Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Handtvätta med tvätthandske

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Att handtvätta bilen är steget där man med hjälp av ett rengöringsmedel mekaniskt tar bort den lösa smutsen från ytan. Handtvättningssteget är precis som förtvätten, viktigt att genomföra på rätt sätt för att undvika att skapa nya repor. Använd aldrig en tvättsvamp. När man använder en tvättsvamp så ligger smutsen kvar på ytan av svampen och den gör nya repor när den dras över lacken. Vi rekommenderar istället att använda en tvätthandske. En tvätthandske låter istället smutsen åka in i dess material och ligger inte kvar på ytan som ett sandpapper. Även om man minimerar risken för att skapa nya repor vid användning av tvätthandske så ska man vara försiktig. Det är ingen garanti för en repri tvättmetod.

Vid handtvätt är det viktigt att du använder rätt rengöringstillbehör. Det överlägset bästa alternativet är att använda sig utav en tvätthandske istället för en tvättsvamp. En tvätthandske har egenskapen att den är högabsorberande och också väldigt skonsam mot ytan. Smutsen som lossnar från ytan åker in i dess material istället för att som tex. hos en tvättsvamp, bli fastklämd emellan och skapa samma effekt som ett sandpapper. Vi rekommenderar att använda en handske av lammull. Där det inte är möjligt, tex. vid rengöring av bilens fälgar, försök istället att använda en mikrofiberhandske.

Vid val av rengöringsmedel under handtvätten kan man för enkelhetens skull dela in dem i två olika kategorier. Det ena är rengöringsmedel med starkare lösningseffekt som rengör på djupet. Dessa används när man ska genomföra en komplett, grundlig rengöring och behandling för bilen. Dessa rengöringsmedel tar bort "allt" inklusive det gamla vaxet. Motsatsen till dessa lösande rengöringsmedel är bilschampon, vilka istället är mycket skonsamare mot den vaxade ytan. Bilschampon rekommenderas att användas vid underhållstvätt och inte när du tänker genomföra en komplett grundlig rengöring och behandling av bilen.

Två tvätthinkar -principen
("2 bucket method","2BM" )

När man tvättar och bara har en hink, så sköljer man ur tvätthandsken tillsammans med rengöringsmedlet. Detta gör att du tillför smuts, grus och andra lösa partiklar till din rengöringsvätska. Efter sköljningen av handsken, finns fortfarande smuts kvar på tvätthandsken som sedan återigen hamnar på din bil. Använder man en hink går det inte att få en helt ren tvätthandske. Använder man sig istället av två hinkar när handtvättar får man en mycket renare tvätthandske. Den första hinken med vatten används för att skölja tvätthandsken. När tvätthandsken är sköljd, kramas vattnet ur och sedan sänks den i den andra hinken med rengöringsmedlet.

Använd alltid smutssamlande raster i båda hinkarna. Med ett raster, även kallat grit guards, sjunker smutsen till botten och stannar kvar där. Använder du dig av två hinkar med raster, så minimerar du risken att få med dig smuts tillbaka till bilens lackade yta.

Autodude's handtvättsguide

 1. Förvätta bilen ordentligt.
 2. Späd ut rengöringsmedlet efter tillverkarens instruktioner. Generellt brukar ca. 10 liter utspädd vätska räcka till en vanlig personbil. Kom ihåg att använda dig av två hinkar med raster (grit guards) i botten.
 3. Börja med att rengöra bilens renaste ytor först, tex. motorhuv och tak. Avsluta med de allra smutsigaste.
 4. Undvik cirkulära rörelser när du tvättar. Försök istället att ha raka rörelser med tvätthandsken. När tvätthandsken är smutsig. Rengör den ordentligt i första hinken (sköljhinken). Krama ur vattnet och doppa den sedan i andra hinken med rengöringsmedlet.
 5. Låt inte rengöringsmedlet torka från ytan. Om du inte hinner tvätta hela bilen i en omgång, dela då istället in bilen i olika delar och spola av emellanåt. Spola av hela bilen en extra gång.
 6. Torka bilen torr med en torkduk. Torkduken dras försiktigt över hela bilens ytan.

Användbara produkter i detta steget

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.