Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Så tvättar du bilen grundligt - Tvätta bilen själv

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

En grundlig rengöring av bilen utförs vanligtvis på våren och på hösten. Det är en komplett och djupgående rengöring samt behandling av bilens yttre ytor. Vi går igenom alla steg för alla typer av smuts. Biltvätt på vintern är mer sällsynt och därmed utförs ofta en fullständig behandlig på våren. Med rätt verktyg är det också enkelt och smidigt. Efter en fullständig behandling kommer sedan underhållstvätten gå som en barnlek!

Din bil utsätts för många olika typer av smuts, speciellt i svenska förhållanden. Varje typ av smuts kräver sig egna anpassade rengöringsmedel.
Det är ganska meningslöst att försöka ta bort bromsdamm eller tjära med bilschampo. Även om man skulle kunna skrapa bort det, men då sitter man där igen med nya repor och bleknad färg.

I grova drag genom att utföra "Grundlig rengöring och behandling" går det ut på att stegvis:

  1. Ta bort all smuts och gammalt vax, alltså få en helt ren bil.
  2. Bearbeta ytan och få fram ursprunglig glans och finish.
  3. Bevara glans och underlätta underhållstvätt genom ett skyddande lager vax.

Denna artikeln visar steg för steg vilka metoder och produkter som är lämpade för just den typen av smuts.
Utför den grundlig rengöringen och behandlingen. Ju bättre du utför den, desto lättare kommer det bli att behhålla bilen i samma fina skick i framtiden!

1. Bilens förtvätt - Det absolut viktigaste steget!

Att förtvätta bilen på rätt sätt är det absolut viktigaste steget när du ska rengöra din bil - Gör det försiktigt och på rätt sätt! Genom förtvätten kan man få bort flera olika typer av material och beläggningar som sitter på dess yta, tex. föroreningar, damm, lös smuts och även vax. Förvättens olika rengöringsmedel kan grovt delas in i två olika typer, vax-lösande rengöringsmedel och vax-säkra rengöringsmedel utan lösningsmedel. Det är viktigt att du väljer rätt rengöringsmedel för att få önskat resultat.
Vid behov kan man även använda kallavfettning i detta steget, det är mest nödvändigt på vintern då det är mycket salt och fet smuts som sätter sig på bilen. [» LÄS MER]

2. Handvätta bilen på rätt sätt med tvätthandske

Att handtvätta bilen är steget där man med hjälp av ett rengöringsmedel mekaniskt tar bort den lösa smutsen från ytan. Handtvättningssteget är precis som förtvätten, viktigt att genomföra på rätt sätt för att undvika att skapa nya repor. Använd aldrig en tvättsvamp. När man använder en tvättsvamp så ligger smutsen kvar på ytan av svampen och den gör nya repor när den dras över lacken. Vi rekommenderar istället att använda en tvätthandske.

Rengöringsmedel med starkare lösningseffekt rengör på djupet. Dessa används när man ska genomföra en komplett, grundlig rengöring och behandling för bilen. Dessa rengöringsmedel tar bort "allt" inklusive det gamla vaxet. Bilschampon är istället mycket skonsamare mot den vaxade ytan. Bilschampon rekommenderas därför bara att användas vid underhållstvätt. [» LÄS MER]

3. Borttagning av flygrost på bilens lackerade ytor

Det är en bra idé att använda flygrostlösare åtminstone ett par gånger om året, till exempel på våren och hösten. Du behöver inte göra detta vid varje tvätt.

Flygrostlösning görs efter förtvätt och handtvätt. Detta tar bort små järnpartiklar, även kallat flygrost, som fastnat i färgen, även de som redan börjat oxidera. Järnet avlägsnas med ett speciellt medel utvecklat just för detta ändamål, som sprayas på fordonet. [» LÄS MER]

4. Borttagning av tjära (kallavfettning) på bilens lackerade ytor

Borttagning av tjära ingår också i den grundliga rengöringen. Detta bör man utföra ett par gånger om året, gärna på våren och på hösten. Detta är inte nödvändigt varje gång man tvättar bilen.

Borttagning av små fläckar bestående av tjära, lim, bränsle eller liknande utförs efter en grundlig förtvätt och handtvätt. Dessa föroreningar kan skada bilens yta när de kommer i kontakt med direkt solljus eller värme. [» LÄS MER]

(5. Clay bar - Ta bort små ojämnheter från lacken)

För att ta bort de allra sista partiklarna och ojämnheter som man kan känna efter att man tvättat bilen, använder man sig av så kallad lera (Clay bar).

De små ojämnheterna kan vara till exempel asfaltsfläckar, kåda, tjära eller flyrost som tidigare steg i biltvätten inte lyckats avlägsna. [» LÄS MER]

(6. Polering - Ta bort smårepor från bilens lack)

När man polerar med polermaskin så skär man / slipar bort det översta lagret av lacken. Detta tar bort mindre repor i lacken och återställer bleknad färg, och färmed får du tillbaka bilens urspungliga färg och glans. När man polerar handlar det oftast om enbart några fåtal mikrometer som slipas bort.

Polering av bilen är det mest krävande jobbet inom bilvård. Det är viktigt att man har gott om tid och har rätt inställning för att lyckas. Har man för bråttom eller inte är säker på hur man ska göra finns det stor risk att man kommer skada bilen.Välj rätt produkter och läs på mycket om polering innan du börjar. Om du är osäker så rekommenderar vi att du överlåter jobbet till ett proffs. [» LÄS MER]

(7. Förbehandla lacken innan vaxning)

Innan man går vidare till vaxning av bilen, så är det bra att säkerhetsställa att ytan är helt ren, inte bara från smuts, utan också ren från tidigare använda medel och skyddskemikalier. För att rengöra ytan och göra den helt redo för vaxbehandling, så använder man sig lämpligast av IPA-baserade rengöringsmedel.

En lackad yta som inte är nypolerad har alltid smårepor. Dessa kan man fylla igen och dölja med fyllnadsmedel för att få en yta som ser repfri ut. Det bästa är dock att polera ytan och permanent ta bort småreporna.

8. Skydda bilens lack, vaxning - Sista steget

Bilvax (sista steget i grundliga rengöringen) har som mål att resultatet av rengöringen ska bestå så länge som möjligt. Bilvax skyddar lacken mot slitage, UV-strålning och andra yttre påfrestningar. Vaxet stöter bort smuts och gör bilen så mycket enklare att hålla ren. Något som är mycket viktigt är att vaxet ska appliceras på en 100% ren yta. [» LÄS MER]

Man kan även använda ett lackskydd, men det kostar lite mer och är inte lika enkelt att applicera som bilvax. Den generella skillnaden mellan bilvax och ett lackskydd i resultatet är att vax ger mer glans, men lacksydd sitter längre, en del kan sitta upp mot 5 år.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.