King Carthur
ValetPRO
Soft99
Dodo Juice
Collinite
Gtechniq
Rupes
Sonax
Meguiars
Autoglym
Padboys
Mothers
Dr Dirt
Gyeon
tershine
Wheel Woolies
Bilt Hamber
Mirka
Chemical Guys
Angelwax
Furniture Clinic
Menzerna
Flex
Tokya
Poorboys
Kränzle
Nilfisk
Kwazar
Selaclean
Rain-X
Trico
QUIXX
Simoniz
Nanolex
Auto Finesse
Kärcher
Turtle Wax
Armor All
Macserien
Mafra
Shine Mate
Little Joe
Grace Mate Poppy

Frakt från:

59kr

 

Fri frakt vid
order från 1200kr:

0kr


Fri retur (60 dagar):

0kr

Lädervård, underhåll av läderinteriör – rengöring och skydd

Läderinteriör – hållbart och snyggt med rätt skötsel

Läder är ett ytmaterial som är hållbart, snyggt och har ett exklusivt utseende. Experter uppskattar att tåligheten är upp till fyra gånger högre än andra textilier. För att hålla lädret helt, rent och mjukt behövs rätt sorts skötsel och underhåll.

Vi har tittat på egenskaperna hos olika typer av läder för att ta reda på hur varje sorts läder ska behandlas på rätt sätt.

Ytbehandlat eller inte?

Innan du följer våra instruktioner behöver vi reda ut vad "läder" egentligen är. Alternativen är ytbehandlat läder eller "äkta" läder – d.v.s. läder utan ytbehandling, som dock kan vara antingen konstläder eller riktigt skinn.

Om lädrets yta har behandlats kan det inte skötas på samma sätt som "äkta" läder. Äkta läder är dock vanligare att man hittar på möbler eller i kläder än i bilens interiör.

Nuförtiden används ytbehandlat läder i nästan alla bilar med läderinteriör. En helt obehandlad yta hittar man sällan. Äkta läder, alltså skinn, används oftast i mer exklusiva bilar (t.ex. sportbilar, BMW 7-serien, Audi A8, Mercedes S-serien, osv).

Ytbehandling förlänger lädrets slitstyrka nämnvärt, och av den anledningen är det logiskt att det används på ytor som utsätts för stort slitage, t.ex. på bilsäten. Dessutom är ytbehandlat läder betydligt billigare än äkta skinn.

Rengöring, uppfräschning, skötsel och skydd av läder

Läder sköts på olika sätt beroende på om det är ytbehandlat eller inte.

De största skillnaderna när det gäller skötsel av behandlat och obehandlat läder är:

  • Äkta läder kan fräschas upp med läderbehandlingsmedel, eftersom porerna suger åt sig medlet så att det kan verka ordentligt.
  • Ytbehandlat läder har ett lager av polyuretan, som täpper igen porerna och förhindrar medlet från att sugas upp. Det är lönlöst att försöka fräscha upp ytbehandlat läder. Vill det sig riktigt illa kan dessa medel vid felaktig användning till och med få polyuretanlagret att "smälta".

Obehandlat, "äkta" läder finns i olika typer – anilinläder (nappa), nubuck och mocka. Inget av dessa har ett täckande färglager eller behandlingsmedel ("lack").

Ytbehandlat läder har däremot ett lager färg eller lack på sig. Dessa lädertyper är slitstarkare och passar därför bra för ytor som utsätts för påfrestningar. Den absoluta majoriteten av läder som används i bilars interiör är ytbehandlat. På dessa ska man alltså inte använda återupplivande behandlingsmedel.

Här hittar du alla Autodudes lädervårdsprodukter!

 

Kommentera denna artikel

Visa information om Service

Tryggt att handla

Hos oss handlar du tryggt och vi erbjuder enbart säkra betalningsalternativ. Autodude är ett svensk-registrerat bolag med eget lager och yrkeskunnig personal i Stockholm.

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger order löpande och beställningar lagda före kl. 14 skickas normalt samma dag.

100% Nöjd Kund-garanti

Beställ nu och kontrollera produkten hemma. 100% Nöjd kundgaranti! Öppet köp i 60 dagar med fri retur och byte. Det ger dig ett tryggt och säkert köp.