Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Olika typer av läder och hur du känner igen dem

Vad är läder och konstläder?

Läder är i grund och botten djurhud, som ofta kommer från päls- och slaktdjur. Kvaliteten på lädret kan variera något beroende på tillverkningsprocessen. Lädret är också annorlunda beroende på vilket djur det kommer ifrån.

Anilinläder (nappa) är det dyraste och mest högkvalitativa lädret. Det är framtaget för att hudens utsida ska bäras utåt. Vid framtagningen avlägsnas inga naturliga defekter, och anilinläder erhålls därför från cirka 10% av hela läderproduktionsprocessen. Texturer och defekter i djurets hud syns tydligt på denna typ av läder. Det är sällsynt med anilinläder i bilklädsel, och du hittar det nästan enbart i dyrare bilar. Anilinläder är obehandlat och har ingen täckfärg.

Nubuckläder är i princip anilinläder, men med skillnaden att det har "slipats" för att få en yta som liknar mocka. Nubuckläder förväxlas ofta med mockaläder, eftersom de ser ut och känns nästan identiska. Skillnaden är att nubuck har det yttre hudlagret utåt, precis som anilinläder, medan mocka består av hudens insida (köttsidan). Mocka- eller nubuckläder hittar man ibland på ratten i bilar i premium-klassen.

Den vanligaste lädertypen i bilklädsel är spaltläder, som kommer från det undre lagret på mer dyrbart läder. Lädret spaltas i olika lager, och det är oftast det understa lagret som avses när man pratar om spaltläder. Denna typ av läder behandlas ofta med lack eller polyuretan och textureras, dvs. att man trycker ut ett mönster på ytan för att ge den mer karaktär.

Drygt 70–80% av lädret som används i bilklädsel är ytbehandlat på detta sätt. Ytbehandlingen gör lädret mycket långlivat och slitstarkt. Det är helt onödigt att försöka "återuppliva" ytbehandlat läder med näringsämnen, eftersom ytbehandlingen förhindrar att ämnet absorberas in i lädret.

Konstläder är i praktiken plast, men kan vara svårt att skilja åt från ytbehandlat läder. Konstläder är ofta en aning hårdare och har inte den karakteristiska doft som läder vanligtvis har. På grund av sin hårdhet används konstläder sällan på säten, utan oftare på instrumentbrädor och liknande platser där det inte utsätts för så mycket slitage. Konstläder underhålls och behandlas ungefär som plast.

Äkta läder, ytbehandlat läder eller konstläder?

Det finns några säkra sätt att undersöka vilken typ av läder man har att göra med. Det lättaste är att testa om lädret är äkta eller inte. Om det inte är äkta läder är det ytbehandlat spaltläder eller konstläder.

Om du droppar en liten mängd vatten på äkta läder kommer den absorberas av lädret och göra det en aning mörkare. Så fort det har torkat återgår det till sin ursprungliga färg. Ytbehandlat läder och konstläder stöter i stället ifrån sig vattnet. Dock är det värt att påpeka att även äkta läder stöter bort vatten om det har behandlats med ett vattenavstötande skyddsmedel. Dessutom kan dåligt omhändertaget och riktigt slitet läder misslyckas med att absorbera vattnet.

"Reptestet" är en annan effektiv metod för att avgöra läderkvaliteten. Skrapar man lätt med nageln ser man tydligt om det är äkta eller ytbehandlat läder. Äkta läder reagerar på repning genom att blekna lite, medan ytbehandlat läder inte ändrar färg alls.

DU HITTAR HELA VÅRT SORTIMENT MED LÄDERVÅRDSPRODUKTER HÄR!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "Hämta hos ombud eller i paketbox"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.