Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Clay bar, lera och smörjmedel

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Lera eller så kallad Clay Bar är en viktig del i den fullständiga behandlingen. Leran tar bort små partiklar och ojämnheter som har fastnat i bilens lack. Det kan vara till exempel asfaltsfläckar, kåda, tjära eller flyrost som tidigare steg i biltvätten inte lyckats avlägsna. De små partiklarna eller ojämnheterna kan man känna med fingrarna, och värsta fall kan ytan kännas som sandpapper. Det är ofta området kring hjulen som behöver rengöras med hjälp av lera. Efter du har använt lera kan du gå vidare till vaxning eller polering av bilen. Det är rengöra fordoner med lera åtminståne två gånger per år.

Att använda sig av lera är ett mekansikt sätt att rengöra bilens yta, och alla leror fungerar på samma sätt. Nämligen att leran tar effektivt och skonsamt bort smutset utan att repa lacken. Clay bar finns i olika hårdheter. Det skonsammaste och enklaste är att använda en mjuk variant. Oftast är mjuk lera tillräcklig men ibland kan det krävas hårdare lera för bästa effekt. Clay Bar kräver vanligtvis sitt egna smörjmedel så att den glider lätt utan att repa lacken. En del kan användas med vanligt vatten.

Var noga med att leran inte gnids direkt mot ytan, utan att den försiktigt glider ovanpå smörjmedlet. Efter behlandling med lera är ytan helt fri från föroreningar och ojämnheter.
Det är stor skillnad mellan behandlad och obehandlad yta.

=> HÄR KAN DU SE AUTODUDE'S LEROR OCH SMÖRJMEDEL

Autodude Clay-guide

Här nedan går vi igenom lite tips och förklarar hur man ska använda lera. Kontrollera alltid bruksanvisningen på produkten du ska använda.

 1. Tvätta bilen ordentligt och avlägsna järn och tjära innan du börjar. (Se separat instruktion i menyn till vänster)
 2. Områden som har behov av en behandling med lera kan du hitta genom att känna med fingret på ytan. Om bilen aldrig har blivit behandlad med lera, kan det vara nödvändigt att behandla hela bilen.
 3. Storleken på leran som du behöver är ungefär samma storlek som en pingisboll. Tryck ut leran så den blir platt. Du kan värma upp leran antingen i handen eller i varmt vatten.
 4. Börja med att spraya/applicera ett smörjmedel på ett litet område som ska behandlas. Det finns flera smörjmedel som man kan använda till detta, men man kan även använda tvättmedel/schampo eller QD (Quick Detailer).
  Att använda vatten som smörjmedel kan fungera, men vi rekommenderar att använda rätt smörjmedel.
 5. Låt nu leran glid försiktigt fram och tillbaka på den smorda ytan utan att trycka leran mot lacken. Låt leran göra jobbet.
  Använd mycket smörjmedel så att leran glider så lätt som möjligt.
 6. När lerans yta är smutsig så kan du baka in det i leran coh sedan fortsätta igen med en ren yta.
 7. Jämför behandlad och obehandlad yta och känn om det fortfarande finns smutspartiklar som ska tas bort. Om ytan känns helt len och blank kan du gå över till nästa område.

VIKTIGT! Om leran hamnar på marken/golvet, släng den genast! Lera som har legat på backen är alltid smutsig och ska aldrig användas. Det kan då orsaka repor i lacken. Även det är en anledning till att man ska använda små bitar av leran i taget istället för hela biten på en gång.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.