Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

AVFETTNING - Skillnad Kallavfettning, alkalisk, mikroavfettning

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

"Avfettning" är troligtvis ett av de vanligast förekommande orden inom bilvårdsvärlden. Ofta används det som ett paraplybegrepp för att täcka in alla medel som på ett eller annat sätt löser fett och smuts från bilens utvändiga ytor, vilket kan leda till en hel del förvirring. I den här artikeln tänkte vi gå igenom vilka olika typer av avfettning det finns, hur de används och vad skillnaderna mellan dessa är.

Kolla även in videon nedan där Linus guidar er genom avfettningsdjungeln.

Alkalisk avfettning

Låt oss börja med det vanligaste - det som ofta menas när man talar om avfettning - nämligen alkalisk avfettning. Att någonting är alkaliskt innebär att dess pH-värde är högre än 7, alltså att medlet i fråga är basiskt. Alkaliska avfettningar är effektiva för att lösa olika typer av organisk smuts, exempelvis fågelspillning, mögel, bakterier, fetter, damm och lera. Alkaliska avfettningar är väldigt mångsidiga och kan spädas med vatten för att passa i princip alla användningsområden. En alkalisk avfettning kan därför användas i princip överallt, såväl inom bilvård som vid rengöring i hemmet. 

En outspädd alkalisk avfettning fungerar bra vid en utvändig tvätt av bilen, särskilt om det rör sig om ett s.k. förtvättsmedel eller snow foam, som används i en foam lance. Om du inte vet vad en foam lance är kan du läsa mer om det genom att klicka på länken nedan. Späder man i stället ut den alkaliska avfettningen kan den användas för att rengöra allt ifrån motorrum, fälgar och lack till läder, textil och invändig plast. Om man vill går det också att använda utspätt som allrengöringsmedel, APC, eller som tvättmedel för mikrofiber- och skumgummiprodukter.

LÄS MER: FOAM LANCE – VAD ÄR DET?

Exempel på olika typer av alkaliska avfettningar är:

Varför räcker det då inte med att bara använda en avfettning? Se Arvid förklara anledningen till att du behöver kombinera en alkalisk avfettning och en kallavfettning i videon här: 

Kallavfettning

Det som den alkaliska avfettningen däremot inte klarar av att lösa upp är petroleumbaserad smuts, till exempel tjära, lim, olja och asfaltsfläckar. För detta krävs i stället en kallavfettning, som vi i vårt sortiment har valt att kalla asfaltslösare. Kallavfettning är mer eller mindre ett måste på vintern, när det sätter sig stora mängder petroleumbaserad smuts på bilens yttre, exempelvis vägsalt, olja och asfaltsfläckar. Ofta är kallavfettningen det första steget vid en biltvätt, då det har som bäst effekt på torr yta. Kallavfettningen kan vara slitsam mot lim och packningar, så den bör användas med försiktighet i t.ex. motorrummet eller kring fönsterlister.

Exempel på olika typer av kallavfettningar är:

Tjärlösare

Gör man en grundlig rengöring efter vintern märker man ofta att lacken och fälgarna är täckta av små svarta prickar, vilket är asfaltsfläckar. Vanliga rengöringsmedel, såsom en alkalisk avfettning, biter inte alls på dem, och kallavfettningen kan ofta ha svårt att klara av de tuffaste asfaltsfläckarna. Där behövs i stället en särskild tjärlösare, som enkelt löser upp även den svåraste petroleumbaserade smutsen.

Varför kallas då vissa produkter för asfaltslösare och andra för tjärlösare? Det finns egentligen ingen knivskarp gräns mellan dessa två, men kortfattat kan man säga att en tjärlösare är starkare och mer effektiv mot den petroleumbaserade smutsen än en kallavfettning/asfaltslösare. Samtidigt som de är mer effektiva är tjärlösare ofta dyrare än kallavfettning. Effektiviteten hos ValetPRO Citrus Tar Remover kommer till exempel från att den innehåller citrusolja, som används av professionella asfaltsläggare vid rengöring av kläder med asfaltsavlagringar på. Dessutom gör namnet det enklare att förstå vad produkten faktiskt är till för - till skillnad från det ganska abstrakta namnet kallavfettning, som egentligen inte säger så mycket för gemene man om vad produkten gör.

Exempel på olika typer av tjärlösare är:

Mikroavfettning

Den tredje typen av avfettning är en slags produkt som du inte kommer hitta i så stor omfattning i vårt sortiment, men vi väljer att nämna den ändå för tydlighetens skull. Mikroavfettning eller superavfettning är helt enkelt en kombination av alkalisk avfettning och kallavfettning, där du får effekten av båda medlen i ett. Som med de flesta "allt i ett"-lösningar blir effekten inte densamma som ifall du skulle använda två separata medel. För att få bästa möjliga resultat och kunna hålla bilen i toppskick rekommenderar vi därför att använda separata medel för alkalisk avfettning och kallavfettning. Denna medel kan dock vara användbara vid rengöring av tunga fordon, t.ex. lastbilar, skogsmaskiner eller entreprenadmaskiner.

Exempel på olika typer av mikroavfettningar är:

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "Hämta hos ombud eller i paketbox"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.