Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Gör bilen redo för sommarens äventyr!

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Sommaren gör snabbt sitt intåg, vilket glädjer oss bilälskare. Under vintern har bilens utsida fått ta mycket stryk i form av skillnader i både temperatur och luftfuktighet, och dessutom allt har allt vägsalt slitit på bilen. En grundlig rengöring på vårkvisten är viktig för att ge bilen ett bra skydd mot sommarvärmen och solens UV-strålning. Sommaren är en bra tid för oss bilvårdare, bilarna håller sig rena betydligt längre och förutsättningarna för att tvätta är också betydligt bättre! Av den anledningen tänkte vi skriva en liten artikel om hur du gör en vintersliten bil redo för sommarens äventyr. Tyngdpunkten ligger på rengöring av bilen efter en längre period av vinterkörning.

Varför behöver bilen förberedas för sommaren?

Sveriges hårda vinter har satt våra bilar på hårda prov – vinterväglaget är blött, saltat och sandigt och påfrestningen är stor. När vädret blir varmare och bilens yta börjar torka syns ofta den karga verkligheten. Bilen har samlat på sig stora mängder smuts, salt och orenheter från luften.

Hur skiljer sig förberedande tvätt inför sommaren från vanlig underhållstvätt?

Smutsen som sitter på bilen efter vintern är oftast betydligt mer ingrodd än den som ansamlas under sommaren. Även fast en vanlig rengöring skulle få bilen att se renare ut skulle det ändå finnas ordentligt med smuts kvar. Många av våra bilar tvättades senast i höstas, vilket har gett smutsen möjlighet att gro in ordentligt i lacken.

Av de tidigare nämnda skälen har vi samlat några steg från den grundliga rengöringen, som bör göras med extra noggrannhet. Här går vi inte igenom hela den "grundliga rengöringen" i detalj, utan vi ger några användbara småtips som annars är lätt att missa i rengöringen. Utförligare och grundliga instruktioner hittar du på Autodudes bilvårdsguide.

SE INSTRUKTIONERNA HÄR: Grundlig rengöring av bilen.

1. Vid förtvätt bör medlet få verka så länge som möjligt, utan att det för den delen torkar. Ett effektivt sätt att lösa upp all smuts är att förtvätta två gånger. Detta är viktigt för att smutsen inte ska sitta kvar och repa lacken vid handtvätt. Vid förtvätten bör man använda ett effektivt lösningsmedel, till exempel King Carthur Total Snow Foam, som både tar bort smuts och gammalt vax.

2. Handtvätten går till på det traditionella sättet, men vi rekommenderar dock att använda tvätthandske och inte tvättsvamp. Ett mycket bra schampo för handtvätt är Dodo Juice Born to Be Mild, som effektivt tar bort ingrodd smuts.

3. Kallavfettning är ett viktigt steg för att ta bort asfaltsfläckar, men också vägsalt. För det ändamålet passar tjärborttagnings- eller kallavfettningsmedel perfekt. Vi rekommenderar att du gör detta steg två gånger, så att du blir av med alla oönskade föroreningar.

Det är bra idé att tajma in vårtvätten tillsammans med byte av däcken vilka också ska rengöras. Men att byta däck brukar ta ett litet tag, så kom ihåg att avsätta tid för det. Fälgarna är dessutom mycket lättare att rengöra när däcken inte sitter på bilen. För fälgrengöring och behandling har vi ett stort antal produkter att välja på. Du hittar alla här!

Hur bör man skydda bilen på sommaren?

När det gäller bilvax är valmöjligheterna betydligt större på sommaren än på vintern. Möjligheterna att vaxa finns oftare, och man får även chansen till att använda mer högglansiga vaxer. På vintern behöver man som bekant främst fokusera på att vaxet ska vara slitstarkt och hållbart.

Då det finns hundratals vaxer att välja på ska vi kort och koncist försöka berätta om några vaxer som passar särskilt bra för sommaranvändning. En tumregel är att om vaxet har hög glans så är hållbarheten och slitstyrkan inte lika hög. Det motsatta gäller också, är vaxet slitstarkt och håller länge är glansen oftast inte den bästa.

Med en lackförsegling kan du få upp till flera års skydd, och även glans för sommaren. Den enda som behövs är en liten men dedikerad ansträngning. Gyeon Q2 One är en perfekt nybörjarprodukt om du inte lagt på lackförsegling tidigare! Storsäljaren Gtechniq Crystal Serum Light är ett bra alternativ för dig som är mer erfaren – rätt underhållen ger den skydd i hela 3-5 år.

Kom också ihåg att skydda plastdetaljerna på bilen mot UV-strålning. Svart plast bleks väldigt fort i stekande solljus. Det finns särskilda medel för att skydda plasten – vi på Autodude använder oss ofta av Soft99 Nano Hard Plastic och Gyeon Q2 Trim. Den ger ett långvarigt skydd mot UV-strålning och gör att plastdetaljerna återfår sin ursprungliga mattsvarta glans.

Vi har ett stort urval av produkter för plastbehandling, som du hittar här!

Rengöring och skydd av bilens interiör

Även bilens interiör har fått utstå en del påfrestningar under vintermånaderna. Snö som fastnat under skorna har gjort bilens insida fuktig, och den fukten försvinnner inte direkt snabbt av sig själv. Noggrann rengöring av interiören snabbar på torkningsprocessen. Även dammsugning ger positiv effekt. Det smidigaste är att använda ett allrengöringsmedel, s.k. APC, som passar på i princip alla invändiga ytor. ValetPRO Classic All Purpose Cleaner är en favorit hos oss på Autodude.

UV-strålning stoppas inte fullt ut av glas, så plasten på bilens insida behöver också skyddas och behandlas. För det ändamålet finns ett stort urval av medel – vår favorit heter ValetPRO Classic Protectant.

När bör man göra bilen redo för sommaren?

Ju längre du väntar med att rengöra bilen, desto längre hinner smutsen gro in i lacken. När temperaturerna börjar krypa ovanför plusstrecket och snön borjar försvinna är det läge att börja leta fram tvätthinkarna. Även om det skulle komma ett bakslag och vintern skulle göra comeback (som så sker ibland) så gör ändå en tidigt utförd tvätt att det efterföljande tvättillfället blir rejält mycket enklare!

Biltvätt under sommaren

Handtvätt av bilen väcker ofta frågor om hur de rengöringsmedel och kemikalier som används vid biltvätt har negativ miljöpåverkan. Även våra kunder har lyft frågan, så vi tänkte klargöra hur biltvätt kan påverka miljön.

SE HÄR: Att tänka på om man tvättar bilen hemma

Glöm heller inte bort att njuta av sommaren! När vädret är rätt är bilvård en riktigt rolig aktivitet. Kom bara ihåg att även om borsttvätt gör att du slipper svetten så lär du ändå bli kallsvettig när du inspekterar lacken för repor efter varje tvätt. Att tvätta bilen med borste, till exempel i tvätthall, har långt större nackdelar än fördelar. Vi har skrivit en artikel om just "varför du inte ska tvätta bilen i maskintvätt", läs gärna den också.

Behöver du rengöringsmedel och andra tillbehör till biltvätten, så har vi ett stort utbud av detta i vår webbutik. LYCKA TILL MED DIN VÅRTVÄTT // AUTODUDE!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.