Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Hur man rengör och skyddar textilklädsel

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Hur gör man rent textilklädsel?

Textil är det överlägset vanligaste klädselmaterialet i moderna bilar. I majoriteten av alla bilar är åtminstone taket klätt i någon form av textil, och i många bilar hittar man textil även på sätena och dörrarna. Precis som andra ytor på bilen blir också textilytor smutsiga med tiden. Textil är ett poröst material, vilket innebär att smuts (damm, sand, lera, vätskor mm.) kan kan absorberas in i tyget. Detta gör att man behöver använda lite andra metoder än vid t.ex. rengöring av lacken.

Textilytor kan antingen djuprengöras med textilvårdsmaskin eller våtdammsugare, eller rengöras lättare med enbart mikrofiberduk och borste. I denna artikel går vi igenom hur man rengör textilytor med båda metoderna. Efter rengöring är ytan också redo för att impregneras med ett textilskyddsmedel, så att smuts förhindras från att absorberas in i materialet. Det gör också att framtida rengöring blir mycket lättare.

Det är rekommenderat att rengöra och skydda textilklädseln ca 2-4 gånger per år.

1. Rengöring

För att rengöra textilier bör man välja ett medel som inte skadar ytan, men som samtidigt är effektivt nog för att lösa upp ingrodd smuts. I vårt sortiment finns ett stort utbud av olika textilrengöringsmedel. Man kan också använda allrengöringsmedel (APC) eller ett alkaliskt avfettningsmedel i utspädd form. Autodudes Alkaliska Avfettning utspädd med vatten till ca 2–4% koncentration passar exempelvis utmärkt för textilrengöring, och är dessutom otroligt prisvärt.

Innan man börjar rengöra med medel är det viktigt att dammsuga bort sand, grus och annan lös smuts. Efter detta kan man påbörja själva rengöringsprocessen. Använder man en textilvårdsmaskin börjar man med att fylla upp dess behållare med rent vatten. Man kan uppnå samma resultat med en våtdammsugare, men då får man spruta på vatten från en extern sprayflaska. Ett tips är att dra bak ryggstödet så långt det går, så att man också kommer åt att rengöra i springan mellan sittdynan och ryggstödet. Rengör gärna sittdynan och ryggstödet separat, så att du arbetar på en liten yta i taget.

Grundlig rengöring:

Spraya rikligt med rengöringsmedel på ytan och låt det verka en stund. Efter detta kan du arbeta in medlet med en borste, så att den ingrodda smutsen lossnar ordentligt. Sug därefter upp smutsen och medlet med en textilvårdsmaskin eller våtdammsugare. Skölj sedan ytan med vatten tills det inte längre skummar från rengöringsmedlet eller syns smutsigt vatten. För att skölja, spraya ytan blöt med vatten och sug upp vattnet med textilvårdsmaskin eller våtdammsugare.

Samma process upprepas på alla ytor. Därefter låter man textilierna torka. Lämna gärna fönstret på glänt, så att fukten kan avdunsta ordentligt. Om möjligt är det bra att lämna bilen i solen, så att torkningen snabbas på.

Snabb underhållstvätt:

Om du inte har möjlighet eller behov att göra en grundlig rengöring av textilierna kan du i stället göra en mindre underhållstvätt. Du använder samma typ av medel som nämndes ovan.

Efter dammsugningen sprays medlet på ytan, men det får inte absorberas in i tyget. Borsta omedelbart ytan (eller använd en mikrofiberduk) för att lossa smutsen och gnugga sedan rent med en mikrofiberduk. Till sist torkas ytan några gånger med en fuktig mikrofiberduk så att de sista medelresterna försvinner. Lämna sedan bilen för att torka.

2. Skydd

När ytan är ren och torr bör den skyddas. I vårt sortiment hittar du flera textilimpregneringsmedel som skapar ett vattenavstötande skyddslager på tyget. På så sätt förhindrar man spillda vätskor och smuts från att absorberas in i tyget, och de kan i stället torkas av enkelt med papper. Impregnering minskar också risken för missfärgningar, särskilt på ljusa säten som annars lätt kan få fläckar från jeans och liknande. Textilimpregneringsmedel hittar du här. Tillvägagångssättet skiljer sig åt mellan olika impregneringsmedel, så läs därför bruksanvisningen på flaskan eller produktsidan noggrant.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.