Autodude
Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 901

Butikens öppettider: Mån-Fre 10-17, Lör 10-13

Skillnad på olika flygrostlösningsmedel

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

I stort sett dagligen hör eller läser vi kommentarer om flygrostlösningsmedel: "Samma medel i olika förpackning och till olika priser", brukar det låta. Men är det verkligen så pass enkelt? Här tänker jag förklara lite om flygrostlösare och berättar min syn på saken.

Den största delen av produkterna på marknaden innehåller en kombination av olika verksamma kemikalier, men när det gäller rostlösningsmedel är det aktiva ämnet nästan uteslutande natriumtioglykolat (sodium thioglycolate, CAS:367-51-1).

Natriumtioglykolat har utmärkta förutsättningar för bra synlighet – den bildar stabila metallkomplex, och gör det endast med järn. Denna egenskap används vid rostlösning men även vid metallrengöring.

Vid s.k. flygrostlösning eller järnborttagning sker en reaktion där natriumtioglykolatet reagerar med järnjoner (Fe2+ = en aning grön/blå och vattenlöslig. Fe3+ = rost). Slutresultatet är ett lila komplex bildat av järn och tioglykolsyra (C4H4FeO4S2), som i princip är rostlösningsmedel som järnpartiklarna har bundit sig till.

"Flygrostlösningsreaktionen" är ganska simpel och vid första anblick kan man såklart anta att alla medel fungerar ungefär likadant. Men förutom natriumtioglykolat innehåller flygrostlösningsmedel ofta alkoholbaserade rengöringsmedel, men deras funktion är snarare att verka som rengöringsmedel, alltså lossa smuts från fälgarna och hjälpa till vid borttagningen av järn/tioglykolsyra-komplexet.

Därefter letade jag fram fyra populära rostlösningsmedel och deras säkerhetsdatablad (MSDS) och jämförde de kemiska sammansättningarna, koncentrationerna och ingredienserna som angavs där. På grund av att recepten är företagshemligheter publiceras tyvärr inte de exakta koncentrationerna.

=> SE ALLA AUTODUDE'S FLYGROSTLÖSARE <=

I produkternas MSDS har följande ingredienser angetts:

ValetPRO Dragon's Breath

 • Natriumtioglykolat: 10–30% (gelform)
 • Alkoholer: (CAS:68891-38-3) 1–10%
 • Butylglykoleter: 1–10%
 • Amider: 1–10%
 • Ytaktiva ämnen: <5%

Bilt Hamber Korrosol

 • Natriumtioglykolat: 10–15%
 • Ytaktiva ämnen: <5%

Dodo Juice Ferrous Dueller

 • Natriumtioglykolat: 1–20%
 • Alkoholer: 1–10%

Sonax Extreme fälgrengöring

 • Natriumtioglykolat: 10–15%
 • Alkoholer: (CAS:126-92-1) <5%
 • Ytaktiva ämnen: <5%

Enligt mina erfarenheter (av ett tiotal rostlösningsmedel) är Dragon's Breath det medel som har visat sig vara mest effektivt, och det vittnar även informationen i MSDS:n om. Ett annat medel som passar bra för att användas på lacken är Bilt Hamber Korrosol (då det är en aning mer flytande än den gelformiga Dragons Breath, så den fungerar bättre i sprayflaska).

Som ingenjör så är kemi inte mitt allra starkaste ämne, så jag skulle gärna höra kemisters syn och kommentarer på detta. Jag har inte haft möjlighet att göra någon djupgående studie (kromatografi, MVLR-mallar etc.) Möjliga studier skulle i det fallet ha kunnat fokusera på till exempel om amid- eller sulfatbaserade rengöringsmedel har någon inverkan på slutresultatet.

Min egna slutsats är i alla fall att de flesta medel faktiskt består till största del av samma basingredienser, men som man såg ovan, i olika koncentrationer. Samma slutresultat går förmodligen att uppnå med alla medel, men vägarna dit ser olika ut. Vissa medel behöver man använda lite mer utav och andra mindre.

– Petrus Saari, 27.7.2017, Autodude Finland

"Om man läser mellan raderna så är alltså Dragon's Breath det effektivaste rostlösningsmedlet som Petrus har testat i sin studie. Detta gäller även om det späds ut, vilket bara gör medlet mer prisvärt. I princip skulle det gå att späda medlet med 1/2 vatten och fortfarande bibehålla dess effektivitet (bra tips vid lättare smuts). Det finns få medel som kan konkurrera med Dragon's Breath – vi rekommenderar det starkt." – Autodude

Enkel shopping

Hos oss betalar du tryggt och enkelt med Klarna, Swish, banköverföring och de vanligaste konto- och kreditkorten. Vi levererar även till företag med Klarna-faktura. Välj mellan hemleverans, leverans till postombud eller leverans till arbetsplatsen!

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras normalt inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger ordrar löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag. Vid mycket hög belastning kan leverans ta någon dag extra.

Tryggt & säkert köp

Vi vill att du som kund ska vara 100% nöjd med ditt köp. Därför erbjuder vi långt öppet köp med fri retur! Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt när ordervärde överstiger 1199 kr
 • Obs! "PostNord - Hämta hos ombud eller i paketbox"

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 12343 Farsta, Sweden

Org. nr: 556974-8238.

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.