Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Gör bilen redo för försäljning

Har du funderat på att sälja bilen?

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du säljer en bil är det övergripande intrycket, både invändigt och utvändigt. Det är viktigt att den potentiella köparen får ett gott intryck av bilen, för även om den rent tekniskt är i bra skick kan ett dåligt intryck av utseendet göra att affären går i stöpet. Här kommer några tips på hur du enkelt kan fräscha upp bilen inför försäljning.

Hur skiljer sig "försäljningsfixet" från en vanlig tvätt eller vaxning?

För att få ett toppklassigt utseende på bilen finns det några knep du kan ta till. I stället för att lägga många timmar på att vaxa bilen kan man använda ett repfyllnadsmedel, s.k. lackrengöring eller polish. Du kan också använda däckglans eller andra "snabbmedel" för att få bilen att skina lite extra. Det är också bra att se till att bilen inte har några otrevliga lukter invändigt, t.ex. från husdjur, tobak eller andra starkt luktande saker. Det enklaste sättet är att använda en luftfräschare eller luktborttagare. Det är egentligen ingen enorm skillnad mellan vanlig bilvård och "försäljningsfix", men kortfattat kan man säga att det handlar om att piffa upp bilen på ytan – ett långsiktigt resultat är mindre viktigt. Det ger också möjlighet för köparen att själv välja vilka produkter bilen ska behandlas med framöver, vilket blir svårare om man applicerar ett vax eller en försegling med lång hållbarhet innan försäljningen.

1. Utvändig uppfräschning

Bilens utsida är det köparen lägger märke till först, och därför är det viktigt att den är i snyggt skick. Polering och vaxning är det optimala sättet att få bilen i toppskick, men när man ska sälja bilen och inte kommer få någon glädje av glansen själv är det ofta mindre motiverande att lägga många timmar på detta. Vi har dock några snabba tips på hur du kan få bilen att skina på kort tid!

Fylla ut repor i lacken

Gör först en grundlig rengöring av bilens utsida. En ren yta är otroligt viktigt för att få ett snyggt slutresultat. Läs i vår bilvårdsguide hur du gör en grundlig rengöring. Man kan följa tvättstegen till punkt och pricka, men när det kommer till skydd och glans har vi lite andra knep.


En enkel lösning är att täcka över mikrorepor med en repfyllande polish, även kallad lackrengöring, primer eller glaze. På så sätt får man en djup glans och ett förstklassigt utseende på bilen. Du applicerar den antingen för hand eller med maskin och en mjuk polertrissa. I vårt sortiment finns ett stort utbud av olika polisher. För att se till att det snygga utseendet håller rekommenderar vi också att lägga på ett snabbvax eller en keramisk snabbförsegling. Här hittar du vårt sortiment med dessa produkter.

En annan smidig lösning är att använda sig av en all-in-one-produkt, till exempel en polerförsegling. Det är ett mycket tidseffektivt sätt att både polera ner mindre repor och få en snygg och hållbar glans på en och samma gång. 

Andra utvändiga ytor

Bilens plast- och gummiytor bör fräschas upp och skyddas med ett plast- eller gummibehandlingsmedel. Det höjer helhetsintrycket rejält när plasten och gummit har ett nytt, fräscht utseende i stället för att vara matta och gråa. Glöm inte heller däckglansen! Här hittar du produkter för detaljer i plast och vinyl, och här hittar du för däck- och gummibehandling.

Det är också bra att passa på att rengöra motorrummet. Ett rent motorrum ger köparen ett gott och ansvarsfullt intryck av dig som säljare samtidigt som det på ett pålitligt sätt påvisar att bilen är i bra skick. Här hittar du instruktioner för hur du rengör motorrummet.

2. Invändig uppfräschning

Interiören är också viktig att fixa till innan försäljning. För att provkörningen ska ge ett trevligt intryck bör man få bort alla otrevliga lukter och smutsfläckar för att körupplevelsen ska bli så behaglig som möjligt. Här hittar du mer djupgående instruktioner för hur du rengör bilen invändigt. 

Vår rekommendation är att först dammsuga bilen noggrant och se till att man kommer åt alla ytor där det kan ha samlats smuts eller damm. Glöm inte springan mellan ryggstödet och sittdynan! På detta sätt får du bort en stor del av den lösa smutsen i bilens interiör, samtidigt som du får en bra överblick över vart det kan behövas en extra rengöring. Bilens säten är ofta en källa till dålig lukt, och därför är det viktigt att vara noggrann vid rengöring av dessa.

Har du lädersäten i bilen kan du läsa i denna artikelserie om hur du rengör dem (glöm inte att kolla underartiklarna i menyn till vänster).

Har du textilklädsel i bilen blir det lite mer omständligt att rengöra den, men med rätt medel och utrustning kommer det gå som smort. Instruktioner finns i denna artikel.

De invändiga plastdetaljerna är bra att behandla med ett plastbehandlingsmedel. På så sätt får man utan alltför stor ansträngning ett "nybilsutseende" även på denna front, med återställd svärta och doft för plasten. Se vårt sortiment av plastbehandlingar här.

Till sist rekommenderar vi en luktborttagare för att få bilen att dofta riktigt härligt. Ett tips är att använda en luktborttagare som desinficerar hela AC-systemet. Du placerar den helt enkelt i bilen, sätter på fläktsystemet så att det cirkulerar luften i kupén, och väntar. Sådana luktborttagare erbjuds av bl.a. MeguiarsSonax och Turtle Wax. Här kan den slutliga touchén av din invändiga rengöring vara en doftgran eller luftfräschare.

Slutresultat

Om alla dessa steg görs noggrant är det enkelt att höja bilens helhetsintryck. Om bilen är i bra skick är det mycket mer troligt att affären går igenom, och efter din gedigna arbetsinsats kan du med gott samvete också höja prislappen en aning.

 

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.