Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Torka bilen - Därför ska du göra det!

Varför ska man torka bilen efter tvätt?

Att torka bilen kan för många låta som en onödig uppgift efter tvätt, men det är faktiskt en av de viktigaste stegen inom bilvården. Genom att noggrant torka av bilens ytor efter tvätt kan du undvika en mängd problem och upprätthålla dess skönhet och skydd. Oavsett om du är ute efter att ge din bil en spegelblank finish eller helt enkelt vill hålla den ren och skyddad från miljöföroreningar, är det avgörande att torka den ordentligt.

Vattendroppar som lämnas kvar på lacken kan snabbt dra åt sig damm, pollen och andra föroreningar från luften, vilket resulterar i fula fläckar och smutsiga ytor. Det är som att låta din nytvättade bil dras igenom smutsen igen, vilket motverkar hela tvättprocessen. Dessutom kan vattendropparna som torkar på egen hand lämna kvar mineraler och avlagringar från vattnet, vilket resulterar i kalkfläckar på lacken. Dessa fläckar kan vara mycket svåra att få bort och kan kräva mer arbete och tid för att åtgärda.

Genom att ta dig tiden att noggrant torka av bilen efter varje tvätt kan du undvika dessa problem och hålla lacken i bästa möjliga skick. Inte bara kommer din bil att se bättre ut, den kommer också att vara bättre skyddad mot rost, korrosion och andra skador på lång sikt. Så även om det kan verka som en liten och obetydlig uppgift, är det viktigt att inte underskatta värdet av att torka av din bil ordentligt. Det är ett enkelt steg som kan göra en stor skillnad för din bils utseende och hållbarhet över tid.

Fördelar med att torka bilen efter tvätt

 • Förhindra vattenfläckar: När vatten torkar på bilens yta kan det lämna kvar mineraler och föroreningar som kan orsaka fläckar. Genom att torka av bilen noggrant minskar du risken för vattenfläckar och håller lacken i ett bra skick.

 • Förebygga rost: Om vatten tillåts att stanna kvar på metall- och järndelar under en längre tid kan det leda till korrosion och rostbildning. Genom att torka av bilen avlägsnar du vattnet och minskar risken för uppkomsten av rost och korrosion.

 • Förbättra utseendet: En torr och glänsande bil ser bättre ut än en som är täckt av vattenfläckar och smuts. Genom att torka av bilen efter tvätt får du en blank och snygg yta som gör att din bil ser välvårdad och professionell ut.

Olika sätt att torka bilen

När det kommer till att torka bilen finns det en rad olika alternativ och metoder att välja mellan. Traditionellt sett har semsskin varit en populär metod för att avlägsna vatten, men på senare tid har flera nya produkter och tillvägagångssätt dykt upp för att göra torkningen mer effektiv och minska risken för torkrepor.

 • Torkduk: Produkter av mikrofiber spelar en stor och viktig roll inom bilvården, från allmän rengöring och polering till torkning. En torkduk av mikrofiber är ett populärt val för att torka av bilen eftersom mikrofibern har egenskaper som både är skonsamma och effektiva när det gäller att absorbera vatten. Torkdukar av mikrofiber är vanligtvis större och tjockare än en traditionell mikrofiberduk för att maximera vattenabsorptionen. En storfavorit i vårt sortiment är King Carthur Black Diamond, som har en vikt på 1800 g/m², vilket möjliggör absorption av upp till 4 liter vatten. Även om mikrofiber är ett otroligt skonsamt material finns en liten risk för torkrepor om lacken inte är helt ren. Det är viktigt att komma ihåg att alltid torka från topp till botten för att minimera risken för repor om ytan inte är helt ren.

=> SE HELA SORTIMENTET AV TORKDUKAR HÄR <=

Tips! För att underlätta torkningen och göra den skonsammare kan snabbvax, även känt som Quick Detailers, sprayas på duken innan avtorkningen som ett torkstöd. Detta gör att duken blir mer smidig och minskar risken för torkrepor samtidigt som det ger lacken extra glans och skydd. Detta bidrar också till att förlänga tiden mellan tvättar och skyddar lacken mot smuts och föroreningar.

 • Elektrisk biltork: Ett av de mest effektiva sätten att uppnå en helt torr yta är genom användning av en elektrisk biltork. En elektrisk biltork använder varm komprimerad luft för att blåsa bort överflödigt vatten från bilens yta och är särskilt användbara för att nå svåråtkomliga områden samt för att snabbt och effektivt torka av bilen. Biltorkarna levereras med olika munstycken som möjliggör anpassning av luftströmmen efter olika ytor och svåråtkomliga områden på bilen. Användningen är otroligt enkel och det är det skonsammaste alternativet för bilens lack, då risken för repor eller skador är minimal. Det är dock viktigt att använda dem på rätt sätt och att hålla munstycket en bit bort från lacken för att undvika skador. I vårt sortiment erbjuder vi olika alternativ av elektriska biltorkar, från handhållna och mer portabla varianter till större maskiner med högre effekt.

=> SE HELA SORTIMENTET AV BILTORKAR HÄR <=

 • Torkblad: Torkblad eller vattenblad är ett smidigt och effektivt verktyg för att snabbt avlägsna överflödigt vatten från bilens yta efter tvätt. Precis som namnet antyder är det ett blad tillverkat av mjuk plast, liknande torkarbladen som används på framrutan på bilen. Vanligtvis är dessa tillverkade av silikon eller annan mjuk plast och har en flexibel och tunn design som möjliggör anpassning efter bilens konturer. Även om det här är ett snabbt och smidigt sätt att torka lacken kan små vattendroppar kvarstå, varför det oftast fungerar som ett komplement till användningen av en mikrofiberduk för att uppnå en helt torr yta. Du hittar torkblad här.

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.