Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Motorrengöring

Med tiden samlas det damm, vägsalt, tjära, olja och annan smuts i motorrummet, vilket får det att se riktigt skitigt och tråkigt ut. Att rengöra motorrummet är därför en viktig del i en grundlig rengöring av bilen. När motorrummet är rent är det lättare att hitta oljeläckage eller andra vätskeläckage, och det är dessutom mycket trevligare bekvämare att utföra underhåll och andra reparationer i ett rent motorrum. Det ger också ett gott och ansvarsfullt intryck om du någon gång ska sälja bilen – och så slipper du också skämmas inför att visa motorrummet för polarna!

Ett perfekt medel för motorrengöring (och mycket annat!) är Autodudes Alkaliska Avfettning. Använder du foam lance för applicering kan vi också rekommendera King Carthur Control Snow Foam. För att ge motordelarna lite extra glans och skydd efter rengöringen kan man använda ValetPRO Classic Protectant.

Det är bra att rengöra motorrummet innan du tvättar resten av bilen. På så sätt slipper du stänk av smuts på din nytvättade lack. Motorrummet behöver inte rengöras varje gång du tvättar bilen – det räcker bra att göra det ca två gånger per år.

Det första steget vid motorrengöring är att skydda elektriska komponenter, t.ex. batteri, laddare strömfördelare, etc. Om du använder högtryckstvätt är det bra att undvika att spruta vatten direkt på de elektriska komponenterna, även om du skyddat dem. På så sätt minskar du risken att skada dem.

När du gjort steget ovan kan du spraya lösnings- eller avfettningsmedel över hela motorrummet och låta det verka i ca fem minuter. Du kan öka medlets verkan genom att arbeta in det med en borste eller pensel. När medlet har gjort sitt sköljer du av försiktigt med högtryckstvätt eller vattenslang. Det går självklart bra att upprepa processen om det inte blir helt rent första gången.

Vid motorrengöring är det också bra att ta hänsyn till alla små skrymslen och vrår i motorn. Det är lätt att glömma bort att rengöra dessa, vilket gör att det kan samlas smuts i åratal, och i värsta fall kan ytan skadas. Här kan du använda dig av en liten borste som kommer åt de trånga utrymmena.

När du har uppnått önskat resultat torkar du motorrummet så torrt du kan med en mikrofiberduk. Vi rekommenderar också att köra en liten vända för att värma upp motorn. På så sätt avdunstar det allra sista av vattnet. Låt motorn svalna igen innan du fortsätter till nästa steg.

När motorn har svalnat kan du skydda plastdetaljerna från smuts och slitage genom att applicera en plastbehandling. Det får motorn att se som ny ut och underlättar också framtida tvättar. Du kan antingen använda ett medel som är särskilt utvecklat för motorrummet (kallas ofta motorglans eller engine dressing) eller en plastbehandling för bilens utvändiga ytor, t.ex. ValetPRO Classic Protectant.

Autodudes instruktioner för motorrengöring

 1. Öppna motorhuven och lås fast den i öppet läge.
 2. Skydda elekriska komponenter såsom laddare, batteri, strömfördelare etc. (OBS! Dieselmotorer har inte strömfördelare).
 3. Spraya rengöringsmedel (t.ex. Autodudes Alkaliska Avfettning eller King Carthur Control Snow Foam) i motorrummet med antingen sprayflaska, foam lance eller handdriven tryckspruta. Späd ut enligt instruktionerna på den produkt du väljer att använda. Du kan även använda ett medel som är särskilt avsett för motorrengöring. Dessa hittar du här.
 4. Låt medlet verka länge, ca 5-10 minuter, men håll koll noga så att det inte torkar.
 5. Om du vill kan du öka medlets verkan genom att skrubba med en borste eller pensel.
 6. Upprepa vid behov!
 7. Torka motorrummet med en mikrofiberduk eller blåstork. Starta bilen och kör en liten vända för att värma upp motorn, så det sista vattnet avdunstar.
 8. Låt motorn svalna.
 9. Skydda plastdetaljerna från smuts och slitage genom att applicera en plastbehandling. Det får motorn att se som ny ut och underlättar också framtida tvättar. Du kan antingen använda ett medel som är särskilt utvecklat för motorrummet (kallas ofta motorglans eller engine dressing) eller en plastbehandling för bilens utvändiga ytor, t.ex. ValetPRO Classic Protectant. Spraya på rikligt med medel. Det är inte nödvändigt att buffa av ytan om man inte vill.
 10. Beundra slutresultatet – kom ihåg att visa det för polarna också!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.