Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Poleringsguide - Polering av billack

Autodude's poleringsguide:

Varje bil har sin unika lack. Lackytorna har skillnad på hårdheten, så man måste ta reda på vilken kombination av polertrissa och medel som passar just din bil. Detta får man helt enkelt prova sig fram till. Det är svårt att säga något generellt, men till exempel så brukar bilar från till exempel Honda, KIA och Peugeout ha en lite mjukare lack, och därmed kanske man inte är i behov av den hårdaste trissan eller grövsta polermedlet. Däremot brukar till exempel Audi, BMW och Volvo ha hårdare lack, och därmad kan det krävas lite hårdare trissa i kombination med grövre polermedel. Men som sagt, det är svårt att säga något generellt så man får prova sig fram. Den viktigaste faktorn i sökandet efter en lämplig kombination är det önskade resultatet, nämligen att göra bilen helt fri från repor samt gråhet/bleknad färg.

När man ska hitta en lämlig kombination så ska man starta med den skonsammaste kombinationen av medel och polertrissa. Använder man direkt en för tuff kombination riskerar man att man slipar bort för mycket. Välj ut en liten del av bilens yta som "testpanel". Använda denna yta för att hitta rätt kombination innan du börjar behandla hela bilen. Polera på testpanelen med den skonsammaste kombinationen och rengör därefter med ett avfettningsmedel (IPA) för att avlägsna spår från polermedlet. Efter detta kan du kontrollera testytan i ljuset och se om den uppfyller önskat resultat eller om den lämnar repor kvar, och då behöver du prova en grövre kombination. Om testytan lämnade repor, byt till ett grövre polermedel men använd samma polertrissa och upprepa poleringen samt kontrollen. Om ytan fortfarande lämnar repor, byt till en grövre polerrondell. Detta fortsätter till önskat resultat nås.

När man polerar bilen kan det uppstå "körspår" eller även kallat "hologram" orsakat av poleringen. Dessa polerspår avlägsnas efteråt genom skonsam polering med fin kombination av trissa och medel / "finishing".
Polerspåren kan ibland vara svåra att upptäcka, det syns bäst i solljus men man kan även använda sig utav en LED-lampa för att hitta dessa. Hologram uppstår oftast när man använder en tuffare kombination när man ska polera/ta bort de lite djupare reporna.

När du har hittar rätt kombination av polermedel och polertrissa som krävs för att bli av med reporna på din bil, kan du starta poleringen på hela bilen. Stycka upp bilens delar i olika "paneler" och polera en yta i taget.
Efter polering på varje yta ska man torka av överflödigt medel innan man går vidare till nästa yta. Den metoden vi rekommenderar är att man polerarer hela bilen men en kombination först, och sedan polerar hela bilen igen med en finare kombination. Det sparar både tid och ansträngning när du inte behöver byta trissa så ofta.

Alla polermedel döljer repor och polerspår, oavsett vad tillverkaren säger.  För att säkerställa att resultatet blir perfekt, måste du ta bort det överblivna polermedlet efter poleringen. När du är klar med poleringen ska du rengöra ytan med IPA eller annat lösningsmedel. När ytan är helt ren och torr kan du kontrollera i direkt solljus eller med en bredstrålande LED-lampa om det återstår några repor eller polerspår. Om det återstår något, ska polera dessa ytor igen med fin kombination för att uppnå perfekt resultat.

Om du vid detta stadiet inte ser några repor eller polerspår, är bilen nu redo för vaxning eller lackskyddsbehandling.

Användbara produkter i detta steget

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.