Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Tvätta bilen hemma - Viktigt att tänka på

Många tror att det är olagligt att tvätta bilen hemma, det är fel. Den finns ingen lag som säger att man inte får tvätta bilen hemma. Däremot så är det väldigt olämpligt och dumt att tvätta bilen på gatan där dagvattenbrunnar finns. Har man möjlighet så är det alltid bäst att tvätta i en modern tvätthall.

Enligt naturvårdsverket finns inget lagstöd i miljöbalken (lagen som reglerar miljöfrågor), för att en kommun ska kunna utfärda ett generellt förbud mot att tvätta bilen hemma. Även om det inte finns något direkt förbud, så tycker vi inte att det är okej att tvätta bilen hemma om man gör det på ett dåligt sätt. Tvätta därför på ett så miljösmart sätt som du kan.

När man tvättar bilen hemma, så är det inte i första hand rengöringsmedlet i sig som är den stora faran för miljön, utan istället smutsen som sitter på bilen. Däckpartiklar, olje- och bränslerester, vägmaterial, salter etc. riskerar att rinna ut och i slutändan hamna i insjöar, vattendrag eller havet. Därför är det viktigt att man filtrerar det smutsiga tvättvattnet. I första hand med hjälp av en tvätthall utrustad med oljeseparerare och annat som renar vattnet. I andra hand en gräs- eller grusplätt där tvättvattnet absorberas och filtreras av jorden innan det når grundvattnet. Smutsen och andra ämnen i tvättvattnet fastnar i det övre jordlagret och kan ofta bindas eller brytas ned. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet. Man ska inte tvätta på garageuppfarten om tvättvattnet rinner rakt ner i dagvattenbrunnarna ("fultvätt"). Då filtreras inte tvättvattnet och det rinner rakt ut i våra vatten.

Den största delen av smutsen som sätter sig på bilen kommer ursprungligen från bilvägen, partiklar som redan finns utsläppta i naturen. Det är alla våra bilar som släpper ut och skapar all smuts. Bilens avgaser, olja och andra föroreningar påverkar miljön negativt mycket mer än biltvättningen hemma. Det bästa hade såklart varit om vi hade bilar som inte påverkar miljön alls (eller om vi inte hade några bilar överhuvudtaget), men så ser det inte ut idag. Vi har bilar på våra vägar.

Vi har många tvätthallar idag i Sverige, vilket de flesta gångerna är bra att använda sig utav. Men bara för att man tvättar under tak och det kallas "Gör det själv hall", "Tvätthall" etc, så är det inte säkert att det är det bästa alternativet för miljön. De bättre tvätthallarna är utrustade och anslutna till oljeavskiljare, slambrunnar och reningsverk. Välj dessa först.
Dessvärre har inte alla tillgång till moderna tvätthallar, förutsättningarna är alltid olika. Bor man på glesbygden är det varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att åka långa extrasträckor bara för att tvätta i tvätthall. Då är det bättre att man tvättar hemma på en gräs- eller grusplätt.

Äger du en bil så se till att vårda och tvätta den. Underhåller man inte sin bil på rätt sätt så är man en bra mycket värre miljöbov än om man tvättar på gräsmattan. Bilvård är mer än ett skinande rent yttre. Det förlänger livslängden på din bil också. Rena bilar lever längre vilket är bättre för miljön.

I praktiken - Så här tycker Autodude

Det är olagligt att uppsåtligen förorena mark, vatten och luft. Därför tycker vi att man ska göra allt vad man kan för att bevara vår miljö. Alla har olika förutsättningar. Några äger inte en bil, men många gör det. Några bor i storstan medans andra bor på glesbygden. Några har tillgång till moderna tvätthallar, andra inte. Men gemensamt för alla är att vi alltid ska tänka på miljön i första hand. Därför:

 1. Äger du en bil så se till att vårda och tvätta den.
 2. Har du möjlighet att tvätta i tvätthall med oljeavskiljare och annan filtreringsutrustning som renar vattnet, så gör det i första hand.
 3. Bor du långt ifrån en tvätthall och därför måste tvätta hemma, tvätta på en gräs- eller grusplätt som suger upp och filtrerar vattnet. Tvätta bilen så långt från vattentäkter, gatubrunnar, dricksvattenbrunnar, sjöar, hav och andra vattendrag som möjligt.
 4. Använd miljöanpassade biltvättmedel (tex. Förtvättsmedel King Carthur Control Snow Foam) Fördelen med miljöanpassade schampon är att deras tensider lättare och snabbare bryts ner vilket annars kan störa levande växt- och djurliv.
 5. Kolla lokala regler med din kommun om vad som gäller just hos dig om du är osäker. Särskilt om du bor inom ett vattenskyddsområde eller nära en dricksvattentäkt.

TIPS! Läs gärna också vår artikel "Kom igång med bilvård"

Källor:

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.