Autodude

Nordens största bilvårdsbutik!

Telefon: 08 409 08 900

Butikens öppettider: Mån-Tors 10-18, Fre 10-17

Borttagning av flygrost på bilens lackerade ytor

★ OBS! På mobilsidan öppnar du bilvårdsguidens meny uppe till vänster bredvid loggan ≡

Borttagning av flygrost ingår i bilens grundliga rengöring. Det är en bra idé att använda järnborttagning åtminstone ett par gånger om året, till exempel på våren och hösten. Du behöver inte göra detta vid varje tvätt.
Borttagning av järn görs efter förtvätt och handtvätt. Detta tar bort små järnpartiklar, även kallat flygrost, som fastnat i färgen, även de som redan börjat oxidera. Metallpartiklar är ofta orsaken till små rostfläckar i lacken och kan inte tas bort med vanliga rengöringsmedel.

Rosten avlägsnas med ett speciellt medel utvecklat just för detta ändamål som sprayas på fordonet. Medlet reagerar med järnpartiklarna, som tenderar att ändra färg och ser ut att "blöda" under reaktionen. Ibland kan man använda en pensel eller borste på de lite tuffare fläckarna. Skölj slutligen bort järnborttagningsmedlet ordentligt innan det hunnit torka. Behandlingen kan upprepas på de värsta ställena.

Borttagning av flygrost är en mycket viktig och ett avgörande steg för en grundlig rengöring av bilen.

Passa på att rengöra fälgarna med järnborttagning när du byter till sommar-och vinterdäck. Just på insidan av fälgen fastnar väldigt mycket bromsdamm (flygrost) som lätt sprids till delar av karossen. Få en helt ren fälg med flygrost-borttagningsmedel.

=> Autodude's lösningsmedel för flygrost hittar du här

Autodudes instruktioner för borttagning av flygrost

Nedan är en grundläggande fingervisning för användning av produkter som avlägsnar järn. Kontrollera alltid bruksanvisningen för den produkt du köpt.

 1. Tvätta bort lös smuts från bilen innan användning av järnborttagningsmedel. Gärna med ett effektivt rengöringsmedel. Se till att bilen har torkat innan medlet sprayas på.
 2. Spraya järnborttagningsmedel på ytan som ska behandlas och låt verka i cirka 5 minuter. Ämnet kommer att ändra färg till lila / röd.
 3. För att säkerställa en jämn fördelning och att förbättra rengöringseffekten kan du försiktigt sprida ut järnborttagninsmedlet efter sprutning med en mikrofiberduk eller en lämplig borste. Hjulen kan ibland behöva fler behandlingar.
 4. Låt inte medlet torka på ytan. Använd inte i direkt solljus eller på heta ytor.
 5. Slutligen, skölj noggrant.
 6. Upprepa behandlingen vid behov.

Användbara produkter i detta steget

Nya produkter

Produkter utvecklas och förbättras ständigt - precis som vårt produktsortiment - Hos oss hittar du både de senaste produkterna och klassiska favoriter från flera välkända varumärken.

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger order löpande och beställningar lagda före kl. 13 skickas normalt samma dag.

100% Nöjd Kund-garanti

Beställ nu och testa produkten hemma. 100% Nöjd kundgaranti! Öppet köp i 30 dagar med fri retur och byte. Det ger dig ett tryggt och säkert köp.

EXPERTEN PÅ BILVÅRDSPRODUKTER

Bilvårdsprodukter och tillbehör utvecklas ständigt - Så även vårt sortiment. Vi testar hela tiden nya produkter för att kunna erbjuda våra kunder det bästa sortimentet inom bilvård. Hos AUTODUDE hittar du marknadens bästa produkter till bra pris. Välkommen till AUTODUDE‘s nätbutik!

AUTODUDE ERBJUDER

 • Marknadens bästa bilvårdsprodukter
 • 60 dagars öppet köp med fri retur
 • Säkra betalningsalternativ
 • Snabb leverans 1-2 dagar
 • Billig frakt
 • Fri frakt på order över 1199 kr

FÖRETAGET BAKOM AUTODUDE

Handshake Sweden AB
Fryksdalsbacken 38, 123 43 Farsta

Org. nr: 556974-8238.

AUTODUDE’S BUTIK

Vår fysiska butik ligger i Stockholm i samma lokal som butiken Valostore. Här kan du handla våra produkter direkt på plats.

Läs mer

BLI AUTODUDE-INSIDER

Var först med att få information om nya produkter, användartips, nya funktioner, kampanjer etc. Nyhetsbrev skickas några gånger per år, oftare under vår- och sommarperioden. Du kan avsäga dig tjänsten när du vill.