Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Därför ska du inte använda färgade skumtvätt- och rengöringsmedel

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

En av våra mest populära produkter är skumtvättmedel, vilket används vid förtvätt eller snabb underhållstvätt av fordon. Vi på Autodude vill bara sälja produkter vi själva använder och stolt kan rekommendera. För några veckor sedan fick vi en förfrågan om vi inte hade något skumtvättmedel med färg i vårt sortiment. Kunden hade sett detta på nätet och tyckte det såg häftigt ut. Vi förklarade att vi inte har något färgat skumtvättmedel och att det finns en anledning till det.

Vi på Autodude har valt att inte sälja rengöringsmedel som innehåller stora mängder extra tillsatta färgämnen på grund av att det finns en risk att påverka slutresultatet negativt och lämna oönskade överraskningar. Ett rengöringsmedel med färgämne har ingen mer positiv effekt än att det ser lite häftigare ut.

Ett rengöringsmedel med tillsatta färgämnen ger inga som helst

 bättre rengöringseffekter än ett rengöringsmedel utan. Vi rekommenderar istället att man ska satsa på ett användarsäkert förtvätts- och rengöringsmedel som inte innehåller en massa onödiga tillsatser, till exempel King Carthur Control Snow Foam. Det innehåller inga färgämnen, dofter, vax eller andra rengöringsmedel som försvagar dess egenskaper. Ingredienserna är uteslutande till för att uppnå maximal rengöringskraft och inget annat.

Till höger finns några exempelbilder från missfärgade ytor på grund av hög halt av färgämnen i skumtvättmedel.

Den största nackdelen med ett rengöringsmedel som innehåller massa tillsatser är inte främst den försämrade rengöringseffekten, utan istället det den kan lämna efter sig. Ofta, egentligen alltid, så är det väldigt svårt att få bort allt rengöringsmedel. Hur mycket du än sköljer eller torkar en yta så ligger det alltid kvar lite medel på ytan som sätter sig. Detta kan man t.ex. se vid kraftigt regn under sommaren, då allt skummat schampo som använts rinner av från nytvättade bilar ner på vägbanan. Är du noga med avspolning efter rengöring så är den lilla del kvarglömt medel såklart försumbar. Kvarglömt medel på lacken är dock inte ett stort problem i sig då det åker av vid nästa tvätt (eller regn).

Även karamellfärg kan missfärga
Den stora överraskningen och det allra största problemet med färgade rengöringsmedel är om det hamnar på ställen där det inte ska vara. Lägger sig medlet på ytor som inte är resistenta mot vätska och istället drar åt sig medlet och därmed också färgämnet, kan det ge ett riktigt tråkigt permanent

 tvättresultat med missfärgningar som följd. Färgat rengöringsmedel som hamnar på resistent lack är inget problem, men hamnar skumtvättmedlet tex. inne i bilen (pga. ruta eller dörr ej helt stängd, dålig gummilist etc.) eller under motorhuv, så finns många ställen som lätt kan missfärgas. Upptäcker man vid tvättillfället att medlet hamnat på ett olämpligt och mer utsatt ställe på bilen är det oftast inga problem att torka bort det direkt för att slippa missfärgningarna. Men ofta när man använder skumtvätt, särskilt som underhållstvätt, är man ute efter ett så snabbt och effektivt rengöringsresultat som möjligt. Då går man inte alltid igenom och granskar bilens alla smådetaljer och gömmor där kvarglömt medel kan finnas. Även om medlet inte skummas på "fel" ställe, så finns det även en risk att sköljvattnet, som innehåller färgat medel, rinner och hamnar på fel ställe. Risken ökar när man kör med foam lance och högtrycktstvätt, då det är mycket svårare att kontrollera exakt var allt medel och vatten hamnar och trycks in. Lämnas medlet kvar på en utsatt yta under längre tid är risken för permanenta missfärgningar stor.

Visst, i de flesta fall så klarar man sig säkert undan missfärgningar och oönskade överraskningar efter tvätt. Men Autodude tycker det är onödigt att ta risken om de färgade medlen ändå inte ger något bättre rengöringsresultat.

Autodude rekommenderar

King Carthur Control Snow Foam

King Carthur Total Snow Foam

Gyeon Q2M Foam

ValetPRO Citrus Pre Wash

CAR5 Prewash Foam

 

 

 

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.