Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Polermaskiner - Skillnad mellan Oscillerande och Roterande

Polermaskin - Vad är det?

Med en polermaskin kan man ta bort repor från lacken. En repa är ett urgröpt spår där det saknas lack. Genom polering så slipar man bort ett mycket tunt lager av lacken runt repan på lacken. Repan, det vill säga det urgröpta spåret, hamnar åter igen i samma nivå som resten av lacken. Repan är borttagen och lacken återställd.

Polermaskiner finns i olika fysiska storlekar, priser och utföranden. Det kan tyckas vara ganska svårt och krångligt för nybörjaren, men det är det egentligen inte. De mindre maskinerna är framtagna för smådetaljer och de större maskinerna är för stora ytor. De allra billigaste är billiga av lite olika anledningar. Det är stor skillnad på byggkvalitét, vibrationer och hållbarhet, vilket påverkar både slutresultatet på lacken, men även på dig som användare. Det finns massvis av olika tillbehör till polermaskiner, vilka är framtagna för olika material, underlag och repor.

En polermaskin är något man investerar i och är tänkt ska användas under många timmar i garaget. Välj en maskin av hög kvalitét. Både din bil och din kropp kommer att tacka dig. En billig polermaskin av lägre kvalitét, är inte lika effektiv,  har inte samma livslängd och skapar mycket fler vibrationer. Vibrationer är inte nyttigt för din kropp och något du kommer känna av efter några timmar i garaget. På Autodude säljer vi bara pålitliga polermaskiner av hög kvalitét!

Enkelt uttryckt så kan man dela in polermaskiner i två olika typer, roterande och oscillerande. Det som skiljer är hur polertrissan rör sig när man polerar. En roterande maskin roterar endast centrerad runt sin egen axel. En oscillerande maskin roterar i en ojämn cirkulerande rörelse, där polerhuvudet åker från sida till sida samtidigt som den roterar. Lite som jordens omloppsbana kring solen.

Sen finns det två olika typer av oscillerande polermaskiner, tvångsroterande och friroterande. Skillnaden mellan dessa är att den tvångsroterande är kuggdriven, vilket gör att den roterar tillsammans med den oscillerande rörelsen i ett jämt förutbestämt spår som inte går att påverka. Även om du sätter högt tryck på maskinen ner mot lacken, så rör den sig i samma rörelsemönster.

I den friroterande oscillerande polermaskinen slutar trissan att rotera när du lägger tillräckligt mycket tryck på maskinen ner mot lacken (den oscillerande rörelsen fortsätter). Det säkraste valet för en nybörjare är en fritt roterande oscillrande polermaskin, eftersom det är svårt att göra någon skada på lacken av misstag.

Roterande polermaskiner

En roterande polermaskin är populär för grova polerarbeten när man har lite djupare repor. På grund av dess effektivitet är de lite svårare att hantera korrekt och kräver en del träning. När du väljer en roterande maskin ska du titta på den lägsta hastigheten, vilket bör vara runt 600-700 varv per minut, för att säkerställa en perfekt finish. Det är även bra att välja en med varvtalsreglering, som håller varvtalet konstant oavsett tryck mot lacken. Fördelar med roterande är att de är effektivare och vibrationsfria.

Oscillerande polermaskiner (även kallad Dual Action - DA)

De största skillnaderna på de olika oscillerande maskinerna är "kastet" på den oscillerande rörelsen. De flesta maskinerna har ett kast mellan 6-21 mm. Enkellt uttryckt så kan man säga ju större kast, desto snabbare ger maskinen resultat. Det går snabbare att köra över en stor yta, men samtidigt avverkar de inte lika snabbt. Oscillerande maskiner är mindre effektiva än de roterande, men de är lättare att få ett bra resultat med, speciellt för nybörjaren samt på mörka ytor där det är lättare att se defekter om man har fuskat. När du använder en oscillerande maskin ska du tänka på att starta och stoppa maskinen på ytan. Den största fördelen med oscillerande polermaskiner är att de är enkla att använda och svåra att göra misstag med. Nackleden är att de vibrerar mer än roterande maskiner.

Hologram, polerrosor och bränd lack - Vad är det?

Hologram, även kallat polerrosor, är "körspår" i lacken. Det är ojämnheter i lacken där man gjort nya mikrorepor vid polering. Får man hologram så har man fuskat, man har inte gett poleringen den tid det ska ta. Man har garanterat använt en roterande polermaskin. Samtidigt som den roterande maskinen är mer effektiv än den oscillerande, så är den också mindre förlåtande. Om man fått hologram, så har man antingen polerat för djupt, för länge eller för snabbt på ett ställe utan att avsluta på rätt sätt. För att ta bort hologram så måste man avsluta men en försiktig, mild och ytlig slutpolering. Utan tryck och med en så fin kombination mellan polertrissa och polermedel som möjligt. Med en oscillerande polermaskin går det inte att få hologram, då maskinen aldrig roterar i samma bana.

Bränd lack är något som man hör ganska ofta, men ser väldigt sällan. Det går att bränna lacken, men det är väldigt svårt att råka bränna den, därför är det egentligen inget man ska behöva oroa sig för. När man polerar så skapar friktionen mellan polertrissan och lacken värme. Lacken bränns när man polerar på ett och samma ställe under längre tid och högt tryck. Lacken blir för varm. Att bränna lacken är svårt, men går om man vill och egentligen bara med en den effektivare roterande maskinen. Med den mer förlåtande oscillerande polermaskinen är det omöjligt att bränna lacken, då man inte kommer upp i tillräcklig värme. Så vi tycker det är onödigt att oroa sig för bränd lack när man polerar då det är så sällsynt. Men har man en roterande polermaskin är det bra att vara medveten om det när man polerar. Använder du en oscillerande polermaskin finns det ingen risk att du bränner lacken.

Jag har aldrig polerat innan, hur gör jag och vad ska jag välja?

Våga prova. Gör det enkelt. Vi rekommenderar att börja med en oscillerande polermaskin. Med denna är det svårt att göra misstag och hur du än polerar så kommer det bli bättre än innan. Vi rekommenderar att investera i ett komplett poleringspaket. I dessa så medföljer allt som behövs för att komma igång. Börja med den mildaste kombinationen mellan polertrissa och medel. Biter det inte på reporna så växla upp till en grövre trissa, räcker det inte så prova med ett grövre polermedel. Du lär dig grunderna väldigt snabbt. Våra kompletta poleringspaket hittar du här.

=> Se Autodude's polermaskiner här!

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

  • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
  • 60 dagars öppet köp med fri retur
  • Säkra betalningsalternativ
  • Snabb leverans 1-2 dagar
  • Billig frakt
  • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
  • Obs! "Hämta hos ombud eller i paketbox"

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.