Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Bilens förtvätt - Det absolut viktigaste steget

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Att förtvätta bilen på rätt sätt är det absolut viktigaste steget när du ska rengöra din bil - Gör det försiktigt och på rätt sätt! Genom förtvätten kan man få bort flera olika typer av ämnen och beläggningar som sitter på dess yta, tex. vägdamm, lös smuts, föroreningar och även gammalt vax. Att få bort det lösa smutset innan man mekaniskt börjar tvätta bilen är viktigt för att undvika uppkomst av nya repor i lacken.

De olika typerna av förtvättsmedel brukar i grova drag delas in i två olika typer, antingen benämner man ett förtvättsmedel som ett vaxlösande förtvättsmedel eller som ett vaxsäkert förtvättsmedel som inte innehåller lösningsmedel, där den sistnämnda låter vaxet sitta kvar vid rengöring, utan att påverka det nämnvärt. Det vaxlösande rengöringsmedlet används när man vill göra en grundlig rengöring och alltså få en helt ren yta. Det kan vara vid tex. polering eller om ett nytt lager vax eller lackskydd ska appliceras på ytan. Denna typ av rengöring genomförs oftast bara ett fåtal gånger per år. Att förtvätta bilen med ett vaxsäkert förtvättsmedel som inte påverkar ditt befintliga skydd, är därför ett utmärkt sätt att underhållstvätta sin bil, då man med minimal ansträngning får bort smutsen som befinner sig ovanpå det befintliga skyddet. 

TIPS! Under vinterförhållanden rekommenderar vi på Autodude att man använder sig av en kallavfettning i samband med förtvätten, iallafall med jämna mellanrum. Anledningen är att snö och slask binder avgaser och oljebaserad smuts som stänker upp på lacken och fastnar. Vi rekommenderar att du applicerar kallavfettningen som ett första steg, alltså innan skummet - då får kallavfettningen en lång verkningstid och hinner bearbeta den oljebaserade smutsen. Applicera endast kallavfettning upp till dörrhandtagen på din bil, då den kan påverka exempelvid gummilisterna vid rutorna negativt. Lägg sedan ditt lager förtvättsmedel ovanpå kallavfettningen och spola därefter av dessa två i samma steg. På detta sätt ger du de två komponenterna med medel längsta möjliga verkningstid, samtidigt som du sparar både medel, tid och pengar.

Det bästa och snabbaste resultatet får man om man använder sig av modern foam lance (skum) förvätt. Fördelen med en skumbaserad förtvätt är att medlet inte rinner av eller torkar lika snabbt från ytan. Det ligger kvar och verkar längre, vilket gör att smutsen lossnar lättare. Att använda en foam lance vid biltvätt gör även arbetet mycket roligare och kan vara en nytändning för att vårda sin bil.

Autodude's förtvättsguide

 1. (Kallavfettning) Applicera kallavfettning på "torr" bil, alltså det första du gör när du börjar din förtvätt, applicera runt hela bilen upp till bilens dörrhandtag, undvik att spraya medel på exempelvis gummilister och baklyktor (dessa brukar av någon anledning inte gilla kallavfettning, men det är heller ingen katastrof om det råkar täcka dem, var bara lite extra noggrann vid avspolning att du får bort kallavfettningen kring dessa ytor.) 
 2. Spraya försiktigt förtvättsmedlet på bilens yta. Om du har möjlighet, rekommenderar vi en skumbaserad förtvätt som appliceras med hjälp av en foam lance. Börja med att applicera medel längst ner på bilen och fortsätt sedan uppåt - detta gör du eftersom bilen tenderar att vara som mest smutsig längst ner, på detta sätt vår medlet en lång verkningstid vilket ökar förtvättsmedlets effekt. 
 3. Låt bilen stå så länge som möjligt utan att medlet torkar från ytan, på detta sätt låter du medlet bearbeta smutsen.
 4. Skölj bilen noggrant med mycket vatten. Om möjligt, använd en högtryckstvätt. Skölj av bilen nerifrån och jobba dig sedan uppåt.
 5. Lösningsmedlet har fått bort det gamla vaxet när vattnet inte längre pärlar sig på ytan. Detta kan man enkelt se på tex. motorhuven. Ingen ytspänning ska finnas som vaxet annars skapar när det är applicerat.

Användbara produkter i detta steget

 

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.