Autodude

Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 900

Butikens öppettider: Mån-Tors 10-18, Fre 10-17

Clay bar, lera och smörjmedel

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Lera, eller så kallad Clay Bar, är en viktig del i den grundliga rengöringen. Leran tar bort små partiklar och ojämnheter som har fastnat i bilens lack. Det kan till exempel vara asfaltsfläckar, kåda, tjära eller flygrost som tidigare steg i biltvätten inte lyckats avlägsna. De små partiklarna eller ojämnheterna kan man känna med fingrarna, och i värsta fall kan ytan kännas som sandpapper. Det är ofta området kring hjulen som behöver rengöras med hjälp av lera. Efter att du har använt lera kan du gå vidare till vaxning eller polering av bilen. Det är bra att rengöra fordonet med lera åtminstone två gånger per år.

Att använda sig av lera är ett mekaniskt sätt att rengöra bilens yta, och alla leror fungerar på samma sätt, nämligen att leran effektivt och skonsamt tar bort smutsen utan att repa lacken. Clay bar finns i olika hårdheter – det skonsammaste och enklaste är att använda en mjuk variant. Oftast är mjuk lera tillräcklig, men ibland kan det krävas hårdare lera för bästa effekt. Clay bar kräver vanligtvis sitt egna smörjmedel så att den glider lätt utan att repa lacken. En del kan användas med vanligt vatten.

Var noga med att inte gnida leran direkt mot ytan, utan att försiktigt glida den ovanpå smörjmedlet. Efter behandling med lera är ytan helt fri från föroreningar och ojämnheter. Det är stor skillnad mellan behandlad och obehandlad yta.

=> HÄR KAN DU SE AUTODUDES LEROR OCH SMÖRJMDEDEL

Autodudes Clay-guide

Här nedan går vi igenom lite tips och förklarar hur man ska använda lera. Kontrollera alltid bruksanvisningen på produkten du ska använda.

 1. Tvätta bilen ordentligt och avlägsna flygrost och tjära innan du börjar (se separat instruktion i menyn till vänster).
 2. Områden som har behov av en behandling med lera kan du hitta genom att känna med fingret på ytan. Om bilen aldrig har blivit behandlad med lera kan det vara nödvändigt att behandla hela bilen.
 3. Storleken på leran som du behöver är ungefär samma som en pingisboll. Tryck ut leran så den blir platt. Du kan värma upp leran antingen i handen eller i varmt vatten.
 4. Börja med att spraya/applicera ett smörjmedel på ett litet område som ska behandlas. Det finns flera smörjmedel som man kan använda till detta, men man kan även använda tvättmedel/schampo eller quick detailer/snabbvax.
  Att använda vatten kan fungera, men vi rekommenderar att använda smörjmedel.
 5. Låt nu leran glida försiktigt fram och tillbaka på den smorda ytan utan att trycka leran mot lacken. Låt leran göra jobbet.
  Använd mycket smörjmedel så att leran glider så lätt som möjligt.
 6. När lerans yta är smutsig kan du baka in smutsen i leran och sedan fortsätta igen med en ren yta.
 7. Jämför behandlad och obehandlad yta och känn om det fortfarande finns smutspartiklar som ska tas bort. Om ytan känns helt len och blank kan du gå över till nästa område.

VIKTIGT! Om leran hamnar på marken/golvet, släng den genast! Lera som har legat på backen är alltid smutsig och ska aldrig användas. Det kan då orsaka repor i lacken. Även det är en anledning till att man ska använda små bitar av leran i taget istället för hela biten på en gång.

Nya produkter

Belysning och kringutrustning utvecklas ständigt - så även vårt produktsortiment. Från oss hittar du marknadens mest kraftfulla och effektiva portabla belysning.

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger order löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag.

100% Nöjd Kund-garanti

Beställ nu och testa produkten hemma. 100% Nöjd kundgaranti! Öppet köp i 30 dagar med fri retur och byte. Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt på order över 1200 kr

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.