Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Borttagning av repor genom polering på bilen

NYHET!

KOMPLETT POLERINGSPAKET TILL ETT FÖRMÅNLIGT PRIS!

AUTODUDE REKOMMENDERAR!
BESTÄLL HÄR

OBS! På mobilssajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan

Då och då uppstår av en eller annan anledning både små och stora repor på bilens lack, vilket kan förstöra bilens utseende. I den här artikeln förklarar vi på ren svenska vad du kan göra åt reporna – utan att behöva lacka om bilen.

=> Här hittar du alla Autodudes poleringsprodukter: polermaskiner, medel, polertrissor osv.

Det finns tre sätt att åtgärda repor – varav endast två fungerar

 1. Fylla reporna med ny lack
 2. Polera, d.v.s. mekaniskt ta bort ett lager av lacken så att repan inte syns

P.S. På marknaden finns en hel drös med olika sorters mirakelmedel som sägs fungera mot repor. Av vår erfarenhet är dessa inget att ha – det finns helt enkelt inga genvägar till en repfri lack.

Så till själva poleringen...

Om repan är så pass djup att den når ända ner till plåten behöver den fyllas med grundfärg och lack. Dock så är de flesta reporna inte så pass djupa, utan de sitter oftast bara i lacken, vilket gör att de inte behöver fyllas. I den här artikeln förklarar vi hur repor kan göras osynliga med relativt enkla medel.

En tumregel är att om repan är så pass djup att du kan känna den med nageln så bör du inte polera bort den helt, eftersom lacken då tunnas ut så pass mycket att den inte ger något vidare skydd.

Repor kan göras osynliga överraskande lätt

När en repa har bildats får den vassa kanter som syns på långt håll. Genom polering kan kanterna rundas av, så att reporna blir näst intill osynliga. I själva verket är dock repan kvar, den går bara inte längre att se.

På denna bild syns en mycket tydlig repa, som dock inte kan kännas med nageln:


 

Processen ser ut som följer:

 1. Rengör först ytan som ska poleras noggrant (se våra instruktioner för grundlig rengöring)
  • Förtvätt, kallavfettning, rostlösning, lerbehandling
  • Torka ytan med ett djuprengörande medel (t.ex. IPA)
 2. Polera kring repan med hjälp av en polermaskin
 • Roterande polermaskiner (t.ex. Tokya RP8) fungerar bättre än oscillerande i detta fall, då det är lättare att koncentrera trycket på repan med en roterande maskin, så att inte andra delar av lacken poleras i onödan.
 • Man bör välja polertrissa och polermedel efter lackens hårdhet. Testa dig fram till den bästa kombinationen för just din lack. Oftast brukar det behövas ett medel och en trissa med rätt stark slipförmåga.

När du sprider ut polermedlet runt repan, lägg gradvis hårdare och hårdare tryck på repan. Vinkla maskinen en aning, så att det är lättare att placera trycket rakt på repan. Håll koll på repan medan du polerar – du kommer snabbt märka att den blir allt svårare att se ju mer du polerar.

Här är en bild på samma yta efter lite polering:Nu behöver du leta efter repan, då den inte syns tydligt. I rätt vinkel mot ljuset kan man se att repan är kvar, men den är i det närmaste osynlig. I detta fall räcker det, för om man skulle vilja ha bort hela repan skulle man behöva polera bort hela lacken, vilket såklart inte är bra.

Även djupare repor går att få bort

Här är en före- och efter-bild på en djup repa, som går ända in till grundfärgen. Även fast repan inte har försvunnit är den i det närmaste osynlig efter polering, om man inte granskar väldigt noggrant.

Före:

Närbild före och efter:
Om man vill ha en fullständig repborttagning skulle man behöva lacka och måla om bilen, men det är självklart ett mycket större arbete.

Från längre avstånd är den här repan inte alls lika iögonfallande som innan:

Borttagning av mycket djupa repor

Även mycket djupa och synliga repor kan åtgärdas med relativt lite arbete, utan att behöva måla och lacka om bilen. Den försvinner inte helt, men i många fall kan det vara mer effektivt och prisvärt än att lacka om bilen.
 

Det tog ett par timmar att åtgärda dessa repor, och till skillnad från de katastrofala reporna innan ser bilen faktiskt riktigt bra ut nu :) Som avslutning bör man använda en finishing-trissa och ett finishing-medel. Vi använde Padboys trissor och Polarshines polermedel.

P.S. Kolla gärna in våra andra artiklar om bilvård. Du hittar dem till vänster på sidan! :)

=> Här hittar du alla Autodudes poleringsprodukter: polermaskiner, medel, polertrissor osv.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.