King Carthur
ValetPRO
Soft99
Dodo Juice
Collinite
Gtechniq
Rupes
Sonax
Meguiars
Autoglym
Padboys
Mothers
Dr Dirt
Gyeon
tershine
Wheel Woolies
Bilt Hamber
Mirka
Chemical Guys
Angelwax
Furniture Clinic
Menzerna
Flex
Tokya
Poorboys
Kränzle
Nilfisk
Kwazar
Selaclean
Rain-X
Trico
QUIXX
Simoniz
Nanolex
Auto Finesse
Kärcher
Turtle Wax
Armor All
Macserien
Mafra
Shine Mate
Little Joe
Grace Mate Poppy

Frakt från:

59kr

 

Fri frakt vid
order från 1200kr:

0kr


Fri retur (60 dagar):

0kr

Handtvätta bilen på rätt sätt med tvätthandske

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Att handtvätta bilen är steget där man med hjälp av ett rengöringsmedel mekaniskt tar bort den lösa smutsen från ytan. Handtvättningssteget är, precis som förtvätten, viktigt att genomföra på rätt sätt för att undvika att skapa nya repor. Använd aldrig en tvättsvamp. När man använder en tvättsvamp ligger smutsen kvar på ytan av svampen och skapar nya repor när den dras över lacken. Vi rekommenderar i stället att använda en tvätthandske. En tvätthandske absorberar smusten i dess material, så att den inte ligger kvar på ytan som ett sandpapper. Även om man minimerar risken för att skapa nya repor vid användning av tvätthandske ska man självklart vara försiktig ändå – det är ingen garanti för en repfri tvättmetod.

"Använd aldrig en tvättsvamp"

Vid handtvätt är det viktigt att du använder rätt rengöringstillbehör. Det bästa alternativet är att använda sig av en tvätthandske i stället för en tvättsvamp. En tvätthandske har egenskapen att den är högabsorberande och väldigt skonsam mot ytan. Smutsen som lossnar från ytan absorberas av dess material, i stället för att som hos en tvättsvamp ligga kvar på ytan och skapa samma effekt som ett sandpapper. Vi rekommenderar att man använder sig av en tvätthandske i mikrofiber när man gör en grundlig rengöring av fordonet, då de i regel står emot starkare kemikalier bättre än tex. Lammulls-tvätthandskar. Vid rengöring av riktigt smutsiga ytor, t.ex. av bilens fälgar, försök även där att i stället att använda en tålig mikrofiberhandske eller en fälgborste.

Vid handtvätt av bilen bör du använda dig av ett bilschampo. Det finns två huvudsakliga typer av bilschampon, neutrala och vaxschampon. Vaxschampon innehåller (som namnet avslöjar) vax, ofta karnauba. Om du planerar att vaxa bilen efter tvätten är det lika bra att använda ett neutralt schampo, medan vaxschampon är en snabbare 2-i-1-lösning, som dock inte ger lika lång hållbarhet som ett vanligt vax. Det går även att använda lösningsmedelsbaserade förtvättsmedel för att få en ännu djupare rengöring, till exempel om du vill ta bort ett gammalt vaxlager.

Två tvätthinkar -principen
("2 bucket method"/"2BM" )

När man tvättar med endast en hink sköljer man ur tvätthandsken tillsammans med rengöringsmedlet. Detta gör att du tillför smuts, grus och andra lösa partiklar till din rengöringsvätska. Efter sköljningen av handsken finns fortfarande smuts kvar på tvätthandsken som sedan återigen hamnar på din bil. Använder man en hink går det inte att få en helt ren tvätthandske. Använder man sig i stället av två hinkar när handtvättar får man en mycket renare tvätthandske. Den första hinken med vatten används för att skölja tvätthandsken, och när tvätthandsken är sköljd kramas vattnet ur och sedan sänks handsken ner i den andra hinken med rengöringsmedlet.

Använd alltid smutssamlande raster i båda hinkarna. Med ett raster, även kallat grit guards, sjunker smutsen till botten och stannar kvar där. Använder du dig av två hinkar med raster minimerar du risken att få med dig smuts tillbaka till bilens lackade yta.

Autodude's handtvättsguide

  1. Förvätta bilen ordentligt.
  2. Späd ut rengöringsmedlet efter tillverkarens instruktioner. Generellt brukar ca. 10 liter utspädd vätska räcka till en vanlig personbil. Kom ihåg att använda dig av två hinkar med raster (grit guards) i botten.
  3. Börja med att rengöra bilens renaste ytor först, tex. motorhuv och tak. Avsluta med de allra smutsigaste.
  4. Undvik cirkulära rörelser när du tvättar. Försök istället att ha raka rörelser med tvätthandsken. När tvätthandsken är smutsig, rengör den ordentligt i första hinken (sköljhinken). Krama ur vattnet och doppa den sedan i andra hinken med rengöringsmedlet.
  5. Låt inte rengöringsmedlet torka från ytan. Om du inte hinner tvätta hela bilen i en omgång, dela då istället in bilen i olika delar och spola av emellanåt. Spola av hela bilen en extra gång.
  6. Torka bilen torr med en torkduk. Torkduken dras försiktigt över hela bilens ytan.

OBS! Hur du rengör bilens fälgar kan du läsa i en separat artikel här!

Användbara produkter i detta steg

TIPS! Läs gärna också vår artikel "Får man tvätta bilen hemma?"
TIPS2! Läs gärna också vår artikel "Så tvättar du bilen på 5 minuter"

Kommentera denna artikel

Visa information om Service

Tryggt att handla

Hos oss handlar du tryggt och vi erbjuder enbart säkra betalningsalternativ. Autodude är ett svensk-registrerat bolag med eget lager och yrkeskunnig personal i Stockholm.

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger order löpande och beställningar lagda före kl. 14 skickas normalt samma dag.

100% Nöjd Kund-garanti

Beställ nu och kontrollera produkten hemma. 100% Nöjd kundgaranti! Öppet köp i 60 dagar med fri retur och byte. Det ger dig ett tryggt och säkert köp.