Autodude

Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 900

Butikens öppettider: Mån-Tors 10-18, Fre 10-17

Tvätt, rengöring och behandling av bilens aluminiumfälgar

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Bilens fälgar utsätts för de allra tuffaste påfrestningarna. Eftersom hjulen har närmast kontakt med vägen utsätts de också för mycket föroreningar såsom tjära, vägsalt, flygrost och bromsdamm. Om man inte tar bort denna smuts riskerar fälgarna att korrodera och ta skada, speciellt här i Sverige där förhållandena är riktigt tuffa.

Vid rengöring av fälgarna är det viktigt att man väljer rätt rengöringsmedel och använder rätt metoder. I princip kan man säga att hjulen ska rengöras efter samma steg som när man tvättar hela bilen, det vill säga, förtvätt, flygrostborttagning, tjärborttagning (kallavfettning), handtvätt och skydd (vax). Det finns syrabaserade rengöringsmedel för fälgarna som kan ta bort båda flygrost och tjära samtidigt. Även om dessa kan vara effektiva är de inte helt enkla och säkra att använda. Hamnar medlet på en yta som inte är resistent så kan ytan skadas. Vi rekommenderar i stället att i första hand använda två medel, ett flygrostlösningsmedel samt ett tjärborttagningsmedel, dvs. en kallavfettning. Dessa är enkla att använda och svåra att göra fel med.

Även den mest envisa smutsen som sitter på fälgarna är enkel att ta bort med Autodudes produkter!

En grundling rengöring och behandling av fälgarna är rekommenderat att göra åtminstone på hösten och på våren, när du byter däck. Detta kommer göra det svårare för smuts att fastnar på hjulen. Dessutom blir däckbytet mycket mer bekvämt när hjulen är rena, och framtida tvättar blir mycket enklare när fälgarna har ett bra skyddande vax- eller förseglingslager.

Autodudes guide för rengöring av fälgar:

Här nedan går vi igenom lite tips och förklarar hur man ska använda produkter vid rengöring och behandling av fälgarna. Kontrollera alltid bruksanvisningen på produkten du ska använda.

 1. Lägg fälgarna på ett underlag som inte riskerar att repa däcken. Använd till exempel några träplankor eller en gammal matta.
 2. Förtvätta hjulen mycket noggrant! Gärna med foam lance och använd också ett lösningsbaserat rengöringsmedel med en högtryckstvätt, så att lös smuts och gammalt vax avlägsnas från fälgen. Fälgarna är bra att tvätta i samband med ett däckbyte.
 3. Se till att fälgen är torr. Torka gärna därför torrt med en mikrofiberduk eller blåstork innan du sprayar rengöringsmedel. Spreja därefter flygrostlösningsmedel på fälgen och låt det verka så länge som möjligt, cirka 5-15 minuter. Låt inte medlet torka på ytan.
 4. Man kan vid behov öka effekten av flygrostlösningsmedlet genom att använda sig av en borste eller pensel. Välj en mjuk sådan för att undvika uppkomst av nya repor. Fördela ut medlet försiktigt över hela fälgen och missa inte bulthålen.
 5. Skölj noggrant bort flygrostlösningsmedlet. Upprepa behandlingen vid behov.
 6. Se till att fälgen är torr (igen). Torka gärna därför torrt med en mikrofiberduk innan. Spreja kallavfettning (tjär- och asfaltsborttagning) på fälgen och låt medlet verka så länge som möjligt, cirka 5-15 minuter. Låt inte medlet torka på ytan. Finns det limmade balanseringsvikter ska du undvika kontakt med dessa eftersom kallavfettning ofta även är effektivt mot lim och därför även kan lösa upp limmet för vikterna.
 7. Skölj noggrant bort kallavfettningen. Om inte all smuts har avlägsnats vid detta stadie kan man använda sig av rengöringslera (Clay bar) för att ta bort den allra envisaste smutsen. Hur man använder rengöringslera kan du läsa här.
 8. Handtvätta hjulen med antingen ett lösningsbaserat rengöringsmedel eller ett bilschampo. På så sätt får du bort eventuella medelrester från flygrostlösaren och kallavfettningen. Det ger en så ren yta som möjligt och därmed en bra fästyta för fälgvax eller fälgförsegling.
 9. Vill man så kan man även polera fälgarna för att ta bort repor och eventuella defekter. Polera sektionsvis och med lämpliga metoder och tillbehör. Här kan till exempel en polerboll vara till stor hjälp. Om du har olackerade fälgar (de flesta är lackerade), använd ett polermedel som är framtaget för metallpolering. För lackerade fälgar så funkar ett "vanligt polermedel" bra (samma som till bilens lack).
 10. Slutligen, skydda fälgen! Man kan använda sig av antingen ett syntetiskt vax, fälgvax eller fälgförsegling. Innan förseglingen appliceras bör fälgen poleras. Naturliga vaxer klarar inte riktigt av att stå emot värmen som uppstår vid bromsning, därför är det bättre att använda ett syntetiskt för längre hållbarhet.
 11. Hur man applicerar försegling eller vax kan man läsa i separata instruktioner, t.ex. här. Ett tips är också att samtidigt applicera däckglans på däcken.
 12. Njut av dina rena fälgar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Användbara produkter i detta steg:

Nya produkter

Produkter utvecklas och förbättras ständigt - precis som vårt produktsortiment - Hos oss hittar du både de senaste produkterna och klassiska favoriter från flera välkända varumärken.

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger order löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag.

100% Nöjd Kund-garanti

Beställ nu och testa produkten hemma. 100% Nöjd kundgaranti! Öppet köp i 30 dagar med fri retur och byte. Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt på order över 1199 kr

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.