Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Gör bilen redo för vintern!

★ OBS! På mobilssajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan ≡

Gör bilen redo för vintern Fighten mot den hårda svenska vintern

Förutom att vara hård mot oss människor så är också den svenska vintern minst sagt hård mot bilen! Ofta pratar man bara om bilens tekniska kvaliteter, men vintern sätter även bilens yttre på hårda prov. På vintern är det skillnader i temperatur och luftfuktighet och till exempel vägsalt som för med sig utmaningar. Vi tänkte skriva en liten artikel om hur du gör bilen redo för vintern och hur du håller lacken fräsch genom alla vinterns påfrestningar.

Vad gör vintern med bilen?

Att rengöra bilen och skydda lacken spelar en viktig roll i att hålla bilen i skick i hårda vinterförhållanden. Om man låter smuts ligga och gro över vintern stannar fukten i smutsen kvar, och det orsakar med tiden skador på lacken.

På vintern är det framför allt vägsaltet som orsakar korrosion på bilen – eller på ren svenska, gör att den rostar då det som bekant är saltvatten som får den här olyckliga kemiska reaktionen att ske. Därför bör man skydda alla bilens ytor så bra som möjligt med ett slitstarkt vax eller en lackförsegling, eftersom en stor del av smutsen och fukten då lossnar från lacken av sig själv tack vare den vattenavstötande förmågan.

Vid vaxning eller försegling av bilen får man också en mycket hård yta, som bland annat gör att reporna som snöborsten skapar blir märkbart mindre och färre. Just att borsta bort snö är en annan sak som man bör lägga stor vikt vid. Lacken är oftast känslig för repor, så borttaging av snö bör göras försiktigt. Hellre att man lämnar snön som den är än att man torkar bort den oförsiktigt och orsakar repor. Det som är värt att tänka på är att snö och is inte fastnar lika bra på en vaxad lack som på en ovaxad.

Hur klarar man av vinterförhållanden?

På våren när snön smälter och man äntligen kan tvätta bilen ordentligt igen stöter man tyvärr ofta på en lack i dåligt skick, eftersom snöborsten har lämnat olyckliga spår både på lacken och glaset.

De tidigare nämnda skaderiskerna kan förhindras, eller i alla fall förminskas, med rätt skötsel av bilen. Det är viktigt att tvätta bilen innan vinterns ankomst, och även att skydda ytorna med diverse medel. Instruktionerna för hur du grundligt rengör bilen och vaxar den hittar du i Autodudes bilvårdsguide. Den grundliga rengöringen inför vintern skiljer sig inte på något sätt från den man gör på våren. Instruktionerna hittar du här: Grundlig rengöringsguide för bilen

Vilket vax ska man ha på vintern?

På vintern, när förhållandena för tvätt och vaxning inte är särskilt gynnsamma, bör man välja ett vax som håller så länge som möjligt. På våren är man kanske snarare ute efter en wetlook, med maximal glans och snyggt utseende, men på vintern är lång hållbarhet och hög slitstyrka de främsta egenskaperna ett vax behöver ha. De bästa vaxerna tål även de tuffaste förhållandena, och ger ett skydd som räcker ända fram till våren. Den sortens hybridvax är till exempel Soft99 Fusso Coat och Collinite 476S.

När?

Rengör hellre bilen grundligt och ge ytorna ett bra skydd för tidigt än för sent! Den passande tidpunkten beror på höstens väder, och därför är den exakta tidpunkten omöjlig att bestämma. När dagstemperaturen börjar ligga runt +10-gradersstrecket är det bäst att inte vänta längre.

Biltvätt under vintern

Har du möjlighet och tillgång till att tvätta bilen inomhus året runt så har din bil tur. Då är det bara att fortsätta tvätta som vanligt. Viktigt att tänka på är att torka bilen ordentligt innan du tar ut den i minusgrader. Var också särskilt noggrann vid dörrlister och lås. Dessa ställen, både låshuset och gummilister, kan med fördel smörjas för att skydda att de fryser.

Den trista sanningen är att tvätt på gör-det-själv-ställen utomhus, samt hemmatvätt av bilen, i de flesta fall är svårt eller rent av omöjligt på grund av det kalla vädret. Om temperaturen tillfälligt stiger till omkring +10 grader bör man inte låta tillfället gå förlorat utan gräva fram tvättutrustningen med det samma! Ligger temperaturen under eller omkring noll grader blir det inget av biltvätten på grund av att vattnet fryser.

På de flesta orter runt om i landet finns numera bilvårdsfirmor som tvättar kunders bilar mot betalning. Om du inte kan tvätta bilen själv, anlita en av dessa firmor för att göra det med max en månads mellanrum under vintern. Budgetalternativet är att be om en enkel förtvätt med ett PH-neutralt förtvättsmedel och högtryckstvätt.

På vintern kan man också tvätta bilen inomhus i så kallade gör-det-själv-hallar. Dessa hallar finns idag i nästan alla städer, på många macker tex. Ta reda på om det finns någon sådan hall i närheten som passar för att tvätta din bil.

Tvätta inte bilen i bensinmackens automattvätt, av de tidigare nämnda anledningarna, även om det verkar som ett lockande alternativ vid minusgrader. Skadorna som borstarna orsakar är långt mycket större än fördelarna.

=> SE ALLA BILVAX VI REKOMMENDERAR FÖR VINTERN!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.