Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Tvätta med Foam Lance i GDS-hall

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Underhållstvätt med skum är utan tvekan det effektivaste och smidigaste sättet att tvätta bilen. På bara 5–10 minuter kan man få ett mycket imponerande rengöringsresultat. En förutsättning för att kunna använda foam lance, även kallad skumlans, är att man har tillgång till en högtryckstvätt. Av förståeliga skäl är det inte alltid självklart – alla har inte råd eller för den delen utrymme att ha en högtryckstvätt hemma. Som tur är finns det ofta en lösning på det. Många bensinmackar har gör det själv-hallar som är utrustade med högtryckstvätt, som du mot en avgift kan låna för att skumtvätta bilen.

Det finns dock vissa saker att tänka på om du väljer att skumtvätta i GDS-hall. I den här artikeln går vi igenom tips, tricks och praktiska detaljer kring adaptrar, vattenflöde och andra vanliga frågor som brukar uppkomma. Vill du veta mer om foam lance och skumtvätt rekommenderar vi att läsa vår Bilvårdsguide – i artikeln nedan kan du läsa mer om vad en skumlans är, vilka fördelar den har samt hur du använder den.

LÄS MER: SKUMTVÄTT – VAD ÄR DET?

Att välja rätt adapter

En av de vanligaste frågorna vi får på kundtjänsten är vilken adapter man ska använda om man tvättar i GDS-hall. Det går sällan att svara med hundra procents säkerhet, eftersom olika bensinmackar är utrustade med olika högtryckstvättar. Av erfarenhet brukar de flesta vara kompatibla med adaptern Ergo, men vill du vara helt säker rekommenderar vi att höra av dig till macken och fråga. På bilden kan du även se utseendet på de olika adaptrarna, så att du själv kan jämföra anslutningen och se vilken som passar.

Att byta flödesadapter

Ett problem vissa stöter på vid tvätt i GDS-hall är att foam lancen inte riktigt fungerar som den ska. Den kan ha ett ojämnt vattenflöde, "hosta" eller "fräsa", eller så kommer det knappt ut något vatten alls. Det beror ofta på flödesadaptern, en liten komponent som sitter i munstycket och reglerar hur mycket vatten som släpps igenom till själva foam lancen. Det är viktigt att hålet i flödesadaptern är tillräckligt stort, så att en likvärdig mängd vatten släpps igenom foam lancen som kommer ut från högtryckstvätten. Eftersom många GDS-hallars högtryckstvättar är i den större storleksklassen har de ibland ett högre vattenflöde än vad den inbyggda flödesadaptern klarar av. Det kan man lösa genom att byta till en större flödesadapter. På bilden nedan ser du hur du går tillväga.

I de flesta fall och med lite tur, så fungerar foam lance direkt i GDS-hall utan att man behöver byta flödesadapter. Men om det fungerar dåligt och man behöver byta, så brukar 1,4 mm vara den flödesadapter som är vanlig och som passar i många GDS-hallar.

Våra bästsäljande skumlansar från Dr. Dirt är utrustade med en 1,2 mm adapter direkt från fabrik, som klarar ett vattenflöde på ca 6–10 liter/minut. På bilden till höger ser du hur stor denna är i förhållande till flödesadaptrar i andra storlekar. För att ta reda på vattenflödet hos GDS-hallens högtryckstvätt kan du spola vatten i en hink i en minut (utan att ha foam lancen påkopplad) och sedan mäta volymen.

Kompatibiliteten för olika vattenflöden ser ut som följande:

 • 6–10 l/min : 1,2 mm (medföljer)
 • 10–13 l/min : 1,4 mm
 • 13–16 l/min : 1,6 mm
 • 16–19 l/min: 1,8 mm

Flödesadaptrar i olika storlekar hittar du här.

Andra alternativ för skumtvätt

Bor du på landsbygden kan det ibland vara långt till närmaste GDS-hall, och även om det finns en i närheten är det inte garanterat att den är utrustad med högtryckstvätt. Om du inte har någon möjlighet att använda foam lance finns det dock andra sätt att gå tillväga. Handdrivna skumsprutor är visserligen inte lika effektiva som foam lance, men om du vill tvätta din bil på ett skonsamt sätt utan tillgång till högtryckstvätt är det ett bra alternativ. I dessa pumpar du själv upp trycket för hand, vilket inte ger ett lika tjockt skum som foam lance, men använder du ett effektivt förtvättsmedel lär det ändå bita på den mesta organiska smutsen på din bil.

Här hittar du alla våra handdrivna skumsprutor.

Miljöaspekten – fördelen med GDS-hall

Om du tvättar bilen hemma är det viktigt att göra det på ett miljömässigt korrekt sätt, det vill säga att använda biologiskt nedbrytbara medel så långt det går, tvätta på en grus- eller gräsplätt samt undvika att tvättvattnet hamnar i dagvattenbrunnar. Det allra miljövänligaste sättet är dock att tvätta i en tvätthall som är utrustad med oljeavskiljare och ansluten till slambrunnar och reningsverk. Skumtvättar du i en modern GDS-hall slipper du med andra ord oroa dig för att släppa ut medelrester, smuts och föroreningar ofiltrerat i naturen.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.