Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

SÅ TAR DU HAND OM BÅTEN - Steg för steg

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡
 
Vi på Autodude har ett enormt sortiment av bilvård, men vårt produktutbud innehåller även många produkter som riktar sig mot båten. Att tvätta båt kan vid första tanke låta som något jobbigt, inte minst med tanken på att storleken på ytorna kan uppfattas som enorma, vilket leder till att det kan ta lite längre tid. Men med rätt tillbehör och produkter så blir båtvården mycket enklare, effektivare och sammanfattningsvis roligare! I denna guide tänkte vi visa dig hur du tar hand om din båt på rätt sätt. 
 

Tvätta båten - så gör du! 

 1. Säkerställ att dräneringshål & självlänsar är rena från löv, skräp och övrig lös smuts.
 2. Applicera ett förtvättsmedel med hjälp av en Foam Lance* över hela båten. Låt verka några minuter utan att medlet får torka in.
 3. Spola av förtvättsmedlet med vatten. 
 4. Dosera schampo enligt anvisningarna på förpackningen i en tvätthink.
 5. Skura båten med en svamp, borste eller allra helst en skonsam tvätthandske som minimerar risken för tvättrepor. Du kan även använda dig av en mikrofibermopp för att enklare kunna arbeta med större ytor.
 6. Spola av schampot med vatten. 

*Att tvätta med Foam Lance och ett förtvättsmedel sparar mycket tid och rengör effektiv båtens ytor från organisk smuts, vilket kommer ta bort mycket av den värsta organiska smutsen, alltså smuts från djur, växter och alger! 

=> LÄS MER OM HUR DU TVÄTTAR MED FOAM LANCE <=

=> HANDTVÄTTA RÄTT - SÅ GÖR DU! <=

Produkter för effektiv tvätt av båt

Tvätta båten - under vattenlinjen 

Under vattenlinjen på båten samlas det organisk smuts som blir som en brun/gul hinna, detta är organisk smuts/alger. Denna typen av smuts får du enklast bort med ett skrovrengöring, som smidigast appliceras med hjälp av en tryckspruta.

 1. Applicera skrovrengöring över smutsen.
 2. Arbeta in medlet med hjälp av en svamp eller borste.
 3. Låt verka några minuter. 
 4. Skölj av! 
 5. Vid envis smuts eller rejält missfärgade ytor, kan tvättstegen behöva upprepas.

Vi rekommenderar följande produkter. 

Havstulpaner

Havstulpaner kan vara riktigt svåra att få bort, men med rätt medel så släpper även dessa från båtens yta. På ostkusten och i insjöar kan det behövas rengöras en eller ett par
gånger per sommar. Dessa kan man antingen skrubba bort med en hård borste, eller lösas upp med produkter som innehåller oxalsyra.
Vi rekommenderar dessa produkter. 

När det kommer till rengöring av båt så brukar vi rekommendera att man analyserar vilken typ av smuts det är man vill få bort, och utefter det välja 
vilket medel man använder. För smuts som är baserat på organisk smuts, såsom djur, växter, alger och fågelbajs så är det alkalisk avfettning som ska användas. 
Är smutsen baserad på olja, som exempelvis kan finnas i motorrum eller andra oljiga utrymmen så rekommenderar vi en tjärlösare eller kallavfettning. 
Har du en vit båt som gulnat kallas det att den oxiderat, det kan den ha gjort pga ex kalk (från snäckor) eller järn i vattnet. För att rengöra båten från denna gulnad är ett förtvättsmedel med ett pH-värde över 7 som du ska kika efter. 

-> SE SORTIMENTET FÖR BÅT <-

Polering av båt - guide

 1. Tvätta av båtens skrov enligt våra anvisningar. 
 2. Använd dig av en polermaskin och applicera polermedel i lämplig grovlek i små ärtor på din trissa och sprid ut polermedlet på ytan. 
 3. Starta poleringen på låga varv (låg hastighet) och dela in ytan i rutor/sektioner på ungefär 70 x 70 cm. På detta sätt så kan du arbeta dig över ytorna på ett strukturerat sätt. 
 4. Öka hastigheten på din polermaskin och se till att du har tillräckligt med polermedel i trissan. Arbeta med maskinen både vågrätt och lodrätt. 
 5. Torka av överflödigt medel med en mikrofiberduk eller trasa. 

Tips: Använd ett polermedel med inkluderat skydd för ett riktigt tidseffektivt resultat! Tar bort defekter och lämnar ett hållbart skydd! 

-> TILL PRODUKTEN <-

-> LÄS VÅR GUIDE FÖR POLERING <- 

Populära produkter för båtpolering

Kompletta polerpaket - innehåller allt du behöver! 

Polera metall & aluminium 

Har du ytor av metall eller aluminium som mattats av eller har tråkiga fläckar kan en polering vara lösningen. Då är det ett polermedel för metall som du ska använda.

=> LÄS MER OM POLERING AV METALL & ALUMINIUM <=  

Skydd av båt - hur ska man tänka?

Det traditionella sättet att skydda sin båt mot påfrestningar från omgivningen har varit att behandla den med ett båtvax. Idag finns det flera olika typer av skydd och framförallt flera olika sätt att applicera dem på.  

Övrigt

Det är enkelt att glömma resten av båten, men det är lika viktigt för att ge din båt ett så långt liv som möjligt. Det finns flertalet produkter för rengöring och skydd av trädäck, interiör, glas, plexiglas & sufletter. 

Produkter för rengöring & skydd av insidan av båten: 
Produkter för rengöring & skydd av trädäck: 

Produkter för rengöring och skydd av suflett & tygtak:
 
Produkter för rengöring och skydd av läder & skinn:

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.