Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Foam Lance – skumtvätt – Vad är en skumlans?

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Vad är en skumlans, eller en "foam lance"?

Foam Lance är en skumspruta som tillsammans med en högtryckstvätt används för att sprida ut förtvättsmedel. Målet är att rengöra bilen från så mycket "lös" smuts som möjligt innan handtvätt.

Skumtvätt är ett revolutionerande steg i biltvättandet! Bilvax, schampon och andra traditionella rengöringsprodukter tar årtionden att utvecklas, men före och efter skumtvätten presenterades på marknaden är som natt och dag!

Vad är det som gör skumlansen så effektiv?

Skumlansens uppgift är att tillsammans med ett förtvättsmedel lossa smuts från bilens utsida, utan att du behöver röra bilen. Detta kallas allmänt för förtvätt. Förtvätten är det viktigaste steget i bilens rengöring, eftersom det minimerar risken för repor vid handtvätt. All smuts som försvinner vid förtvätten hade annars kunnat orsaka repor då den gnids över lacken vid handtvätt.

Förtvätt med bara vatten eller andra traditionella metoder är bättre än ingenting, men det lossar bara en mycket liten del av den smuts som sitter på lacken. Ligger smuts kvar vid handtvätten får den samma funktion som ett sandpapper som dras mot lacken – behöver vi ens säga att det inte är en bra idé? Det skapar garanterat repor, och är den vanligaste orsaken till att repor på lacken uppstår.

Skumlansen skapar ett tjockt skum som består av en blandning mellan förtvättsmedel, vatten och luft. Skummet fastnar på ytan som ska tvättas likt vispgrädde på en tårta. Vanligtvis tar det flera minuter innan skummet rinner av. Skumlansens överlägsna effektivitet grundar sig i den långa verkningstiden. Foam Lancen tar upp förtvättsmedel från behållaren, blandar den med vatten från högtryckstvätten samt luft. Du kan själv justera hur tjockt skum du vill att din Foam Lance ska producera genom att justera skruven på skumlansens ovansida. Att ha ett för tjockt skum ger inte alltid en ökad rengöring.

Skumtvätt har visat sig vara så pass effektivt att regelbunden noggrann skumtvätt oftast räcker för att hålla bilen ren. Skumtvätten är så enkel och effektiv att till och med sköljningen går snabbare än vid handtvätt.

Beställ din Foam Lance här!

Foam Lance – instruktioner

 1. Häll förtvättsmedlet i flaskan. Vid korrekt användning går det år ca 1–3 dl / tvätt, beroende på val av medel samt bilens storlek.
 2. Skruva fast flaskan på munstycket. Säkerställ samtidigt att uppsugningsslangen i flaskan sitter som den ska.
 3. Lossa högtryckstvättens lans från handtaget och fäst skumlansen på dess plats. Vanligtvis delar man på lansen precis framför handtaget.
 4. Ställ in skummets tjocklek med den svarta skruven ovanför skumlansen. Det optimala skummet är så pass tjockt att det rinner av så långsamt som möjligt. För tunt eller för tjockt skum rinner av för fort och tvätteffekten blir lidande.
 5. Ställ in skumlansens stråle genom att vrida på munstycket. I fälgarna och hjulhusen kan man använda en lite mer koncentrerad stråle, men en tjockare stråle passar bra på de flesta andra ställen, och sparar dessutom medel.
 6. Sprid ut ett jämnt lager på båda sidorna av bilen. Att använda överdrivet mycket medel (förtjockt skum) gör inte tvätteffekten bättre, utan tvärtom, då medlet rinner av snabbare.
 7. Låt medlet verka så länge som möjligt, men inte så länge att det torkar (undvik att tvätta i direkt solljus).
 8. Byt tillbaka högtryckstvättens lans och skölj av noggrant.
 9. Vi rekommenderar att köra genom skumlansen med endast vatten avslutningsvis, för att skölja ur alla medelrester så att de inte torkar fast i skumlansen och i dess slang.

Välj rätt skumlans

Med denna guide säkerställer du att du beställer rätt skumlans till din högtryckstvätt!

1. Adapter

 1. Ta reda på märket på din högtryckstvätt. Det sållar oftast ner adapteralternativen till max 2 st.
 2. Jämför högtryckstvättens slang mot adaptrarna på bilden nedan (bilden finns även på produktsidan för Foam Lance).
 3. Välj den adapter som passar för din högtryckstvätt.

OBS! För de mer ovanliga tillverkarna finns ingen specifik adapter, men de använder sig nästan alltid av samma anslutningsteknik som någon annan tillverkare. Om en adapter inte skiljer sig nämnvärt från högtryckstvättens så passar den troligen!

 

2. Munstycke och flödesadapter

Får du ingen jämn stråle med din foam lance och högtrycktsvätt, beror det förmodligen på att du har fel storlek på flödesadapter.

 1. Ta reda på din högtryckstvätts vattenflöde (i liter per minut). Om värdet är angivet i liter per timme, räkna ut hur stort flödet är i minuten.
 2. Välj ett munstycke som motsvarar vattenflödet i din högtryckstvätt.
 3. Foam Lance levereras standard med ett 1,2 mm munstycke som är kompatibelt med de flesta högtryckstvättar. Om du behöver ett större munstycke, lägg till det i varukorgen separat. Det är enkelt att själv byta munstycke.
 4. OBS! Använd inte ett för stort munstycke "för säkerhets skull", det gör att skumlansen inte fungerar som den ska. För de flesta av marknadens högtryckstvättar är vattenflödet ca 6–10 liter/minut. I detta fall är det lämpligt med en 1,2 mm flödesadapter, som alltså inte behöver bytas.

Kompabilitetstabell för flödesadapter

 • 6–10 l/min : 1,2 mm (medföljer)
 • 10–13 l/min : 1,4 mm (kan köpas separat)
 • 13–16 l/min : 1,6 mm (kan köpas separat)
 • 16–19 l/min: 1,8 mm (kan köpas separat)

Vanliga problem med skumlansen

 • Problem: Högtryckstvättens vattenflöde är ojämnt, skumlansen ”hostar", "fräser" eller "pulserar". .
  • Lösning: Skumlansens munstycke är anpassat för ett mindre vattenflöde. Byt till en större flödesadapter.
 • Problem: Förtvättsmedlet skummar inte ordentligt, utan det blir ett tunt skum även om det är inställt på maximal tjocklek.
  • Lösning: Skumlansens munstycke är anpassat för ett större vattenflöde. Byt till mindre flödesdapter.
 • Problem: Det kommer bara vatten från skumlansen, även fast det finns medel kvar i flaskan.
  • Lösning: Skumlansens slang har antingen lossnat, blivit tilltäppt eller så når den inte ner till vätskan. Rengör och fäst slangen noggrant.
 • Problem: Det kommer inget alls från foam lancen, varken skum eller vatten.
  • Lösning: Det sitter smuts i foam lancen. Kontrollera så det inte sats sig någon lite sten eller liknande. Rengör i så fall munstycket.
 • Problem: Det rinner från gängorna i skumlansens adapter.
  • Lösning: Täta adaptern ordentligt med gängtejp.

Dr Dirt-skumlansen i Autodudes sortiment

Dr Dirt Foam Lance G2 är en av de populäraste produkterna i Autodudes sortiment. För den genomsnittlige bilvårdaren har en skumlans tidigare varit något helt okänt. Vi vill därför sprida kunskapen om hur du vårdar din bil på bästa sätt.

Den omåttligt populära Dr Dirt G2 hamnade inte i vårt sortiment av en slump. Vi ville ha marknadens bästa skumlans, så vi testade 11 olika skumlanser från alla möjliga tillverkare. Vi körde samtliga med samma förtvättsmedel och tittade närmare på följande olika egenskaper:

 • Kvalitet på skum 
 • Justeringsmöjligheter (skillnad mellan min - max)
 • Justerbarheten på strålens bredd.
 • Foam Lancens konstruktion, anslutningar, kvalitet och driftsäkerhet
 • Behållarens stabilitet

Alla skumlanser som testades var i princip likadana utvändigt, men skillnaderna i övrigt var stora. I vissa skumlanser fick vi ingen jämn, bred stråle, utan det sprutade tidvis rent vatten som sköljde bort skummet som redan satt på bilen. Vissa skumlanser lyckades inte ge tillräckligt tjockt skum, eller så gav de alldeles för tunt och vattnigt skum som rann av direkt.

Dr Dirt och ett par andra skumlanser tog sig vidare till testets final, där det jämfördes mot varandra med flera olika förtvättsmedel. Vår testgrupp, bestående av fyra personer, valde därefter enigt Dr Dirt, som därefter kom att bli en del av vårt sortiment.

Beställ din Foam Lance här!

 


Jesper Norrman 9/2 - 2023
@Autodude.se

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.