Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Lädervård

Läderinteriör – hållbart och snyggt med rätt skötsel

Läder är ett ytmaterial som är hållbart, snyggt och har ett exklusivt utseende. Experter uppskattar att tåligheten är upp till fyra gånger högre än andra textilier. För att hålla lädret helt, rent och mjukt behövs rätt sorts skötsel och underhåll.

Vi har tittat på egenskaperna hos olika typer av läder för att ta reda på hur varje sorts läder ska behandlas på rätt sätt.

Ytbehandlat eller inte?

Innan du följer våra instruktioner behöver vi reda ut vad "läder" egentligen är. Alternativen är ytbehandlat läder eller "äkta" läder – d.v.s. läder utan ytbehandling, som dock kan vara antingen konstläder eller riktigt skinn.

Om lädrets yta har behandlats kan det inte skötas på samma sätt som "äkta" läder. Äkta läder är dock vanligare att man hittar på möbler eller i kläder än i bilens interiör.

Nuförtiden används ytbehandlat läder i nästan alla bilar med läderinteriör. En helt obehandlad yta hittar man sällan. Äkta läder, alltså skinn, används oftast i mer exklusiva bilar (t.ex. sportbilar, BMW 7-serien, Audi A8, Mercedes S-serien, osv).

Ytbehandling förlänger lädrets slitstyrka nämnvärt, och av den anledningen är det logiskt att det används på ytor som utsätts för stort slitage, t.ex. på bilsäten. Dessutom är ytbehandlat läder betydligt billigare än äkta skinn.

Rengöring, uppfräschning, skötsel och skydd av läder

Läder sköts på olika sätt beroende på om det är ytbehandlat eller inte.

 • Äkta läder kan behandlas med läderbehandlingsmedel eftersom lädrets porer absorberar medlet på ett naturligt sätt, vilket återställer lädrets ursprunliga struktur.

  
  
 • Ytbehandlat läder har ett övre lager polyuretan som täpper till porerna och hindrar medlet från att absorberas in i lädret. Det är därför helt onödigt att behandla ytbehandlat läder. Om det vill sig illa kan det få lagret av polyuretan att "smälta" ihop med lädret. 

Obehandlat "äkta" läder finns i en mängd olika varianter - anilinläder (nappa), nubuck och mocka. Ingen av dessa har en ytbehandling från start (lack). 

Ytbehandlat läder har däremot ett lager med färg eller lack. Dessa lädertyper har en bättre hållbarhet och lämpar sig väl för ytor som utsätts för påfrestningar. Den absoluta majoriteten av läder som används i interiörer i bilar idag är ytbehandlade. I dessa fall ska en behandling för att återuppliva lädret användas. 

Här hittar du alla Autodudes lädervårdsprodukter!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.