Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Maskintvätt av bilen - Bra eller dåligt?

★ OBS! På mobilsajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan ≡

Autodudes kundtjänst får nästan dagligen frågor om vad vi tycker om maskintvättar som finns på t.ex. bensinstationer. Vi bestämde oss för att skriva en kort artikel om vår syn på saken:

Inledningsvis - Vi rekommenderar aldrig någon att tvätta sin bil i en automatisk tvättmaskin (om man inte kör borstfri tvätt) – hur lätt och bekvämt det än är. Detta för att både tvättresultatet och lackens välmående blir lidande. Den största delen av bilars tvättrepor uppkommer just vid maskintvätt.

Många ägare till maskintvätt-hallarna hävdar att deras tvättborstar är mycket skonsamma och att de skulle orsaka tvättrepor inte stämmer. Men problemet är i första hand inte borstarna, det är inte de i sig som orsakar de största reporna utan istället smutsen. Vid maskintvätt med borste ligger det alltid små smutspartiklar mellan borsten och lacken. Smutsen gnids mot lacken och orsakar repor under tvätten.

Även om du själv har koll på vilken smuts som sitter på just din bil, så kan du aldrig veta vilken typ av smuts bilen innan dig hade och vad den "utsatt" borstarna för. Alla tvättredskap blir smutsiga efter användning och behöver rengöras. Använder du dina egna tvättredskap och medel så har man såklart mycket bättre kontroll. I teorin skulle en helt ren bil som tvättas i en helt oanvänd tvättmaskin vara under mindre risk för skador, men i verkligheten ser situationen såklart aldrig ut så.

Ett maskintvätt-program är oftast uppdelat i flera steg. tex. förtvätt, huvudtvätt, vaxning och torkning, vilket låter bra och skonsamt. Men, ett annat problem med maskintvätt är att den inte är utrustad med några ögon. En maskintvätt kan därför inte avgöra om förtvätten verkligen är ordentligt gjord, det vill säga om det ligger lös smuts kvar på ytan eller ej inför den mekaniska huvudtvätten. Gnids lös smuts och grus på den lackade ytan så bildas tvättrepor. Maskinen tar

 inte heller hänsyn till extra utsatta delar, tex. reparerade skador, svåråtkomliga delar, antenner, behandlingar etc. där det kan vara bra att vara extra försiktig eller nogrann.

På bensinmacken hittar man dock ofta andra sätt att tvätta bilen. Borstfri maskintvätt är en skonsam tvättmetod – men tvättförmågan är en helt annan femma. Av vår erfarenhet är borstfri tvätt i många fall otillräcklig. Därtill så är de medel som används vid denna sortens tvätt långt ifrån vaxsäkra, så du kan säga hejdå till ditt nya vaxlager så snart du åker in genom porten till biltvätten.

 

Sammanfattning:
Om du är redo att acceptera faktumet att resultatet av maskintvätt är vad det är – det vill säga inte bra för lacken – och att maskinvaxets hållbarhet inte är något att hänga i granen så kan du lugnt fortsätta tvätta bilen i maskin.

OBS! Vid felaktig handtvätt kan man självklart orsaka minst lika allvarliga repor som de som uppkommer vid maskintvätt, men skillnaden är att du åtminstone kan påverka slutresultatet själv. Som en tumregel kan man säga: Rör inte bilen med smutsiga rengöringsverktyg!

Med rätt metoder, medel och verktyg är handtvätt av bilen lätt, problemfritt och snabbt – och dessutom myc

ket billigare än maskintvätt! => Läs Autodudes artikel om handtvätt här!

Har du redan fått massor av tvättrepor, så går det enkelt att få bort dem med polering. Läs vår poleringsguide här!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.