Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Litet bilvårdslexikon

På vår hemsida kan det ibland förekomma olika termer och förkortningar som inte är helt självklara för dig som är ny på bilvård. Därför har vi gjort en liten ordlista som kan vara till nytta när du tittar runt på vår hemsida, men också när du läser diverse forum. Vissa förkortningar är informella och kontextuella, till exempel de som härrör från varumärken och enskilda produktnamn.

Detta är ingen fullständig ordlista, men här hittar du några av de vanligaste termerna och förkortningarna du kan stöta på.

AIO –  All-In-One. Används ofta för att beskriva kombinationsmedel som kan göra flera saker samtidigt. Exempel på detta kan vara polermedel som lämnar en keramisk försegling efter sig.

APC – All Purpose Cleaner, allrengöringsmedel eller universalrengöringsmedel.

Apelsinskal – Knottrig och ojämn lack som påminner om skalet på en apelsin.

Avfettning – Rengöringsmedel som löser fett och smuts från bilens ytor. Avfettning är ett brett begrepp som täcker in många typer av medel. Läs mer i vår avfettningsguide där vi reder ut skillnaderna.

Alkalisk – Basisk, dvs. pH-värde över 7. Nämns oftast i samband med avfettning, se mer i vår avfettningsguide.

Asfaltsfläckar – Små svarta prickar av petroleumbaserad smuts (t.ex. asfalt eller tjära) som ofta sitter på lack och fälgar, särskilt på vintern. Mot dessa använder man tjärlösare eller kallavfettning.

Beading – Vattenpärlor som bildas på vaxade eller förseglade lackytor.

Bleeding – En rödaktig avrinning som bildas när flygrostlösningsmedel reagerar med och löser upp järnpartiklar på lacken.

Bromsdamm – se Flygrost

BTBM – Born to Be Mild, populärt bilschampo från Dodo Juice.

Buffa – När man torkar av överflödigt vax och i samma rörelse polerar upp ytan så att den får hög glans.

Carnauba – Den vanligaste varianten av naturligt bilvax, utvinns från brasilianska karnaubapalmer.

Clay bar – Rengöringslera som används för att avlägna de allra minsta smutspartiklarna från lacken.

Compound – Annat ord för polermedel eller polish.

DA – Dual Action polisher, oscillerande polermaskin. Innebär att fästplattan inte enbart roterar runt, utan även kring sin egen axel.

DAT – Dimishing Abrasive Technology. En typ av polermedel vars korn minskar i storlek under polering.

Djuprengöring – se IPA

Dremel – Populärt multiverktyg som kan användas för slipning. Egentligen namnet på en tillverkare, men används som universalnamn för maskiner av liknande sort.

Däckglans/däckförsegling – Skydds- och glansförstärkande produkt som appliceras på däcksidor. Däckglans är ofta i gelform och har en hållbarhet från ett par veckor upp till några månader. Däckförseglingar appliceras likadant som andra förseglingar och har en längre hållbarhet, ofta åtskilliga månader.

Flygrost – Små järnpartiklar som uppstår pga. slitage på bilens bromsskivor, och sätter sig på lack och fälgar. Kallas även för bromsdamm.

Flödesadapter – En liten ventil som reglerar inflödet av vatten från högtryckstvätten till foam lancen. Kallas även för dysa.

Foam lance – Skumspruta som ansluts till högtryckstvätt. Mycket populärt tillbehör vid förtvätt. Kallas även skumlans eller skumkanon.

Fusso – Smeknamn för ett av våra mest populära bilvaxer, Soft99 Fusso Coat.

Fälgförsegling – Mycket kraftfull skyddsprodukt avsedd för fälgar. Gör det svårare för smuts och föroreningar att fästa sig på fälgar, som annars ofta är mycket utsatta för detta.

Försegling – En mycket kraftfull skyddsprodukt som ofta håller uppemot ett år eller mer, men det kan variera beroende på vilken yta förseglingen är avsedd för. Ger en mycket hård och hållbar yta som står emot smuts och slitage. Det finns olika typer av förseglingar, t.ex. lackförsegling, glasförsegling, fälgförsegling, plastförsegling, mm. Förseglingar ger bättre hållbarhet än många andra skyddsprodukter, men är samtidigt lite svårare att applicera.

Förtvätt – Det första tvättsteget när man tar bort lös smuts från lacken innan man börjar handtvätta. Görs för att minska risken för repor under senare tvättsteg.

GDS-hall – Gör-det-själv-hall, en tvätthall dit du tar med egna produkter och tvättar bilen själv. Dessa finns vanligen i anslutning till bensinmackar och är ofta utrustade med högtryckstvätt.

Glasförsegling – Mycket kraftfull skyddsprodukt avsedd för glas och vindrutor. Gör att vattnet rinner av rutorna av sig själv, och kallas därför ibland för "osynliga vindrutetorkare".

Glaze – se Lackrengöring.

GSM – Gram per Square Meter (g/m2). Mått som används för att beskriva tyngden (och därmed tjockleken) på tyg, t.ex. mikrofiberdukar. Högre GSM innebär oftast att duken kan absorbera mer vatten.

Hologram Reflektionsfenomen som uppstår efter polering, ser ut som en reflektion som "flyter" i luften. Består av ett stort antal små runda mikrorepor. Syns tydligast på mörka lacker, men är svårare att upptäcka på vitt.

Hybridvax – Bilvax som innehåller både naturligt vax (ofta carnauba- eller montanvax) och syntetiska ingredienser. De allra flesta vaxer är hybridvaxer.

IPA – Isopropylalkohol/Isopropanol. Används för att rengöra ytor från fett och orenheter innan applicering av skyddsprodukter.

Kallavfettning – Medel som används för att lösa upp petroleumbaserad smuts, t.ex. asfalts- och tjärfläckar. En kraftfullare kallavfettning kan kallas för tjärlösare.

Keramisk – Ett samlingsbegrepp för produkter som innehåller kiseldioxid (SiO2). De flesta lackförseglingar är keramiska, men det finns även andra typer av förseglingar, bilschampon, polermedel och vax med keramiska ingredienser. Ger ett mycket kraftfullt och slitstarkt skydd.

KC – King Carthur, tillverkare av bilvårdsprodukter.

Lackförsegling/lackskydd – Mycket slitstark skyddsprodukt för lacken med längre hållbarhet än ett vax, ofta flera år. Består oftast av keramiska ingredienser och kallas då för keramiskt lackskydd. Lackförseglingar är ofta svårare att applicera än vaxer, och lämnar mindre marginal för misstag. När en lackförsegling väl har härdat kan den bara tas bort genom maskinpolering.

Lackrengöring – Medel som används innan vaxning eller lackförsegling. Fyller ut eller slipar ner mindre repor och gör ytan jämn och högglansig. Kallas även polish, primer eller glaze.

LSP – Last Stage Product / Last Step Product. Vax, försegling eller annan skyddsprodukt som appliceras sist av allt. Förekommer sällan på vår hemsida, men vanligare på forum.

MF – Mikrofiber, hållbart material som består av polyester och/eller polyamider. Används i dukar, polertrissor och tvätthandskar.

Naturligt vax – Bilvax utan syntetiska ingredienser, t.ex. carnauba-, bi-, candelilla- och montanvax. Ger ofta mycket hög glans men kort hållbarhet, och används därför främst som sommarvax eller utställningsvax.

Oscillerande polermaskin – Innebär att fästplattan inte enbart roterar runt, utan även kring sin egen axel. Kallas även DA (Dual Action). Denna typ av maskin passar bäst för nybörjare eftersom det är svårare att av misstag skada lacken än med en roterande polermaskin.

Plastbehandling/plastförsegling – Skyddsprodukt för plastytor. Plastbehandlingar är en billigare variant som ofta kommer i sprayflaska och håller i ett par månader efter applicering. Plastförseglingar är ofta något dyrare och appliceras likadant som lackförseglingar. Håller ofta uppemot ett år.

Polish – Lite svårfångat begrepp som används för flera olika produkter. Syftar vanligtvis på ett lätt slipande medel som används innan vax för att fylla ut eller slipa ner mindre repor (se Lackrengöring). Vissa tillverkare använder dock ordet polish för sina polermedel.

Primer – se Lackrengöring

Pärleffekt – se Beading

Quick Detailer/QD – Snabbvax som används för att fräscha upp lacken mellan vaxningar. Ofta lätt rengörande och glanshöjande.

Roterande polermaskin – Polermaskin vars fästplatta enbart roterar runt sin egen axel. Ger bättre avverkning än en oscillerande polermaskin men är mindre förlåtande för misstag.

Rubbing – Annat ord för polermedel eller polish.

Skumlans – se Foam lance

SMAT - Super Micro Abrasive Technology. Polermedel vars kornstorlek inte förändras under polering.

Snabbförsegling/snabbvax – Som en quick detailer, används för att fräscha upp lacken mellan vaxningar, men passar även bra som "toppskydd" för att förlänga livslängden på lackförseglingar. Kan också användas enskilt i stället för vax, om man vill ha en snabbare lösning. Hållbarheten är oftast ett par månader. Snabbförseglingar innehåller oftast keramiska ingredienser medan snabbvax snarare är baserade på carnauba eller andra syntetiska ingredienser.

Snow foam/snöskum – Annat namn för skummande förtvättsmedel.

Syntetiskt vax/sealant – Bilvax som består helt av "icke-naturliga" ingredienser. Ger ofta längre hållbarhet men något sämre glans än natuliga vaxer.

TFR – Traffic Film Remover, kraftfullt lösningsmedel som används för att ta bort "gatudamm" eller trafikfilm.

Tjärlösare – En kraftfullare variant av kallavfettning. Används på samma sätt, dvs. mot asfalts- eller tjärfläckar.

Top coat – Annat ord för försegling eller vax som används som "topplager" ovanpå en annan skyddsprodukt.

Tornado – Tryckluftsdrivet rengöringsverktyg. Egentligen namnet på en tillverkare men används som universalnamn för verktyg av liknande sort, t.ex. Dr Dirt Dust Beater.

Tvåhinksmetoden/Two Bucket Method – Handtvättsteknik där man använder två hinkar, en med rent vatten och en sköljhink där man rengör den smutsiga handsken innan man doppar den i hinken med rent vatten.

Tvätthandske – En ersättning för tvättsvampen, i form av en handske. Ger en mer skonsam rengöring eftersom smutsen "fångas" inuti handsken, i stället för att ligga kvar på ytan där den riskerar att repa lacken, vilket är risken när man tvättar med svamp.

Tvättrepor – Små repor som uppkommer när man hand- eller maskintvättar en bil som inte är ordentligt rengjord.

Våtvax/Wet wax/Wet coat – Sprayvax (snabbvax/snabbförsegling) som appliceras direkt efter tvätt, medan lacken fortfarande är våt.

Wetlook – Utseendet på en bil som vaxats med ett högglansigt vax. Den höga glansen gör att bilen ser ut att vara våt.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.