärlösare susen!

Tjärlösare är speciellt utvecklade och framtagna för att reagera med föroreningar som annars är svåra att avlägsna. Man känner igen tjäran som små svarta fläckar som är svåra att ta bort. Tjärborttagning löser upp dessa fläckar. Man kan öka effekten genom att försiktigt använda en borste. Slutligen skölj noga av.

Borttagning av tjära är en mycket viktigt del i den grundliga rengöringen. Detta görs ofta i samband med flygrostlösning. Vi rekommenderar att göra flygrostlösningen innan tjärborttagningen.

Passa på att rengöra fälgarna när du byter däck för säsongen. Det är riktigt härligt att se hur rena och snygga fälgarna blir!

➤Autodudes produkter för tjärlösning hittar du här!

OBS! Man kan använda en kallavfettning för att ta bort tjära/asfalt. Men för bästa effekt rekommenderar vi att använda en ren tjärlösare. De är mycket mer koncentrerade. En kallavfettning rekommenderar vi att den istället används vid förtvätten under vinterhalvåret.

Autodudes guide för borttagning av tjära

Här nedan går vi igenom lite tips och förklarar hur man ska använda tjärborttagning. Kontrollera alltid bruksanvisningen på produkten du ska använda.

 1. Tvätta bilen / fälgarna så att allt löst smuts är avlägsnat. Använd gärna ett effektivt lösningsmedelbaserat tvättmedel. Ska du även använda järnborttagningsmedel, gör det innan du går vidare.
  Använd inte tjärborttagning i direkt solljus eller på varma ytor. Ytan ska vara helt torr innan medlet sprutas på.
 2. Spraya medlet på ytas som ska behandlas och låt det verka i 5-10 minuter. Låt inte lösningen torka på ytan.
 3. För att säkerställa jämn fördelning och att öka rengöringseffekten kan man försiktigt sprida ut medlet med en mikrofiberduk eller en passande pensel. Vid hjulen kan det ofta behövas flera behandlingar.
 4. Skölj den behandlade ytan noggrant med en högtryckstvätt eller vattenslang.
 5. Upprepa behandlingen vid behov.

Användbara produkter i detta steget

 

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1200 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.