Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Borttagning av flygrost på bilens lackerade ytor

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

VAD ÄR FLYGROST?

Flygrost är små envisa järn- och metallpartiklar som sätter sig på fälg och lack och som riskerar att 
om den inte avlägsnas från ytan utvecklas till rostfläckar.

Flygrost är metallpartiklar från exempelvis: 

 • Bromsskivor
 • Dubbdäck
 • Snöplogar
 • Järnvägar

Flygrost är en typ av smuts som framförallt finns på vägarna under vinterhalvåret då användningen av dubbdäck, snöplogar och andra föremål som släpper ifrån sig metallpartiklar är som högst. Denna typen av smuts blandas in i vägsalt och snömudd och sätter sig framförallt bakom framdäcken och på bakpartiet på din bil och suger sig fast i lacken. Flygrost är såklart väldigt vanligt förekommande på fälgar och däck, då bromskivorna spottar ut flygrostpartiklar vid inbromsningar. Om man inte rengör bilen från flygrost, så kommer det så småningom utvecklas till rost. Flygrost är väldigt enkelt att upptäcka på ljusa lacker, som små orange, eller bruna prickar. På mörkare bilar är det svårare att se med blotta ögat, men man kan känna det även på en helt nytvättad bil genom att dra med fingret, då det kommer kännas som en sträv yta. Avlägsnar du inte denna typen av smuts, kommer bilen att börja oxidera (rosta).

VARFÖR SKA JAG ANVÄNDA FLYGROSTLÖSARE?

Borttagning av flygrost, bromsdamm och övriga metallpartiklar från bilens lack och fälgar ingår i bilens grundliga rengöring. Vi rekommenderar en användning av flygrostlösare åtminstone ett par gånger om året, framförallt på våren och hösten. Flygrost går inte att tvätta bort med hjälp av exempelvis avfettning eller andra rengöringsmedel, utan du behöver ett flygrostlösande medel för att kunna avlägsna denna typen av smuts. Detta behövs inte göras vid varje tvätt. En flygrostlösare är i regel uppbyggd med en vattenbaserad formula, vilket betyder att den kan appliceras på i princip alla ytor, både torr och våt lack samt att den kan spädas ut med vatten redan innan applicering, för att kunna tvätta mer ekonomiskt. (att tänka på är att om man späder den med vatten, så tappar man något i prestanda och rengöringskraft.)  

Borttagning av flygrost görs för bäst effekt efter förtvätt och handtvätt, då medlet kan få direktkontakt med metallpartiklarna. Man kan även applicera flygrostlösare innan förtvätten, både på blöt och torr yta. Flygrostlösaren tar bort små järn- och metallpartiklar, även kallat flygrost, som fastnat i lacken – även de som redan börjat oxidera. Metallpartiklar är ofta orsaken till små rostfläckar i lacken och kan inte tas bort med vanliga rengöringsmedel.

Flygrost tas enkelt bort med flygrostlösare!

=> SE VÅRT SORTIMENT HÄR <=

HUR ANVÄNDER JAG EN FLYGROSTLÖSARE?

 

En flyrostlösare är mycket enkel att använda, och är säker att använda på de flesta exteriöra ytor. Eftersom flygrostlösare i regel är vattenbaserade är den inte skadlig för plast- eller gummi, till skillnad från en kallavfettning. Detta gör att du kan applicera den över hela bilen, även om det är vanligast lägst ner på bilen samt bakom framhjulen. Applicera medlet på antingen torr eller våt bil. Genom att hålla lite avstånd från ytan när du sprayar så får du en mer effektiv spridning samt mindre åtkomst av medel. Var extra noga att applicera medel på fälgar och på lacken närmst fälgarna, här är flygrost vanligt förekommande. Flygrostlösare kommer ofta med färgindikation, vilket gör att medlet tenderar att ändra färg när det reagerar med smutsen. Medlet och smutsen färgas lila, och bilen ser ut att "blöda" under rengöringen. På fälgarna kan det vara lämpligt att förstärka effekten av medlet samt att sprida ut medlet med hjälp av en pensel. Låt verka 5-10 minuter innan du sköljer av noga med vatten. Behandlingen kan upprepas på de värsta drabbade ytorna.

Borttagning av järn och metallpartiklar är en mycket viktig och ett avgörande steg för en grundlig rengöring av bilen.

Passa på att rengöra fälgarna med flygrostlösare när du byter till sommar- eller vinterdäck. Just på insidan av fälgen fastnar väldigt mycket bromsdamm (flygrost) som lätt sprids till delar av karossen. Få en helt ren fälg med en fälgrengöring med flygrostlösande egenskaper! Passa även på att lägga en fälgförsegling som skyddar din fälg från yttre påfrestningar och håller dina fälgar rena med mindre ansträngning! 

=> Autodudes flygrostlösare hittar du här!

 

Autodudes instruktioner för borttagning av flygrost

Nedan hittar du en universell förklaring för användning av produkter som avlägsnar flygrost. För säkerhets skull bör du alltid kontrollera och följa bruksanvisningen för den produkt du köpt.

 1. En flygrostlösare är som mest effektiv om den appliceras direkt på metallpartiklarna, vilket gör att den är som mest effektiv på torr yta efter förtvätt och handtvätt. 
 2. Eftersom  flygrostlösare i regel är baserade på en vattenbaserad formula så kan den även appliceras på våt yta (beroende på smutsighetsgrad) redan innan applicering av alkalisk avfettning eller förtvättsmedel. 
 3. Efter applicering av flygrostlösare på ytan som ska behandlas så kommer medlet att färindikera och "blöda", låt verka i cirka 5-10 minuter. Medlet kommer att ändra färg till lila / röd när det reagerar med järn- och metallpartiklarna.
 4. För att säkerställa en jämn fördelning och förstärka rengöringseffekten kan du försiktigt sprida ut flygrostlösningsmedlet över ytan med en mikrofiberduk eller en lämplig fälgborste eller pensel. Fälgarna kan ibland behöva fler behandlingar.
 5. Låt inte medlet torka på ytan. Är medlet påväg att torka in, applicera ett nytt lager flygrostlösare. Använd inte i direkt solljus eller på heta ytor.
 6. Slutligen, skölj noggrant.
 7. Upprepa behandlingen vid behov.

Tips från Autodude: Spraya flygrostlösare på fälgarna innan du skummar på bilen med Foam Lance och förtvättsmedel. När rostlösningsmedlet har verkat tillräckligt länge och är klart att sköljas av kan du applicera skum på hela bilen, även på fälgarna. Då sparar du både tid och ger flygrostlösningsmedlet ordentligt med tid för att verka på fälgarna!


Tips2: Låt medlet verka så länge som möjligt utan att det torkar på ytan. Om det skulle torka, spraya på ytterligare lite medel så löser det upp sig.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.