Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

FAQ - Vanliga frågor och svar

 

Här har vi samlat några av de mest frekventa frågorna som kundtjänsten får. Försök gärna hitta svaret på din fråga innan du kontaktar kundtjänst. Glöm inte att läsa vår bilvårdsguide samt produktbeskrivningarna för alla produkter.

Allmänt om bilvård

Polering

Foam lance

Priser, leverans och betalning

Service, retur och övrigt

 

 

ALLMÄNT OM BILVÅRD

Jag har aldrig tvättat en bil. Hur gör jag? Vad ska jag tänka på?

Bilvård behöver inte vara så svårt. Vi rekommenderar att du börja läsa vår bilvårdsguide. Den hittar du här.

Hur vårdar jag min bil?

I vår Bilvårdsguide har vi samlat in mycket instruktioner för all steg i bilvården, inklusive de mest krävande delarna. Vi rekommenderar att du läser instruktionerna i lugn och ro, de kan hjälpa dig långt.

Vad behöver jag för att tvätta bilen?

På vår startsida finns det paket i olika storlekar med utvalda produkter. De innehåller de bästa och mest prisvärda produkterna för att få vad som krävs för att komma igång med biltvätten. Alla paket innehåller produkter för både en grundlig rengöring och för enklare underhållstvätt. Mer om vad du kan tänkas behöva hittar du i vår bilvårdsguide.

Innehåller era produkter silikon?

Inte alla, men många produkter innehåller silikoner. Många verkar tro att silikon är något dåligt, men så behöver det inte alls vara. Silikon vill man undvika om bilen exempelvis ska lämnas in på omlackering. Men silikoner har även många fördelar, och används i många produkter från alla varumärken. Det finns väldigt många olika typer av silikoner, och de har lite olika användningsområden.

Hur ska jag rengöra och skydda mina fälgar?

I princip kan man säga att hjulen ska rengöras efter samma procedur som när man tvättar hela bilen, det vill säga, förvätt, järnborttagning, kallavfettning, handtvätt och skydd. Fälgarna är de som utsätts för den allra tuffaste smutsen, så det krävs ofta starka och bra medel. Vi rekommenderar starkt flygrostlösaren ValetPRO Dragons Breath vid rengöring av fälgarna. Efter du rengjort fälgarna bör du skydda de med ett vax eller försegling. Skippa ett naturligt vax då de inte kan motstå den tuffa påfrestning som fälgarna utsätts för.

Vilken produkt för rengöring och skydd av läder är bäst?

Om dina lädersäten är i gott skick rekommenderar vi ett medel för rengöring och ett för att skydda. Vi rekommenderar då dessa medel för rengöring och skydd. Om sätena däremot är slitna och torra rekommenderar vi detta kompletta paket för lädervård. Övriga produkter för lädervård, såsom läderfyllningsmedel, läderfärningsmedel, läderreparation m.m hittar du här.

Hur får jag tillbaka färgen på mina blekta gummimattor i bilen?

För gummimattor rekommenderar vi först att tvätta de noggrant för att avlägsna all smuts. Foam Lance fungerar bra för att rengöra gummimattorna. Applicera sedan ett lämpligt skyddsmedel på ytan för att ge tillbaka ursprunglig färg. En popular produkt vi tipsar om: ValetPRO Classic Protectant.

Kan jag använda produkten/medlet X på ytan Y?

Det kan ibland vara svårt att veta hur en produkt som är framtagen för ett speciellt användningsområde skulle fungera på ett annat användningsområde. Ofta fungerar produkter/medel på fler ställen än bara det som sägs, men vi rekommenderar inte att chansa om man är osäker. Vill du prova så rekommenderar vi att du provar på en liten/diskret yta innan du behandlar hela ytan, så ingen oväntat inträffar. Om ämnet av någon anledning skulle reagera på ett oönskat sätt så kan man på så sätt hålla skadan liten.

Vad är det för skillnad på alkalisk avfettning, kallavfettning och tjärlösare?

Kallavfettning används främst för att få bort asfaltsfläckar, tjära, lim osv. En tjärlösare fungerar på liknande sätt, men är mer koncentrerad och därför betydligt mer effektiv.

Alkalisk avfettning/förtvättsmedel används främst tillsammans med foam lance vid förtvätten, för att lösa upp organisk smuts, damm, trafikfilm och annan lös smuts, innan man eventuellt börjar tvätta för hand.  Dessa har ofta ett högt pH-värde, de är alltså basiska. Dessa medel fungerar dock inte speciellt bra på asfaltsfläckar eller flygrost. Om man underhåller bilen ordentligt och har ett bra vax eller annat skydd så räcker det ofta med att använda förtvättsmedel och foam lance för att underhållstvätta bilen. Om bilen inte har varit tvättat på ett tag eller är riktigt smutsig kan man dock behöva handtvätta bilen efteråt för att verkligen få den helt ren.

Vilken är den bästa produkten för plast?

Om du är ute efter skydd med lång varaktighet och att återställa färgen på bleknad plast så rekommenderar vi en plastförsegling. Plastförseglingar är mycket enkla att lägga på och kan hålla i flera år. Här är de bästa plastförseglingarna: Gtechniq C4 och Soft99 Nano Hard Plastic.

 

BILVAX

Vilket vax ska jag välja?

Det finns många typer av bilvax, exempelvis sprayvax, flytande vax och hårdvax. Hårdvax har oftast bäst hållbarhet och ger bäst resultat. Ett flytande vax är lättare att applicera, men kanske inte ger lika bra hållbarhet som ett hårdvax. Ett sprayvax är lättast att lägga på, men hållbarheten är inte så lång. Sprayvax kan man ofta använda på ett befintligt vaxlager, för att vid underhållstvätt ge lite extra glans, och stärka vaxlagret lite. Ett sprayvax har ofta lite rengörande egenskaper, som tar bort lättare smuts.

Vi brukar dela upp vax i tre kategorier: naturliga, syntetiska och hybridvax. Naturligt vaxer ger bäst glans men har inte så lång hållbarhet. Syntetiska vaxer har bättre hållbarhet men inte lika bra glans. Hybridvax är en blandning mellan naturliga och syntetiska vaxer, vilket ger både fin glans och hållbarhet.

Ska jag välja mörkt eller ljust vax (t.ex. från Soft99)?

På vaxerna som finns i mörka och ljusa varianter är det i praktiken mycket små skillnader som knappt är märkbara. Du kan använda mörkt vax för ljusa lacker och tvärtom. Om du är osäker på vilken du ska välja, fundera på om du vill ha en djup och mörk glans eller en mer glansig lyster. De mörka ger mer mörkt djup i glansen och de ljusa vaxerna ger en glans med hög lyster.

Ska jag välja Collinite 915 eller 476S?

De största skillnaderna mellan dessa vax är varaktigheten; 915 har en varaktighet på 3-4 månader och 476S har över dubbelt så lång, upp till 12 månader i bästa fall. 915 är mycket bra som sommarvax tack vare sin djupa glans, och 476S är populär på vintern tack vare dess slitstyrka och långa hållbarhet.

Kan jag använda medel X tillsammans med medel Y?

En vanlig fråga är om man kan använda exempelvis ett bilvax på en lackförseglad bil, eller en keramisk quick detailer på en vaxad bil. Det brukar inte vara några problem, men det är inte alltid det går problemfritt. Om vi tar en lackförseglad bil till exempel, som man funderar på att lägga ett vax på, så är det inte säkert att vaxet fäster ordentligt. En försegling är ju gjord för att saker (smuts, vatten, osv) inte ska fastna på den, och ett bilvax har lite samma typ av funktion. Det kan alltså bli så att vaxet och förseglingen "stöter ifrån" varandra, vilket kan leda till att ytan blir flammig eller att vaxet inte sitter kvar speciellt länge. Är du osäker, så prova på en liten diskret yta först, eller kontakta vår kundtjänst.

Hur applicerar jag vax?

Gemensamt för alla vaxer gäller "less is more". Med det menas att man inte ska lägga på mer vax på lacken än vad som behövs. Det som behövs är bara en tunn hinna av vax. Därefter torkas överflödigt vax bort, så lägger man på mer än en tunn hinna blir det bara slöseri ändå. I vår Bilvårdsguide har vi mer omfattande instruktioner om hur man applicerar vax. Vi rekommenderar att du börja läsa där.

 

POLERING

 

Vad behöver jag för att polera bilens lack?

Vi säljer produkter för polering som passar både nybörjan och den mer erfarne med högre krav. För dig som vill komma igång med polering rekommenderar vi något av de poleringspaketen vi har som innehåller allt som behövs för att komma igång med polering. De paketen innehåller lättanvända polermaskiner och de är mycket prisvärda!

Vilket polermedel/trissa ska jag använda?

Alla lacker är unika. De är olika hårda, olika slitna och olika tjocka. Sedan är det ju olika vad man är ute efter för resultat. Vill du få bort djupa repor, eller bara få lite extra glans? Det är därför väldig svårt att säga vilket medel och vilken trissa som passar bäst. Man får helt enkelt prova sig fram. Vi rekommenderar att börja med en mjukare trissa och finare medel, och testar på en liten yta, och sedan inspekterar resultatet. Vid behov kan man gå upp ett steg, tills man hittar en lämplig kombination som ger rätt resultat. Ta gärna en titt på vår poleringsguide.

Vilken polermaskin ska jag välja?

Det finns två typer av polermaskiner, roterande och oscillerande. På roterande maskiner snurrar trissan runt sin egen axel i samma bana hela tiden, på oscillerande maskiner så roterar trissan i en ojämt cirkulerande rörelse. Roterande maskiner är effektivare, men kan vara lite knepiga att hantera, speciellt om man är nybörjare. Med en roterande maskin kan det också vara lättare att polera på trånga utrymmen, nära kanter osv. Oscillerande maskiner är lättare att använda, de är mer förlåtande, och risken att det blir hologram är betydligt mindre. Är du nybörjare så rekommenderar vi att välja en oscillerande maskin. Dessa passar naturligtvis även dig med mer erfarenhet.

Går det att polera metall? Glas? Min diskho? etc.

Det går såklart att polera metall och glas, men dessa material kräver lite andra polermedel än vanlig lack. Om du ska polera metall så finns det lite olika medel beroende på om du vill få bort repor, eller om du bara vill höja glansen. Om du vill få bort repor: Mothers Mag & Aluminum Polish. Om du bara vill höja glansen: Mothers Billet. Mothers Billet fungerar även bra på krom.

Glas är väldigt hårt, och därför ganska svårt och tidskrävande att polera. Djupare repor är mycket svårt att få bort, men ytligare repor går oftast att polera bort, eller i alla fall göra mindre synliga. Använd ett polermedel som är avsett för glas (exempelvis Polarshine E3), och gärna en filtplatta tillsammans med en roterande polermaskin, och ha tålamod.

Vilket medel ska jag använda för att polera min båt (gelcoat)?

Gelcoat är generellt sett hårdare än en billack, och kräver därför grövre polermedel. Det finns specifika medel för just gelcoat, men ofta fungerar det även bra med ett vanligt lite grövre polermedel. Som alltid när det gäller polering så är alla ytor olika och kräver olika kombination av medel och trissa. Man får helt enkelt prova sig fram tills man hittar en kombination som passar för just den yta som ska poleras.

 

FOAM LANCE

Vilken foam lance-adapter ska jag ha?

På produktsidan för skumlansen hittar du bilder över de 8 olika adaptrarna som finns. En del adaptrar passar till flera olika märken på högtryckstvättar. Om din högtryckstvätt in nämns så ta bort munstycket på din högtryckstvätt och jämför adaptern där med bilderna på produktsidan så kan du nog så vilken du ska ha. Notera även att vissa Kärcher HD/HDS kräver en extra adapter om de är utrustade med Kärchers EasyLock-system. Är du osäker så kan du ta en bild på din koppling och maila in till vår kundtjänst (info@autodude.se) så hjälper vi dig att välja rätt. Om du råkar beställa fel så kan du kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig så att du får rätt adapter.

Varför hackar flödet i min foam lance när jag försöker använda den? Varför startar inte maskinen när jag försöker använda foam lance?

Den vanligaste anledningen är att skumlansen har ett för litet munstycke där vattnet ska flöda in. Kontrollera först så det inte sitter skräp eller liknande framför eller i munstycket som kan förhindra att vattnet kan strömma in. Det kan även vara så att flödesadaptern inne i skumlansen är för liten för din högtryckstvätt. Flödesadaptern är belägen precis bakom där adaptern till munstycket sitter. En tillfällig lösning är att sänka trycket/vattenflödet på din högtryckstvätt, men för en permanent lösning krävs det att du ersätter flödesadaptern med rätt storlek, du hittar flödesapatrar här.

 

PRISER, LEVERANS OCH BETALNING

Hur lång är leveranstiden?

Lagerförda produkter levereras vanligtvis inom 24 timmar efter beställning. Om ordern registreras innan kl. 13.00 på en vardag skickas det normalt samma dag. På helgdagar skickas ordern först nästkommande vardag. Om en produkt inte finns i lager står det beräknade leveranstiden på produktsidan. Hela ordern levereras samtidigt, om inte annat bestämts.

Om en produkt i min beställning inte finns i lager, skickas den separat i efterhand då?

Nej, normalt så väntar vi med att skicka en order tills alla produkter finns i lager. Vi kan såklart även ordna delleveranser, men då tillkommer en extra fraktkostnad. Kontakta oss i så fall, så hjälper vi dig.

När får jag min faktura?

Fakturan skickas ut i samband med att vi markerar din order som skickad.

Varför skickas inte min order?

Det beror troligtvis på att en eller flera produkter är slut i lager. Har du frågor om din order så kan du kontakta vår kundtjänst.

Skickar ni utomlands?

Autodude.se skickar endast inom Sverige. I vår finska butik autodude.fi och vår norska butik autodude.no går det också bra att handla.

Är det säkert att handla på Autodude.se?

Ja. Autodude erbjuder enbart säkra betalalternativ genom några av marknadens ledande betalningsförmedlare. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part. När du gör en beställning hos oss uppger du dina personuppgifter såsom namn, adress och telefonnummer. Samtidigt godkänner du att vi sparar och använder dessa uppgifter för att vi ska kunna fullfölja våra åtaganden mot dig som kund. Vi följer svensk lag och konsumentverkets riktlinjer. Se Distans- och E-handelslagen.

Får jag någon rabatt om jag t.ex. köper tre 5-liters dunkar på en gång?

Våra priser är redan låga. Vid mycket stora volymer så är det såklart värt att diskutera. Kontakta oss vid frågor.

Kan ni sponsra mig?

Vi får väldigt många förfrågningar om samarbeten och sponsring, och har tyvärr inte möjlighet att sponsra alla. Men du är såklart alltid välkommen att kontakta oss, det skadar ju aldrig att fråga. Berätta lite mer om dig själv, varför vi ska sponsra dig, och vad vi får ut av ett eventuellt samarbete.

 

SERVICE, RETUR OCH ÖVRIGT

Hur returnerar jag en produkt?

Som kund har du 60 dagars öppet köp med fri retur. Detta förutsätter dock att varan du vill returnera är oanvänd. Kontakta oss alltid innan en retur så hjälper vi dig. Att avstå från att hämta ut sin försändelse är inte en giltig ångerrätt. Läs mer under outlöst försändelse under försäljningsvillkor.

Jag fick ingen orderbekräftelse?

Kolla gärna i skräpposten så att den inte ligger där. Är du säker på att du skrev in rätt mailadress? Hör av dig till kundtjänst så hjälper vi dig.

Mitt paket/vara var trasigt när jag skulle hämta ut det, vad gör jag?

Hämta gärna ut paketet även om det är skadat. Ta några bilder på paketet och innehållet, och hör av dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig. Skadade/läckande paket bör hanteras med försiktighet - hur ett läckande paket hanteras kan vi på Autodude inte påverka och vi kan därmed inte ta ansvar för eventuella skador som uppstår av oaktsamt hantering av detta paket.

Rekondar ni bilar?

Vi är en butik som säljer bilvårdsprodukter. Vi rekondar tyvärr inga bilar.

Har ni någon butik?

Ja! Vi har en fysisk butik i Stockholm. Läs mer här om butiken.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 299 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.