Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Polering och våtslipning av strålkastare

 

★ OBS! På mobilsajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan ≡

Bilens strålkastare utsätts för slitage av stenskott, vägdamm, tvättning mm. Ibland bleknar de så pass mycket att de är helt gråa och grumliga, vilket utgör en verklig säkerhetsrisk. Dessutom bidrar det till ett tråkigt utseende på bilen. Det går att lösa genom att köpa nya strålkastarglas, men priserna för det brukar vara ganska saftiga. Som tur är finns det en billigare lösning – att polera strålkastarna.

Strålkastarglasen behandlas vanligtvis med ett UV-skydd i fabriken, vilket ska förhindra blekning och slitage från UV-strålning. På vissa strålkastarglas är skyddet integrerat i akrylplasten, medan andra har det som ett lager ovanpå glaset. En vanlig maskinpolering brukar inte ta bort skyddet, men om man våtslipar glasen försvinner det i princip alltid. Därför är det viktigt att komma ihåg att applicera nytt UV-skydd efter att man polerat eller slipat glasen. Annars kommer ytan att se tråkig och blek ut igen på kort tid.

SE POPULÄR AKRYLFÖRSEGLING FRÅN SOFT99! 

OBS! När man tar bort UV-skyddslagret exponeras plasten för bl.a. UV-strålning och lösningsmedel. Vissa typer av plast tål inte alltför starka lösningsmedel, så det är viktigt att testa nya förseglingar och rengöringsmedel på en liten, dold yta innan du applicerar det på hela strålkastaren.

Nedan följer instruktioner för en grundlig uppfräschning av strålkastarna. Viktigt att komma ihåg är också att poleringssatser för strålkastare kan ta bort grumligheten i glaset, men ofta inte djupare repor, som kräver separata verktyg. För vanliga hemmafixare passar det utmärkt med ett polermedel samt ett slipverktyg som man fäster på skruvdragaren.

HÄR HITTAR DU KOMPLETTA POLERINGSSATSER FÖR STRÅLKASTARE!

 

För det mesta räcker det om du genomför följande steg:

 1. Avgör om det räcker med polering eller om du behöver våtslipa
 2. Gör en grundlig rengöring
 3. Lossa strålkastarglasen eller maskera noggrant med tejp runt dem
 4. (Våtslipning – om ytan är mycket repig)
 5. Mekanisk polering med maskin eller skruvdragarverktyg
 6. Rengöring
 7. Skydd

Du hittar noggrannare instruktioner för varje steg i denna artikel. Alla steg är relativt enkla om du arbetar i lugn och ro hemma.

Bedömning av nödvändiga åtgärder

Oftast finns två alternativ för strålkastarpolering, antingen vanlig polering eller våtslipning. Innan du sätter igång bör du avgöra vad du behöver göra på dina strålkastare. Om du inte behöver våtslipa kommer arbetet gå i ett nafs. Våtslipning tar lite längre tid och kräver större noggrannhet. Båda metoderna är dock enkla när man väl vet vad man sysslar med.

1. Matt yta med små repor

Om strålkastarglasen bara är lätt repiga och matta räcker troligtvis en vanlig polering med trissa och polermedel. Poleringssteget går isåfall väldigt snabbt. I detta steg kan du göra i stort sett likadant som när du polerar lacken (instruktioner följer nedan).

2. Djupa stenskott och repor

Om strålkastarglaset har djupa repor eller stenskott räcker troligtvis inte vanlig polering, utan då krävs först våtslipning och sedan polering för att få bort slipmärkena. De vanligaste grovlekarna på våtslippapper är P1000-P2000-P3000, men i vissa fall kräver ytan ännu grövre papper för att alla repor och stenskott ska försvinna.Du bör slipa så fint som möjligt med våtslippapper, gärna ända upp till P4000, så att polerinen går så enkelt som möjligt. Det lättaste är att använda en slipmaskin eller en oscillerande polermaskin, men om du inte har tillgång till det går det bra att göra det för hand också. I vårt sortiment hittar du högkvalitativa slippapper från bl.a. Mirka, som t.ex. kan användas med detta slipstöd.

Rengöring

Arbetet inleds med att rengöra strålkastarglasen noggrant. Vi rekommenderar att minst använda lösningsmedel och att ta bort tjära och flygrost med lämpliga medel. Använd gärna också rengöringslera för att få bort de minsta smutspartiklarna. Därefter maskerar du omkringliggande ytor med tejp eller, om möjligt, plockar loss strålkastarglasen. På så sätt minskar du risken att skada lacken om du skulle råka slinta under poleringen.

Polering – för blekta och slitna strålkastare

Du hittar instruktioner för polering här. Strålkastarpolering är mycket likt lackpolering, med skillnaden att man behöver hålla koll mer noggrant på temperaturen på ytan. En bra tumregel är att om ytan känns varm när man rör den bör man vänta ett tag innan man fortsätter polera. Plast leder inte värme lika bra som metall, och därför sprids inte värmen ut över en lika stor yta utan koncentreras till en punkt. I värsta fall kan det leda till att man råkar bränna strålkastarglaset. 

Våtslipning – för mycket slitna och repiga strålkastare

När strålkastarglaset är rengjort och maskerat/utplockat kan man inleda våtslipningen. Om man använder vanligt våtslipningspapper är det bra att lägga det i blöt i minst 30 minuter innan du börjar slipa. På så sätt blir pappret jämnt fuktat och kommer inte skapa ojämna slipspår. Spraya därefter varmt vatten eller ljummen schampo- och vattenblandning på strålkastaren. Börja sedan med det grövsta slippappret, t.ex. P1000, och börja slipa ytan jämnt. Om du slipar för hand är det bra att använda ett slippapper i en enda riktning (t.ex. vågrätt). Med nästa slippapper kör man sedan lodrätt. På så sätt ser man tydligt när de tidigare slipspåren har försvunnit.

Det är viktigt att låta slippappret/trissan göra jobbet. Tryck inte i onödan utan flytta bara runt trissan eller slippappret. På så sätt slipper du orsaka djupare slipspår som är jobbiga att ta bort.

Använd en låg hastighet på maskinen, om du kör oscillerande maskin räcker hastighet 1 eller 2. Fortsätt slipa tills ytan är jämnmatt och stenskotten inte längre syns. Torka bort slipdammet med jämna mellanrum. Kontrollera också medan ytan är torr hur statusen på strålkastarna är. När ytan är våt är det nämligen svårt att få en rättvis bild av hur mycket repor och stenskott som är kvar.

När du har uppnått önskat resultat med ett slippapper går du vidare till nästa, t.ex. P2000. Denna polering går likadant till, du fortsätter slipa tills du fått bort alla spår från det tidigare slippappret. Fortsätt på samma sätt tills hela strålkastaren är slipad med det finaste pappret, t.ex. P4000. Rengör sedan strålkastaren från slipdamm och torka den noggrant, minst 10 minuter så att all fukt hinner avdunsta.

Polering efter våtslipning

Den våtslipade ytan är nu full av pyttesmå repor och ser därför matt ut. Dessa repor tas bort med mekanisk polering. Instruktioner finns här. För att ta bort slipspår krävs ofta ett medelgrovt polermedel och trissa, men det är bra att utrusta sig med ett grovt polermedel och trissa i händelse av att de medelgrova inte skulle räcka. Kom ihåg att fortsätta hålla koll på strålkastarglasets temperatur. Om du inte har tillgång till en polermaskin finns det en fästplatta i vårt sortiment som är kompatibel med skruvdragare. Du hittar den här. På den passar t.ex. Padboys 4” trissor. På så sätt går poleringen mycket lättare än för hand.

Skydda strålkastarna

Våtslipade och polerade strålkastarglas bör skyddas med antingen vax, försegling eller skyddsfilm mot UV-strålning och smuts. Enligt lagen får man egentligen inte ha film på strålkastarna, men en helt genomskinlig skyddsfilm är ofta inga problem. Vax har inte lika lång hållbarhet på strålkastare som på lack, men det bör räcka om du vaxar dem 3-4 gånger per år. Vaxning och försegling av strålkastarglas sker likadant som på lack. Kom ihåg att ytan ska vara 100% ren innan du applicerar skyddsprodukter. Gör gärna en djuprengöring med IPA eller motsvarande medel efter den vanliga tvätten. Läs också på noggrant hur du applicerar och torkar den försegling du väljer att använda.

Polermaskiner 

Vid polering av strålkastare är det smidigast att använda en maskin med något mindre fästplattor för att komma åt ut i hörnen. Dessa maskiner är även lämpliga för övrigt detaljarbete för bilvården, såsom polering av insteg, dörrsidor, backspeglar, grill, underliggaren i bagaget. 

LÄMPLIGA MASKINER

 

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Hämta hos ombud eller i paketbox"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.