Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Hur du tar hand om klädsel av äkta läder

Äkta läder – Nappa, nubuck och mocka

Skötsel av äkta läder kan delas in i tre delområden: rengöring, återupplivning och skydd. Grundläggande skötsel är enkelt och går snabbt, och vi återkommer till hur man lagar skador senare. Lädret i framsätena bör behandlas 2-4 gånger om året med återupplivande medel. Rengöring och skydd kan göras oftare.

Läder tål inte hård bearbetning med grova rengöringsverktyg. Gnugga inte hårt med grova dukar av t.ex. mikrofiber – det är viktigt att låta medlet göra jobbet. I princip det enda misstaget du kan göra under lädervårdsprocessen är att gnugga.

OBS! Prova på en liten, dold yta innan du behandlar hela lädret!

1. Rengöring

Rengöring är definitivt det viktigaste steget av lädervård. Ytrengöring förhindrar kraftigt slitage orsakat av smutspartiklar. Det är bra att inleda rengöringen med att dammsuga bort lös smuts. Därefter används ett läderrengöringsmedel för att ta bort fett och annan smuts. Ett bra tillbehör vid detta steg är en mjuk läderborste.

Det är i princip riskfritt att använda milda rengöringsmedel, men du bör vara försiktig med högeffektiva fläckborttagare. Läs alltid bruksanvisningarna för det medel du väljer att använda!

2. Återupplivning

Återupplivningen är ett viktigt steg i läderbehandlingen. När lädret tillförs nya näringsämnen ser man till att det behåller sin naturliga smidighet och mjukhet. Om lädret tillåts torka börjar det spricka och gå sönder. Sprickor är tråkiga eftersom de inte kan återställas utan fyllnadsmedel och målning. Om lädret är ordentligt omhändertaget förlängs dess livslängd rejält.

Återupplivane näringsämnen innehåller fetter som absorberas av lädrets porer och gör det smidigt. De vanligaste läderbehandlingsmedlen verkar på lädrets yta i flera timmar eller dygn. Det är bra att gnugga lädret mycket försiktigt och sträcka ut det samtidigt som medlet appliceras, eftersom det får porerna att öppnas bättre och ger medlet bättre möjligheter att absorberas.

En tumregel: ju längre medlet får verka, desto mer uppfräschat blir lädret.

Kom ihåg att läsa bruksanvisningen för den produkt du använder!

3. Skydd

När lädret är rengjort och återupplivat bör det impregneras med ett skyddsmedel. Att använda skyddsmedel är viktigt för att förhindra ny smuts från att fästa sig på ytan. Det förhindrar också att lädret torkar och håller därför lädret i bra skick en längre tid. Skyddsmedlet fyller lädrets porer och förhindrar smutsen från att tränga in djupt. Ett högkvalitativt skyddsmedel bör efterlämna en mjuk, smidig och matt yta.

Kom ihåg att läsa bruksanvisningen för den produkt du använder!

DU HITTAR HELA VÅRT SORTIMENT MED LÄDERVÅRDSPRODUKTER HÄR!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "Postnord - Utlämningsställe"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.