Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Så rengör och skyddar du husvagnen och husbilen

 

★ OBS! På mobilsajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan ≡

En husvagn eller husbil kan vara en fantastisk investering – men tar du inte hand om den noggrant finns det en stor risk att den snabbt kommer slitas, åldras och förlora sitt värde. Precis som en vanlig bil blir husvagnen utsatt för många olika typer av  föroreningar, smuts och annat otrevligt som riskerar att orsaka slitage och skador i det långa loppet. Lyckligtvis behöver det inte vara särskilt svårt att hålla husvagnen i ett rent och fint skick, och du kan också förebygga framtida slitage med några enkla metoder. I denna artikel ska vi berätta mer om det!

Grundlig rengöring

I mångt och mycket kan man använda samma medel och metoder för husvagn och husbil som för en vanlig personbil. Du kan läsa mer om detta i vår guide för grundlig rengöring. Det finns dock vissa skillnader som är viktiga att uppmärksamma, och de kommer vi gå igenom närmare nedan.

Förtvätt

Oavsett om du tvättar en personbil eller en husvagn rekommenderar vi alltid att börja med en förtvätt. Förtvätten är det absolut viktigaste steget, eftersom det handlar om att rengöra den utvändiga ytan från lös smuts och föroreningar som annars kan orsaka skador i senare tvättsteg.

I vårt sortiment har vi några produkter som är specialanpassade för rengöring av husvagn, exempelvis Autoglym Caravan & Motorhome Cleaner. Dessa är oftast starka och koncentrerade för att verka kraftfullt mot alger, mossa och annan svårlöst smuts. Du kan antingen använda dessa, eller ett vanligt lösningsbaserat förtvättsmedel, t.ex. King Carthur Total Snow Foam.

Det enklaste och mest effektiva sättet att utföra en förtvätt är med hjälp av foam lance och ett skummande förtvättsmedel. Om du inte vet vad en foam lance är kan du läsa mer om det i denna artikel. Foam lancen kräver en högtryckstvätt för att fungera, men om du inte har tillgång till det går det också bra att använda en handdriven skumspruta eller tvätta för hand. Nedan följer instruktioner för förtvätt med foam lance:

 1. Blanda medlet i foam lancens behållare enligt instruktionerna på förpackningen.
 2. Spraya försiktigt rengöringsmedlet på husvagnens kaross. Börja nerifrån och fortsätt uppåt.
 3. Låt medlet ligga och verka så länge som möjligt utan att det torkar på ytan.
 4. Skölj noggrant med mycket vatten. Börja skölj längst ner på bilen och jobba uppåt.
OBS! Var försiktig när du spolar av med högtryckstvätten! Luckor och fönsterpackningar riskerar att släppa in vatten om man sprutar med för högt tryck. Ställ ner trycket på högtryckstvätten om det går, eller spola av med vattenslang.

Handtvätt

Om smutsen är riktigt ingrodd eller svårlöst (vilket ofta är fallet om man inte tvättat husvagnen på länge) kommer förtvätten troligtvis inte få bort all smuts. Då får man fortsätta att handtvätta med schampo. Här fungerar det i princip med vilket vanligt bilschampo som helst, eller så kan du använda alkaliskt förtvättsmedel utspätt med vatten. I vårt sortiment finns även ett specialdesignat husvagnsschampo, Turtle Wax Caravan Wash & Shine. Det har en tillsats av carnaubavax, vilket ger rengöring, glans och skydd i ett enda steg. Om du vill applicera ett separat vax senare, eller planerar på att t.ex. polera karossen, rekommenderar vi dock att du använder ett neutralt schampo utan tillsatser i detta skede.

Husvagnar är som bekant ofta betydligt högre än personbilar, så här kan en mopp med teleskopskaft komma väl till pass. I vilket fall som helst rekommenderar vi att använda en tvätthandske eller motsvarande, för att minska risken för repor som uppstår när man tvättar med svamp.

Kallavfettning – en varning!

Asfaltsfläckar, tjärfläckar, rinnmärken från olja och annan petroleumbaserad smuts kommer att uppstå på din husvagn förr eller senare. Det kan vara lockande att göra processen kort och dränka husvagnen i kallavfettning för att få bort dem. Det bör du dock inte göra under några omständigheter! Till skillnad från en personbil har husvagnar och husbilar ofta känsliga packningar kring fönster och ventiler. Om dessa kommer i kontakt med kallavfettning kan limmet skadas, vilket kan få väldigt tråkiga konsekvenser.

Du kan använda kallavfettning på husvagnen, men gör det med försiktighet. Spraya kallavfettningen direkt på fläcken med gott om säkerhetsavstånd till fönstren och ventilerna, eller ännu bättre: direkt i en mikrofiberduk som du sedan gnuggar fläcken med. På så sätt minskar du risken att skada packningarna.

Fälgar, däck, plast och interiör

I just denna artikel kommer vi inte ägna särskilt mycket tid åt hur du rengör fälgar, fräschar upp plastdetaljer och däcksidor eller rengör husvagnens invändiga ytor. De processerna skiljer sig nämligen inte åt på något väsentligt sätt från hur du skulle göra på bilen. Läs gärna våra artiklar om fälgrengöring, plast- och gummibehandling och interiörrengöring i stället!

Polering

Om karossen eller fönstren ser slitna och trista ut kan det vara ett bra alternativ att polera dem. Det förutsätter dock att du har tillgång till en polermaskin, eller åtminstone en skruvdragare. Du kan kolla in vårt sortiment av polermaskiner här. I vår poleringsguide kan du läsa mer om hur du går tillväga för att polera. Artikeln handlar om polering av billack, men samma principer gäller även för andra material.

Kaross

Det första du behöver veta är vilket material karossen består av. Två vanliga material är glasfiber med gelcoat och kulhamrad plåt, och för dessa kan det krävas lite olika polermedel. I vårt sortiment finns flera polermedel som är särskilt framtagna för gelcoatytor, exempelvis Mirka Polarshine 25, Menzerna Marine Gelcoat Premium Gloss eller Gyeon Q²R Marine Polish. Dessa används med fördel tillsammans med ull- eller mikrofibertrissa, men vanliga skumgummitrissor går också bra.

Plåten polerar du lättast med ett metallpolermedel. Här hittar du hela vårt sortiment av metallpolermedel. Kulhamrad plåt kan vara något ojämn i strukturen, och då brukar det underlätta att använda en polerboll som kommer åt i alla skrymslen.

Fönster

Husvagnsfönster är ofta gjorda av akrylplast. Om de ser repiga och trötta ut polerar du enkelt dem med ett plastpolermedel.

Du hittar instruktioner för polering här. Akrylplastpolering är mycket likt lackpolering, med skillnaden att man behöver hålla koll mer noggrant på temperaturen på ytan. En bra tumregel är att om ytan känns varm när man rör den bör man vänta ett tag innan man fortsätter polera. Plast leder inte värme lika bra som metall, och därför sprids inte värmen ut över en lika stor yta utan koncentreras till en punkt. I värsta fall kan det leda till att man råkar bränna glaset.

Avsluta gärna med att applicera en akrylplastförsegling, då håller sig rutorna fräscha och repfria mycket längre.

Skydd

För att hålla husvagnen i fräscht skick under en lång tid framöver är det bra att vaxa karossen. Det underlättar även vid framtida tvättar, eftersom vaxet minskar mängden smuts och föroreningar som fäster sig på husvagnen. Läs gärna våra instruktioner för vaxning i bilvårdsguiden.

Du kan antingen använda ett specialutvecklat husvagnsvax, såsom Turtle Wax Caravan Sealer, eller valfritt annat bilvax. Vi rekommenderar ett syntetiskt vax med hög värmebeständighet och lång hållbarhet. Soft99 Fusso Coat är ett utmärkt alternativ för husvagnar – det ger kraftfullt skydd, bra glans och en hållbarhet på upp till 12 månader. Andra slitstarka alternativ som fungerar bra på glasfiber/gelcoat är Chemical Guys Jet Seal och FinishKare Hi-Temp 1000P.

Om du har en husvagn med gelcoat och vill ha ett riktigt högkvalitativt, slitstarkt och långsiktigt alternativ kan du också försegla den med Gyeon Q²R Gelcoat.

Underhållstvätt

När man har gjort en grundlig rengöring och applicerat skydd på husvagnen kommer det gå mycket enklare att hålla den i rent och fräscht skick. Tack vare vaxet kommer smutsen ha mycket svårare att fästa sig på karossen, och det gör att det räcker att underhållstvätta husvagnen med jämna mellanrum. Läs vår artikel om underhållstvätt för att få reda på mer om hur du går tillväga.

Underhållstvättar du ordentligt så kommer det räcka att göra en grundlig rengöring och vaxning 1-2 gånger per år.

Lycka till med husvagnstvättandet!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.