Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Skumtvätt med foam lance - kom igång - Underhållstvätt

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Underhållstvätt med skum är utan tvekan det mest effektiva rengöringssättet som finns. På bara 5-10 minuter så kan man få ett mycket imponerande rengöringsresultat. Dessutom är det väldigt enkelt att komma igång. För att få ut det mesta av foam lance / skumtvätt, rekommenderar vi att man förbereder bilen genom några få enkla steg. Skumtvätt fungerar även bra utan att förbereda bilen, men underhållstvätten kommer gå mycket smidigare och snabbare, du kommer tacka dig själv efteråt.

Grundidén är ganska enkel. Först gör man en grundlig rengöring av bilen, man tar bort all smuts som sitter på bilen. När lacken är helt ren så applicerar man ett lager vax (om man inte har ett keramiskt lackskydd på bilen). Vaxet höjer inte bara glansen, utan det fungerar även som ett skydd för lacken. Vaxet ger en avstötande yta för både vatten och smuts, vilket hindrar smutsen från att sätta sig envist på lacken. När bilen sedan blir smutsig sprutar man på ett lager vaxsäkert skum. Låter det verka några minuter och sedan sköljer man av skummet tillsammans med smutsen - Färdigt, bilen är ren!

5-10 MIN UNDERHÅLLSTVÄTT MED EFFEKTIV SKUMTVÄTT!

Skumtvätt ersätter inte handtvätten helt, även om den gör att man inte behöver handtvätta alls lika ofta. Skumtvättar man lite oftare så hinner inte smutsen sätta sig på lacken på samma sätt som om man låter den sitta några veckor lossnar därför lättare från ytan. Vi rekommenderar att köra med skumtvätt som primär underhållstvätt. Märker du att bilen inte blir riktigt så ren du önskar efter en skumtvätt, så kan du köra handtvätten "lite då och då" för att få bort den allra envisaste smutsen.

Kom igång med skumtvätt genom att följa stegen nedan. Det är enkelt och något som alla klarar av!

 1. Grundlig rengöring av bilen
  a. Förtvätt
  b. Handtvätt
  c. Asfaltsborttagning
  d. Flygrostborttagning
 2. Applicering av vax
 3. Underhållstvätta med skum

1. Grundlig rengöring av bilen

a. Förtvätt

Det absolut viktigaste steget när du ska rengöra din bil. Här gäller det att få bort all lös smuts innan man mekaniskt börjar handtvätta bilen för att undvika onödiga repor.

Vi rekommenderar att använda skumtvätt, vilket är det effektivaste och mest skonsamma sättet att förvätta sin bil på. Spruta på ett lager skum, låt medlet verka och skölj sedan av rikligt med vatten. Glöm inte hjulhusen. (läs mer om förtvätt här)

Att tänka på: Låt skummet sitta på så länge som möjligt utan att det torkar på ytan. Rör inte skummet med handen eller rengöringsborste, då riskerar du att göra repor i lacken. Spola av nedifrån och upp (så medlet innan rinner av utan jobbas in på nytt).

Produkter vi rekommenderar i detta steget (alla behövs inte):

b. Handtvätt

Att handtvätta bilen är steget där man med hjälp av ett rengöringsmedel (bilschampo) mekaniskt tar bort den lösa smutsen från ytan. Handtvättningssteget är precis som förtvätten, viktigt att genomföra på rätt sätt för att undvika att skapa nya repor. Använd dig av ett bra bilschampo som löddrar bra. Ett medel som löddrar bra får tvätthandsken att glida lättare på ytan. I detta steget ska du även rengöra fälgarna. Rengör fälgarna sist och använd helst en separat tvätthanske till detta. Avsluta med att skölja av rikligt med vatten och torka sedan bilen torr med en torkhandduk. (läs mer om handtvätt här)

Att tänka på: Använd aldrig skumsvamp, de ger oönskade tvättrepor. Använd istället en skonsam tvätthandske. Låt aldrig schampot torka på bilen. Använd gärna två tvätthinkar med smutsavskiljande raster, en vattenhink för att skölja handsken och en med schampo.

Produkter vi rekommenderar i detta steget (alla behövs inte):

c. Asfaltsborttagning

Små envisa fläckar bestående av tjära, asfalt, lim, bränsle etc. lossnar inte från bilen med vanliga rengöringsmedel/schampo utan det krävs rätt medel. Kallavfettning eller tjärlösare löser upp dessa fläckar. Dessa medel är speciellt utvecklade och framtagna för att reagera med föroreningar som är svåra att annars avlägsna. Spruta på medlet på lack, plastskärmar och hjul. Låt verka 5-10 minuter. Man kan öka effekten genom att försiktigt använda en borste eller rengöringslera. Skölj sedan av noga med vatten. Avsluta med att torka bilen torr med en torkhandduk. (läs mer om kallavfettning här)

Att tänka på: Spruta inte kallavfettning på gummilister. Spruta nedifrån och upp till under där bilrutorna börjar räcker, högre sätter sig sällan tjäran. Medlet ska sprutas på torr yta.

Produkter vi rekommenderar i detta steget (alla behövs inte):

d. Flygrostborttagning

Flygrost är små järnpartiklar som fastnat i lacken och börjat rosta. Det mesta av flygrosten kommer från bilens bromskivor och dubbdäck. Därför sätter sig extra mycket flygrost kring hjulen och särskilt på framhjulen där bromsverkan är störst. Flygrost kan inte tas bort med varken bilschampo eller kallavfettning, utan kräver speciellt medel som löser upp detta. Spraya medlet runt fordonet nedifrån och upp till under vindrutorna. Se till att spraya ordentligt på fälgarna och på lacken i området vid hjulen, där den mesta av flygrosten brukar finnas. Medlet reagerar med rostfläckarna som tenderar att ändra färg och ser ut att "blöda" under reaktionen. Använd försiktigt en borste eller rengöringslera på de lite tuffare fläckarna. Skölj slutligen bort medlet ordentligt. Upprepra behandlingen på de värsta ställena. (läs mer om rostlösning här)

Att tänka på: Medlet ska sprutas på torr yta. Låt inte medlet torka på ytan.

Produkter vi rekommenderar i detta steget (alla behövs inte):

2. Applicering av vax

Bilvaxets främsta uppgift att är skydda lacken mot slitage, UV-strålning, smuts och andra yttre påfrestningar. Vaxet stöter bort smuts och vatten, vilket gör att bilen är mycket enklare att hålla ren. Vaxet ger också en glänsande yta. Det är viktigt att bilen är helt ren innan man applicerar vaxet på bilen. Bilen ska även vara helt torr. Sprid ut vax på en liten yta i taget för att förhindra att vaxet torkar och fastnar. Dela in bilens ytor i flera olika lämpliga delar, t.ex dörr, bagagelucka, tak. Vaxa en del i taget, låt verka någon minut, polera sedan bort det överflödiga vaxet med en mikrofiberduk. Ett bra vax håller ca 6-12 månader. (läs mer om vaxning)

Att tänka på: Låt aldrig vaxet torka på ytan. Stå aldrig i direkt solljus när du applicerar vaxet. Följ alltid tillverkarens rekommendationer om det är något speciellt att tänka på, vilket i så fall står på burken. Har din bil ett keramiskt lackskydd så behövs inget vax appliceras.

Produkter vi rekommenderar i detta steget (alla behövs inte):

3. Underhållstvätta med skum

Efter vaxningen så är bilen redo för underhållstvätt med skum. När du har ett skyddande vaxlager på bilen blir underhållstvätten till en barnlek. Spruta på skummet, låt verka och skölj sedan av med mycket vatten. Upprepa nästa gång bilen är smutsig. Har inte bilen underhållstvättats på länge, eller om den är rejält smutsig, kan man handtvätta lite lätt "då och då". Bäst tidseffektiva rengöringsresultat får man om man skumtvättar med foam lance och högtrycktsvätt. Har man inte tillgång till högtrycktsvätt så finns skumspruta man kan använda sig utav.

Att tänka på: Välj ett förtvättsmedel som är vaxsäkert. Då sitter ditt vax mycket längre kvar på ytan. Vi rekommenderar Kings Carthur Control Snow Foam. Spola av nedifrån och upp (så medlet innan rinner av utan jobbas in på nytt).

Produkter vi rekommenderar i detta steget (alla behövs inte):

24/5-2017 Stockholm, Sverige
Johan Bondesson
© AUTODUDE.se

TIPS! Läs gärna också vår artikel "Får man tvätta bilen hemma?"

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "Hämta hos ombud eller i paketbox"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.